Politiek - PvdA

« Vorige - Volgende »

Hoor wie klopt daar (1): Autisme

24 september 2013 - 09:34  •  Helene Oppatja  •  reacties

Hoor wie klopt daar (1): Autisme

Alphen aan den Rijn -

Project: kamertraining. 
Aankloppen bij de gemeente voor: volkshuisvesting en bestemmingsplan.

Menno (18 jaar, asperger)
Alle prikkels komen voor 100% binnen en het is voor mij heel moeilijk om te kiezen. Daarom deed ik op de Havo alle vakken. Dat was wel vermoeiend, maar het is toch gelukt. Op dit moment bereid ik mij voor om Natuurkunde te gaan studeren. Ik wil graag op mezelf wonen maar ik ben er nog niet helemaal klaar voor. Doordat ik al mijn energie nodig had voor school heb ik niet geleerd hoe je het huishouden moet doen. Er zijn zoveel dingen die je tegelijk in de gaten moet houden. Dat lukt mij niet. Ik moet oefenen om de huishoudelijke taken onder controle te krijgen. Daar heb ik intensieve begeleiding bij nodig. Mijn moeder kan die niet altijd geven, want zij heeft ook haar eigen leven en haar werk.

Anna (19 jaar, asperger)
Vorig jaar heb ik VWO-examen gedaan en nu studeer ik psychologie. Planning is een issue voor mij. En op tijd uit bed komen. Als ik op school was wilde ik mij niet laten kennen, deed ik met alles mee. Maar als ik thuiskwam ging ik meteen naar mijn kamer. Uitgeput. Dan moest ik echt alleen zijn, even helemaal niks doen. Praten met andere studenten die dezelfde stoornis hebben helpt mij om manieren te vinden om beter te functioneren. Ik wil graag uit huis maar als er geen begeleiding is loopt het helemaal in de soep. Daarom ga ik me aanmelden voor de kamertraining. Ik hoop dat er plaats is voor mij.

Frodo (21 jaar, ADHD en PDDNos)
Je kunt wel zeggen dat ik een übernerd ben. Ik krijg al sinds mijn 12e professionele hulp. Daar heeft mijn moeder, die zelf psychiater is, voor gezorgd. Zo is het mij gelukt om naar een gewone middelbare school te gaan. Ik heb eerder geprobeerd om op kamers te gaan maar dat was geen succes. Ik draaide dag- en nachtritme volledig om en zat tot zes uur ’s morgens te gamen. Als ik ergens mee bezig ben kan ik namelijk niet meer stoppen. Dat merk je ook als ik praat. Het houdt niet meer op. Ik blijf maar uitleggen. Het is tijd dat ik uit huis ga, maar er moet dus dag en nacht iemand zijn die mij kan afremmen. Je moet het zo zien, ik ben voor mijn moeder 2-3 uur per dag extra werk. Vorig jaar heeft ze een burn out gehad. Ik ben volwassen, ik moet op eigen benen leren staan.

Fotograaf: Josh Walet
PvdA.'
PvdA

Politieke partij