Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Reuring terug op het plein

11 september 2013 - 17:06  •  René Driesen  •  reacties

Reuring terug op het plein

Alphen aan den Rijn -

Vorige week vertelde wethouder Lyczak voor een volle zaal dat het projectontwikkelaar Vorm niet zou lukken om genoeg ruimte te verhuren. De fractie van GroenLinks vindt dit niet verrassend. Wij hadden voor het zomerreces al aangegeven geen vertrouwen te hebben op een goede afloop en drongen erop aan om de Lage Zijde in delen te ontwikkelen. Dit om nog meer tijdverlies te voorkomen. Tijdverlies welke zou leiden tot nog verdere verpaupering en nog verder oplopen van schulden en rentelasten.

GroenLinks vindt dat de Alphenaren, omwonenden en winkeliers in het bijzonder, lang genoeg in onzekerheid zijn gelaten. Wethouder Lyczak en het college wilden echter doorgaan met de oude plannen en de deadline werd verlegd tot oktober. Hij kon niet wachten tot er voldoende verhuurd was en zette toch door om de markt en de bibliotheek te verplaatsen. Dit kostte niet alleen onnodig veel geld maar maakte ook dat het nog stiller werd op het Thorbeckeplein.

Op 3 september heeft wethouder Lyczak toegegeven dat de huidige plannen tot zijn spijt niet haalbaar zijn. Iedereen zoals pers, oppositie en economische crisis krijgen nu de schuld, behalve het college zelf natuurlijk. De wethouder vindt dat hem niets te verwijten is.

Hoe nu verder?
De zaak heeft 2 kanten:
- Inhoudelijk: Welke plannen gaan we nog voortzetten en hoe moet het er nu uit gaan zien? Hierover heeft GroenLinks altijd ideeën gehad.
- Politiek: wat doen we met diegenen die verantwoordelijk zijn voor dit enorme financiële, maar zo langzamerhand voor veel Alphenaren ook, menselijke debacle.

Met andere woorden: Kunnen wij nog vertrouwen hebben in de wethouder(s) en een college welke hier al zolang zonder succes mee bezig zijn? Wethouder Lyczak heeft in ieder geval zelf de conclusie getrokken dat beter iemand anders de klus kan gaan klaren. Beter laat dan nooit.

Onze reactie op deze 2 vraagstukken is:
GroenLinks heeft altijd gezegd dat het project Lage Zijde kleinschalig moet worden opgezet. Werk samen met lokale ondernemers en probeer je te onderscheiden met aparte winkeltjes. 

Nog niet zolang geleden is de bevolking van Alphen tijdens een bijeenkomst in het Castellumtheater gevraagd om haar mening over wat te doen met het Thorbeckeplein. De uitkomst luidde heel simpel: horeca. Men wil gewoon en gezellig plein met terrasjes. Een plein dus waar een plein voor bedoeld is. Iedere Brabander kan je dat uitleggen. Of dichterbij: kijk naar Gouda!

En laten we eerlijk zijn: ook vóór de verpaupering was het Thorbeckeplein niet gezellig. Behalve dan misschien op zaterdag voor de liefhebbers van de markt. Echte Alphenaren kunnen zich nog wel herinneren dat ook toen niet de witgoedzaken maar Hotel-bar Centraal voor de nodige reuring zorgde.

Reuring is het toverwoord wat ons betreft. Te beginnen met het geschikt maken van het Nutsgebouw voor horeca, het liefst met een Poppodium. Hebben we dat in Alphen weer terug tenminste. Niet een supermarkt of een bibliotheek is de trekker maar het Nutsgebouw met horeca en dans-/muziekfaciliteiten. In vroeger tijden was dit ook het geval.

Over een bibliotheek gesproken: wij zien niets in een duur cultuurgebouw of bibliotheek plus. Beter is om bestaande leegstaande, en tevens monumentale panden her te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de Bonifaciusschool en het voormalige Scalacollege aan het Visserspark.

De vraag is of woningbouw op het Thorbeckeplein een goed idee is. Er staat immers veel leeg en er gaan nu al plannen niet door (Nieuwe Sloot bijv.) omdat de te bouwen woningen niet verkocht kunnen worden.

Al 20 jaar geleden pleitte GroenLinks al voor een wandelboulevard langs de Oude Rijn. Alle leuke rapporten ten spijt van bureau a t/m z wordt er te weinig gebruik gemaakt van de ligging aan het water. Wat dat betreft omarmen wij de plannen voor een haventje zoals bedacht door plaatsgenoot Machiel van der Schoot. Een andere optie zou een stadspark kunnen zijn.

Bij dit alles is het de wens van GroenLinks om te behouden wat nog mooi en bruikbaar is. We denken bijvoorbeeld aan het pand ‘de Prins van Oranje’ aan de Hooftstraat.

Belangrijk is in ieder geval dat de ontwikkeling van het gebied gefaseerd uitgevoerd wordt.
Er zijn verschillende manieren om de verbetering van het Thorbeckeplein te faseren. Als GroenLinks willen we gaan voor een organische groei. Dat betekent dat na iedere fase er een situatie ontstaat, die als het niet anders kan, of als we als gemeenschap niet anders willen, gewoon zo kan blijven bestaan. We moeten ons voor een voldongen feit geplaatst voelen om een volgende stap te zetten: ‘We zijn nu al zo ver, laten we doorgaan met het project, als we het niet af maken is er veel geld voor niets uitgegeven!’

Het moet altijd mogelijk zijn om na een bepaalde fase te besluiten om niet verder te gaan. Of plannen opnieuw tegen het licht te houden, en iets heel anders te doen dan oorspronkelijk gepland.

In deze tijd kunnen we geen grote projecten meer in één keer uit te voeren. Zolang de bevolking toeneemt, kun je er van uitgaan dat we ‘er wel in zullen groeien’. Maar die tijd is definitief voorbij. Als een project te groot opgezet is, blijft het te groot. Er moet nauwkeuriger gepland worden, of nog beter: er moet makkelijk en zonder extra kosten bijgesteld kunnen worden.

Van het grootste belang is dat de bevolking hierbij een stem moet krijgen en niet alleen op 13 november.

Namens GroenLinks Alphen aan den Rijn

René Driesen
Pieter van Abshoven

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij