Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Dienstbaar!

13 oktober 2013 - 23:04  •  Robin van Heusden  •  reacties

Dienstbaar!

Alphen aan den Rijn -

Een voorbeeld.Speeltuin Vreugdeoord ligt in een wijk die nog net bij het centrum hoort. Vlakbij het Stadshart en het station. Dat betekent dat er veel overlast is van parkerende forenzen en winkelmedewerkers. Daarom is een paar jaar geleden betaald parkeren ingevoerd. De Vorselenburgstraat is de allerlaatste straat waar dat betaalde parkeren geldt.Nu trekt een speeltuin ook bezoekers die niet om de hoek wonen. Vaak zien deze bezoekers over het hoofd dat ze geld in de parkeermeter moeten gooien. Dan kun je als boa twee dingen doen. Je schrijft een bon uit om je target te halen. Of je loopt even naar binnen om uit te leggen dat er ‘betaald parkeren’ geldt.

Dit laatste heet ‘beïnvloeding op gedrag’. Het is tenslotte de bedoeling dat de volgende keer wél een euro in de meter gaat. Beïnvloeden van het gedrag van de inwoners vanuit de gemeente kan dus anders. Als overheid kun je ook zorgen dat inwoners op een ludieke manier gewezen worden op hun gedrag. Een voorbeeld.Het is – helaas - een bekend gegeven dat rond de scholen door automobilisten vaak te hard wordt gereden. Te hard voor jonge en speelse kinderen, die nog niet gewend zijn aan verkeer.Bij basisschool De Jenaplaneet ligt sinds dit jaar een schoolzone. Met opvallende gele palen met een paarse octopus worden automobilisten gewaarschuwd. Ook staat het woord ‘schoolzone’ met grote witte letters op het asfalt.

De proef is vooralsnog geslaagd, want de auto’s minderen duidelijk vaart. Beïnvloeding van gedrag is een vorm van dienstbaar zijn.En, dienstbaar naar de eigen inwoners hoort de gemeentelijke overheid altijd te zijn. Als nummer 4 op de kandidatenlijst van Nieuw Elan sta ik op een verkiesbare plaats voor de nieuwe gemeenteraad. Ik maak me sterk voor een sociale samenleving. Kies voor een sociaal gezicht, kies voor Robin van Heusden, lijst 6 nummer 4.

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij