Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Kritiek op BING-rapport antikraakaffaire

25 augustus 2011 - 11:07  •  reacties

Kritiek op BING-rapport antikraakaffaire

Alphen aan den Rijn -

In Alphen.cc zegt de ambtenaar dat hij voor publicatie niet mocht reageren op het grootste deel van het rapport. Zelf vindt hij dat hij altijd zorgvuldig, open en transparant heeft gehandeld.

De twee gemeentemedewerkers hebben hun kant van het verhaal niet mogen vertellen, omdat zij een spreekverbod kregen van de gemeente Alphen. De topambtenaar van het projectbureau Stadshart maakt bezwaar dat de gemeenteraad de conclusies van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) overneemt. Doordat de projectcontroller samen met zijn advocaat een bezwaarschrift indiende, is zijn mening nu toch openbaar voor de gemeenteraad en buitenwereld.

De man in kwestie woont in een antikraakwoning waarvan de gemeente Alphen eigenaar is. BING stelt dat hij door zijn werk nauw betrokken was bij de aankoop en verhuur van de woning die bestemt was voor antikraak vanwege de herontwikkeling van de Lage Zijde. BING: 'Er is sprake van belangenverstrengeling.' En dat ondanks dat de Alphenaar wel toestemming had van zijn leidinggevenden. Volgens BING hadden ambtenaren zich van te voren moeten realiseren dat deze woonsituatie zou leiden tot belangenverstrengeling. De ambtenaar vindt het onbegrijpelijk dat BING subjectieve uitlatingen doet.

 

Paul Schings

Het BING-rapport spaart toenmalig wethouder Paul Schings, die ook antikraak woonde. In het bezwaarschrift zegt de ambtenaar dat hij volgens het schrijven in de fout ging omdat hij aan zijn leidinggevenden vroeg of hij antikraak mocht wonen, terwijl in het geval van de wethouder de verantwoordelijkheid bij de beantwoorder van de vraag ligt: WonenCentraal.

Ook zou de ambtenaar er financieel beter van geworden zijn, omdat zijn partner gratis bij hem inwoonde. Die analyse van BING is volgens de Alphenaar onjuist. Hij stelt dat antikraak wonen niets kost en dat de 83 euro die hij per maand betaalt voor de optionele serviceovereenkomst is. Daarin staat dat de verhuurder opdraait voor kosten voor reparatie en onderhoud: 'Per woning wordt maar één overeenkomst afgesloten en dus is er niet te weinig betaald door zijn partner.' BING wil tegenover Alphen.cc niet reageren.

 

Bestuurscrisis

De antikraakaffaire leidde de bestuurscrisis in Alphen in. Uiteindelijk kostte dat verantwoordelijk wethouder Hans Groen in 't Wout en de antikraak wonende wethouder Paul Schings de kop. Ook burgemeester Wim de Gelder redde het niet. De gemeenteraad van Alphen vergadert vanavond over de kwestie. Alphen Stad FM/TV zendt de vergadering vanaf 20.00 uur rechtstreeks uit op televisie.

Fotograaf: Josh Walet