Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Nieuw Elan wil focus op Oude Rijn

22 juli 2013 - 23:01  •  Petra Hoogenes  •  reacties

Nieuw Elan wil focus op Oude Rijn

Alphen aan den Rijn -

Aanmeren mag alleen nog door vergunninghouders bij de eigen woning en op openbare aanlegplaatsen. Nieuwe vergunningen worden niet afgegeven. Mensen die nu een aanlegplaats hebben, houden deze. De 3 maal 24 uurs-aanlegregeling is vervallen. Dit is een besluit van de Provincie Zuid-Holland. De beroepsvaart krijgt onvoorwaardelijk overal voorrang boven recreatievaart en wegverkeer.

Belangen inwoners
Even leek het erop dat de zaak met een sisser zou aflopen. Naar nu blijkt, hebben veel booteigenaren langs de Oude Rijn geen vergunning. Bovendien daalt de woning van vergunninghouders in waarde nu nieuwe bewoners in geen geval een vergunning krijgen om langs de kade van het terras of tuin aan te leggen.

Ook watersportverenigingen zijn in hun belangen geschaad. Zo liggen langs de Lindenhove in Zwammerdam al meer dan 100 jaar schepen. Nu mag dat niet meer.

Toeristische functie
Lokale partij Nieuw Elan vindt dat de belangen van de eigenaren van de boten in Zwammerdam, Alphen, Koudekerk en Hazerswoude worden geschaad. Zwaarder weegt echter dat de Oude Rijn een belangrijke toeristische functie heeft in de gemeenten én dat deze functie moet worden uitgebouwd. "Het gemeentebestuur heeft juist besloten om de focus veel meer  op het water te richten. Dat maakt onze stad uniek en dat geldt ook voor de omliggende kleinere kernen", zegt Petra Hoogenes.

Beroepsvaart
"Als de rivier ons speerpunt is, kan het niet zo zijn dat de Provincie besluit dat wij geen kant meer op kunnen voor wat betreft waterrecreatie. Het argument dat de rivier te smal zou zijn, is voor het grootste deel van de Oude Rijn niet waar. Uitzondering is het gedeelte tussen de Julianabrug en de Swaenswijkbrug in het Alphense Stadshart. Bovendien: eind vorige eeuw voeren ook hier grote tankers. Natuurlijk tellen de belangen van de beroepsschippers, maar niet ten koste van alles."

Maatregelen
De fractie bekijkt de mogelijkheden om bij de Provincie te protesteren tegen de maatregel. "Het is wel ónze gemeente die langs de oevers ligt. Het zijn ónze inwoners die gebruik willen maken van de rivier. En het is óns toeristisch attractiepunt.” Nieuw Elan steunt de protestactie van de Alphense recreatievaarders om de Oude Rijn te bezetten. "Soms moet je gewoon actie voeren", zegt Hoogenes. "Dit is een duidelijk signaal, maar ook de gemeente moet via de officiële kanalen in ieder geval in gesprek gaan met de Provincie."

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij