Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Thuis blijven!

22 september 2013 - 17:23  •  Robin van Heusden  •  reacties

Thuis blijven!

Alphen aan den Rijn -

Daarom vind ik dat Alphen moét samenwerken met ouderenbonden, woningcorporaties, zorginstellingen, kerk en moskee, huisartsen, wijkagenten en vrijwilligersorganisaties. Dan kiezen wij als gemeente voor ‘mensen’ en niet voor ‘stenen’. Voor ouderen is het belangrijk dat zij gewoon ‘thuis’ blijven wonen. Dat betekent wel dat alle woningen levensloopbestendig moeten zijn. Simpele zaken als een gelijkvloerse woning zonder drempels of brede deuren moeten normaal zijn.

En: thuiszorg moet beschikbaar zijn als dat nodig is! Gewoon ‘om de hoek’ de dagelijkse boodschappen doen, is net zo belangrijk. Winkels – de buurtsuper of een verswinkel – zijn in alle wijken en kernen noodzakelijk. Ondernemers moeten daarbij worden gesteund. Er moet een buurthuis zijn waar je met leeftijdgenoten een kaartje kunt leggen. Of waar je als vrijwilliger koffie schenkt en tegelijkertijd een gezellig praatje maakt. Of waar je naar een voorstelling kunt gaan kijken. Een buurthuis waar spreekuren zijn van de ouderenbonden en van gemeentelijke zaken, en waar misschien wel een gezondheidscentrum aan is verbonden.

Een manier om hiervoor te zorgen, is door de komende fusie leegkomende openbare gebouwen – bijvoorbeeld de raadhuizen in Boskoop en Hazerswoude - een maatschappelijke functie te geven. Omdat zo’n buurthuis er natuurlijk niet alleen is voor ouderen, zijn daar ook veel activiteiten voor en door jongeren, jonge gezinnen en verenigingen.

Kortom: juist een kleinschalig buurthuis biedt een goede sociale omgeving voor iedereen in de buurt. Dan ken je elkaar en dan kun je elkaar ook helpen!

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij