Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Op het Dorp achtergronden - Veranderingen Hooftstraat

1 september 2011 - 13:07  •  Op het Dorp  •  reacties

Op het Dorp achtergronden - Veranderingen Hooftstraat

Alphen aan den Rijn -

De gemeente begint eind volgend jaar met het aanpakken van de zuidzijde van de Hooftstraat en het Thorbeckeplein. De noordzijde van de Hooftstraat krijgt deze impuls niet. De geplande extra parkeerplaatsen komen nog wel, maar dat is meer voor de bewoners.

Thorbeckestraat “De Thorbeckestraat wordt de primaire toegang tot het centrum. De Lijsterlaan wordt dan ontkoppeld van de Willem de Zwijgerlaan”, zegt wethouder Tseard Hoekstra, wethouder van onder meer Economische Zaken en Ruimtelijke Ordening. De Thorbeckestraat wordt verbreed en doorgetrokken naar de Oranje Nassausingel. Hiermee vervalt de functie van de Lijsterlaan en een deel van de Van Boetzelaerstraat.

C-locatie Het vervallen van de huidige functie van de Lijsterlaan en het eerdere afsluiten van de Oudshoornseweg heeft een negatief effect op de aanloop voor de noordzijde van de Hooftstraat. “Hier zijn de winkeliers natuurlijk niet blij mee”, zegt de wethouder. “Maar de detailhandel verandert, mede dankzij internet bijvoorbeeld. Dus het winkelgebied verandert ook.” Wethouder Hoekstra verdeelt de winkelgebieden in niveaus. De A-locaties zijn het beste en C-locaties het slechtste. “De noordkant van de Hooftstraat is een C-locatie”, zegt wethouder Hoekstra. “Terwijl het huidige centrum een A-locatie is.”

Ondernemersrisico “De gemeente is er niet voor het oplossen van maatschappelijke problemen zoals de aanloop naar een winkelstraat. Dat is het ondernemersrisico. Wij investeren waar wij kansen zien en dat is het kernwinkelgebied”, aldus wethouder Hoekstra. “Anders is het water naar de zee dragen. Dat klinkt hard en ik vind het niet leuk voor de winkeliers, maar als je er objectief naar kijkt is het zo. Ondernemen is ondernemen. Dan moet je bedenken: ‘Zit ik op de juiste plek’.”

Toekomst De wethouder zegt vervolgens dat het noordelijke deel misschien weer meer woongebied dan winkelgebied wordt. Daaraan voegt hij toe: “Het zuidelijke deel van de Hooftstraat is straks een B-locatie en het Thorbeckeplein wordt weer aan A-locatie. Voor beide zie ik een goede toekomst.”

Dit artikel is geschreven door Johnny Ilgen

Fotograaf: Josh Walet
Hooftstraat.'
Hooftstraat

Lekker winkelen aan de Lage Zijde.

02-09-2011 - Debatcafe Op het Dorp.'
02-09-2011 - Debatcafe Op het Dorp

Een debatcafé over de verpaupering van de Hooftstraat.