Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Heropening Oudshoornseweg randvoorwaarde voor een herstel van het Alphense Centrum Lage Zijde

28 augustus 2013 - 13:31  •  Bert Lekx  •  reacties

Heropening Oudshoornseweg randvoorwaarde voor een herstel van het Alphense Centrum Lage Zijde

Alphen aan den Rijn -

Niet ten onrechte. De afsluiting is het begin geweest van de teloorgang van het centrum Lage Zijde. Niet alleen cafe de Heul, en antiekhandel de Doofpot hebben hiervan de consequenties mogen ondervinden. Bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten of zagen de omzet drastisch slinken.

 De Oudshoornseweg was sinds mensenheugenis de toegangsweg naar de Alphense Lage Zijde vanuit onder andere Koudekerk.

Einde 2009 troffen ook Koudekerkers ineens borden aan waarop de afsluiting werd aangekondigd. Hoewel de regionale pers aandacht aan de besluitvorming rond de afsluiting had besteed kwam deze aankonding voor niet inwoners van Alphen als een volkomen verrassing.

In Rijnwoude werd de afsluiting aangekaart bij het college van B&W. B&W van Rijnwoude vond het toen geen kwestie voor het college, omdat Rijnwoude geen belang in de discussie zou hebben gehad. Hoe anders is de situatie nu, met de fusie aanstaande.

Op het internet wordt gemeld dat Koudekerkers slechts een klein stukje moeten omrijden. Dit betreft echter 2 kilometer per enkele reis, via een toch al zwaar belaste route. Met Alphen bekenden volgen echter een route dwars door een woonwijk. Ook de route via de Koudekerkse brug is, gezien de verkeerssituatie, geen alternatief, en moet een oerwoud aan stoplichten op de route worden getrotseerd.

Niet vergeten mag worden dat ook de bewoners van de noordwestelijke kant van Alphen werden geconfronteerd met een niet comfortabele rondrit, maar liggen voor hen winkelcentrum de Herenhof en de Ridderhof als alternatief in de nabijheid. 

Nu, bijna 4 jaar na de afsluiting hebben Koudekerkers ook alternatieven gevonden, waaronder de Leiderdorpse Winkelhof, en het internetwinkelen. In Leiderdorp is het nog gratis parkeren ook. De Winkelhof is door de afsluiting van de Oudshoornseweg min of meer “ontdekt”.

Alphense ondernemers, gevestigd aan de Lage Zijde, meldden al snel na de afsluiting een zeer merkbare terugloop van de klantenkring.

De Oudshoornseweg werd in januari 2010 afgesloten vanwege de aanstaande bouw van een woonwijk (Nieuwe Sloot), die echter nog steeds niet is gebouwd. En is de economische schade die de afsluiting heeft veroorzaakt buiten proporties. De afsluiting bleek reeds na korte tijd een historische vergissing te zijn geweest waar bestuurlijk prestige bovengeschikt werd gemaakt aan het algemeen belang. Alphense bestuurders erkennen inmiddels wel dat de besluitvorming ten behoeve van de afsluiting “te vroeg” heeft plaatsgehad.

Een heropening betekent het opnieuw voeren van procedures, en de kosten die hieraan verbonden zijn. Deze kosten wegen niet op tegen het economische belang van een terugkeer van de aantrekkelijkheid van, en een gezonde bedrijfsvoering in, het centrum Lage Zijde. Een heropening wordt zelf als een randvoorwaarde gezien.

De kwestie rond de Oudshoornseweg wordt in Koudekerk op de voet gevolgd om te merken of Alphen Koudekerk, als 1 van de nieuwe kernen, serieus neemt.

De Oudshoornseweg moet voor de bereikbaarheid van de Lage Zijde vanuit onder andere Koudekerk, en met name voor een zonnige toekomst voor de aan de Lage Zijde gevestigde en te vestigen ondernemers, zo spoedig als mogelijk is worden heropend!

Fotograaf: Josh Walet
Bert Lekx.'
Bert Lekx

SP.'
SP

Politieke partij