Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Het politieke seizoen is weer begonnen

7 september 2013 - 00:01  •  Ronald Geurts  •  reacties

Het politieke seizoen is weer begonnen

Alphen aan den Rijn -

Op maandag 2 september wordt er in het gemeentehuis van Rijnwoude een gezamenlijke ABR commissievergadering gehouden over de perspectiefbrief van de fusie-gemeenten. In deze brief wordt uiteengezet hoe de financiële situatie van de nieuwe (fusie) gemeente er zal uitzien. Om te beginnen is er goed nieuws. Het ziet er naar uit dat er in 2014 een sluitende begroting gaat komen. Vol trots wordt dit nieuws naar voren gebracht.

Wat later in de vergadering komt het wat mindere nieuws. Vanaf 2015 komt de nieuwe gemeente structureel 5 miljoen euro tekort. Jawel, een 5 met 6 nullen! Daar komt nog bij, de eventuele bezuinigingen die Rutte en Samson op Prinsjesdag uit de hoge hoed toveren en de efficiëntiekortingen  van het rijk op de drie decentralisaties. Geen wonder dat een VVD-commissielid vertwijfeld zucht: hoe vertellen we dit onze kiezers? De fusie zou immers alleen maar voordelen brengen. Oeps. Dat wordt flink bezuinigen. Geen leuke boodschap zo vlak voor de verkiezingen.

De voortdurende soap rond de ontwikkeling van de Lage Zijde domineert de dinsdag. In een volle vergaderzaal moet het college met de billen bloot. Het door het college bedachte – en reeds sterk verwaterde – plan is niet levensvatbaar. Volgens wethouder Lyczak is dat een politiek feit. En als politieke consequentie mag hij niet meer mee doen.

Nee wees maar niet bang, hij treedt niet af. Een andere VVD- wethouder neemt gewoon zijn taak over. Zijn oplossing: We huren een deskundige in en rammen in een maandje een nieuw plan in elkaar. Even een breed draagvlak regelen en gaan met die banaan. Op mijn vraag hoe dat brede draagvlak er dan uit gaat zien geeft wethouder Hoekstra niet echt een antwoord. Wel laat hij doorschemeren dat uiteindelijke een meerderheid in de raad beslist en het liefst voor de verkiezingen.. Zouden de collegepartijen ook nu weer slaafs het college volgen? Ik mag hopen van niet maar ben bang van wel.

Waar overigens met geen woord over gerept wordt zijn de 80 miljoen euro die dit college al heeft geïnvesteerd in deze onzalige plannen. Deze investering wordt nooit terugverdiend en dat komt dus boven op het structureel tekort van 5 miljoen in 2015. Bedankt PvdA, VVD, CDA & CU!

Donderdag wordt er in de commissie vergaderd over het Rekenkamerrapport 1 gemeente 1 Tarief. De gemeentelijke heffingen worden hierin uit de doeken gedaan. Een helder rapport en ik raad iedereen aan om dit eens te lezen. Het geeft een goed overzicht  van wat de gemeentelijke heffingen zijn en hoe ze tot stand komen. Voor de inwoners is een heffing als de OZB het meest herkenbaar. Ook hier voor 2014 (redelijk) goed nieuws. Gemiddeld gaan de huizenbezitters 18 a 19 euro per jaar meer betalen. De wethouder herhaalde dit als een mantra. Nu bestaat het gemiddelde gezin niet en ik verwacht dan ook forse verhogingen. Nog voor voor de verkiezingen, beloofde de wethouder, komt er wat meer duidelijkheid.

Ook hier weer de nadruk op 2014. De boodschap: Het valt allemaal best wel mee hoor met de fusie. Tuurlijk u als inwoner bent wat duurder uit maar het had veel erger gekund. Klopt, want dat “erger” komt in 2015. Dan gaan er klappen vallen. Dan moet er stevig bezuinigd worden. Bij de verkiezingen op 13 november gaat het dus niet om de korte termijn. Nee dan gaat het om een lange termijn visie over hoe onze gemeente bestuurd gaat worden. De SP staat voor een financieel verantwoord en sociaal beleid. Wij zijn er klaar voor en ruimen met plezier de puinhopen op die dit college en zijn partijen hebben gecreëerd.

 

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij