Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Veiligheid is van ons allemaal

12 april 2011 - 08:36  •  Bas Eenhoorn  •  reacties

Veiligheid is van ons allemaal

Alphen aan den Rijn - De veiligheid in de stad is een zaak van ons allemaal. Niet alleen van de gemeente, niet alleen van de politie, maar ook van de burgers. Oren en ogen open en opletten. Op heel veel manieren worden de inwoners van Alphen aan den Rijn betrokken bij de veiligheid. Mee verantwoordelijk gemaakt om de stad veiliger te maken. Een aantal ontwikkelingen dringt zich op, dat al langer zichtbaar is. Bijvoorbeeld dat toezicht en handhaving van regels steeds meer bij de gemeente ligt.

Samenwerking met politie
De politie is via de wijkagenten heel nauw betrokken bij dat veilgheidsgevoel van de Alphenaren in de verschillende wijken. En verder pakt de politie ( met de beperkte menskracht, die er is) de criminaliteit aan. Het is mijn overtuiging dat burgers, politie en gemeenten goed moeten samenwerken, hun nek moeten uitsteken om de stad veiliger te maken.

Wild west in Alphen
Tolereren we in Alphen teveel? Moeten we ons sterker maken om verloedering tegen te gaan? En hoe zit het met de georganiseerde criminaliteit, die ook in Alphen probeert in de “gewone” maatschappij binnen te dringen? In de kranten staan koppen als “Wild west in Alphen” naar aanleiding van een vreselijke schietpartij. Wild west klinkt nogal romantisch. In de Broekhorst in Alphen aan den Rijn komt ineens de niets ontziende zware criminaliteit naar boven. Ronduit bedreigend, maar gelukkig lijkt de locatie bij toeval – maar het moet je in je rustige wijk maar overkomen- te zijn gekozen.

Drugscriminaliteit
Toch komt die criminaliteit niet uit het niets. Het heeft alles te maken met ons gebrek aan voldoende mogelijkheden de onderwereld echt aan te pakken. Tolerantie, toegeven aan romantische ideeën, die nog steeds verbonden worden met criminaliteit moeten we aanpakken. Drugsgebruik is niet ok! Een belangrijk deel van de onderwereld wordt er door gevoed. Het is niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid, het is een bedreiging voor de veiligheid van de hele samenleving.

Veiligheid is van ons allemaal
Ik pleit niet voor een maatschappij, waar niets meer mag. Maar wel voor meer inzicht in de verwoestende wereld van de drugshandel/criminaliteit. Want de onderwereld, die daarvan leeft, komt enig moment in onze “gewone “samenleving boven en ondermijnt dan – zonder dat we er erg in hebben –  de rechtstaat. 
Het gevoel van onveiligheid bij incidenten zoals deze wat kan ontstaan staat model voor een steeds dieper in de maatschappij insnijdend fenomeen: de niet te accepteren verweving van onder- en bovenwereld.

Veiligheid is dus van ons allemaal. 

Fotograaf: Josh Walet
Bas Eenhoorn.'
Bas Eenhoorn

Verdiende respect met zijn optreden als waarnemend burgemeester na de schietpartij in de Ridderhof.