Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Dagboek van Inge Prins (D66)

27 oktober 2013 - 02:53  •  Inge Prins  •  reacties

Dagboek van Inge Prins (D66)

Alphen aan den Rijn -

Vandaag bericht gekregen dat het debat van 6 november in Boskoop niet doorgaat, vanwege het overweldigende aanbod aan debatten. Tegelijkertijd bericht gekregen dat er twee debatten bij komen. Een op 5 november in Alphen en een op 8 november in Benthuizen.

Over een overweldigend aanbod gesproken….:-)

Maar ach, welke lijsttrekker klaagt er nou als er nog een kans wordt geboden om kiezers te overtuigen? Ikke niet…

Dinsdag 22 oktober 2013
Af en toe gebeurt het nog wel eens: een avond met niet-Alphense-niet raadsactiviteiten. En dus ga ik vanavond direct uit het werk naar Zandvoort voor een bijeenkomst met de Rekenkamer. Al bijna zes jaar mag ik daar onderdeel van uitmaken. Mijn ervaring in Alphen zorgt ervoor dat ik scherp ben op de belangen van de raad en mijn collega’s van de rekenkamer ook regelmatig kritisch ondervraag over de toegevoegde waarde die wij de raad daar bieden. Tegelijkertijd neem ik de ervaringen vanuit Zandvoort (een totaal ander soort gemeente, cultuur en omvang) ook mee terug.

En natuurlijk wordt er ook even kort gesproken over de aanstaande verkiezingen hier. Ik beloof dat ik volgende maand weer helemaal terug ben. Maar voor nu ben ik even druk met andere dingen….

Maandag 21 oktober 2013
Het tweede debat! Het debat vond plaats bij De vrienden en had als thema “ouderen”. Opnieuw een hoge opkomst, het was een iets kleinere zaal dan vier jaar geleden en die was helemaal afgeladen vol. Er stonden zelfs mensen buiten op de gang die binnen geen plekje meer konden vinden. Natuurlijk veel politieke aanhang, maar desondanks geeft dat mij als spreker het gevoel dat ik het ergens voor doe!

In tegenstelling tot de vorige keer heb ik een verhaal voorbereid wat geheel gaat over thema’s die van belang zijn voor ouderen.

En dus spreek ik over seniorenwoningen, de regiotaxi, de wmo & bezuinigingen en het betrekken van de OSO bij gemeentelijk beleid. Maar ook over zelfstandig kunnen blijven wonen, ouderen in een van de kleinere kernen in staat stellen om daar te kunnen blijven en het tempo maken van de geplande zorgwoningen in Nieuwe Sloot.

Door een van de aanwezige wordt de klacht geuit van het gebrek aan ouderen op de lijsten van de politieke partijen. En dan ben ik wel weer blij als ik kan verwijzen naar onze eigen Bert Bosch, die ondanks zijn respectabele leeftijd nog steeds de Rijnwoudse D66-fractie aanvoert en die ook de komende jaren niet weg is te denken uit de actieve D66-politiek!

Ik sluit de avond af met een-op-een gesprekken met aanwezigen die de gelegenheid aangrijpen om nog weer andere belangrijke thema’s onder de aandacht te brengen.

Zondag 20 oktober 2013
Rust….
En dat was wel even nodig. De weken zijn vol en druk. Ik beperk me vandaag tot de mail en het voorbereiden van het debat van morgenavond.
En verder…. helemaal…. niets.

Zaterdag 19 oktober 2013
Tijd voor actie! Vandaag aanwezig in Benthuizen, Boskoop en daarna in het centrum van Alphen. Maar eerst even naar de voorbespreking van het Alphense jongerendebat. Grappig, opeens allemaal andere, nieuwe, gezichten. Worden dit de toekomstige raadsleden? Benieuwd naar het debat (maandag 28 oktober, Max, 20:00).

Daarna snel naar de collega’s om hen te helpen. We zijn flink op dreef en houden het tot na vieren uit.

Onze eerste vijf kandidaten van de lijst zijn afkomstig uit vier verschillende kernen in de nieuwe gemeente. Pauline komt uit Boskoop, Richard uit Alphen, Pieter Jan uit Hazerswoude-dorp en Peter ook uit Alphen. En ik zelf natuurlijk uit Zwammerdam. Een gevarieerde lijst met kandidaten die nu eens niet vooral uit Alphen komen. Ben benieuwd hoeveel partijen dat kunnen zeggen! Toch wel een beetje trots op “mijn team”….

Vrijdag 18 oktober 2013
Vanavond komen we met de beoogde raadsleden bij elkaar om alvast vooruit te blikken op de komende samenwerking. Een nieuw team met nieuwe mensen en nieuwe ambities. De komende vier jaar gaan we het samen doen, om zoveel mogelijk punten uit het verkiezingsprogramma te verwezenlijken.

De stemwijzer is gisteren live gegaan! Vanaf nu kan iedereen 30 stellingen invullen om zo te ontdekken welke partij het meest overeenkomt met de eigen standpunten. Ga ik zelf ook maar even doen, even checken, kom ik wel bij de goede partij uit? J (of is de vraag heb ik de door ons gegeven antwoorden goed onthouden?)

Donderdag 17 oktober 2013
Commissievergadering over de Lage Zijde vanavond!
Het vervolg in dit bizarre dossier. Er wordt wel eens gezegd dat de werkelijkheid vreemder is dan dat iemand zou kunnen verzinnen voor een film of boek. Wel, dat is hier zeker het geval.
Meer dan 15 jaar na de start van de eerste “centrumplannen” hebben we nog steeds niks aan de Lage Zijde. Ja, problemen. Financieel, maatschappelijk, het is een chaos. En dat wat we in al die jaren niet hebben weten te realiseren: goede plannen, zullen we nu opeens in een paar weken alsnog gaan neerzetten? Echt niet!
Dus ging ik vanavond strijdlustig de vergadering in. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om een oordeel te geven over al die plaatjes van haventjes, winkels, woningen, aanlegsteigers enzovoort en zo de kiezer volledig buiten spel te zetten.
Groot is mijn opluchting als dan blijkt dat er door de raad slechts twee vragen hoeven te worden beantwoord eind van de maand: bouwen we een centrum voor de eigen inwoners of met aantrekkingskracht voor het hele land en willen we winkelmeters toevoegen of het ongeveer houden op het bestaande aantal meters?
Die vragen kan ik beantwoorden. Zoals we al vele malen gedaan hebben.
Mijn zorg blijft, plaatjes beklijven en we moeten voorkomen dat die een eigen leven gaan leiden zonder dat ze een formele status hebben. Maar ik ga toch een klein beetje geruster naar huis aan het einde van de avond.

Woensdag 16 oktober 2013
Gisteravond bijeen gekomen met de campagnecommissie. We zijn inmiddels al een paar weken bezig. Tijd om even kritisch terug te blikken wat er goed ging en wat niet en vooral wat kan er beter?

Tegelijkertijd moeten er ook nog voorbereidingen worden afgerond voor de rest van de campagne. De grootste frustratie van het campagne voeren. Als we beginnen lijkt het alsof de tijd oneindig is. En discussiëren is zo leuk en goede plannen verzinnen nog leuker. Maar voor je het weet is de tijd verdwenen als sneeuw voor de zon en hebben we opeens tijd te kort….

Voordeel is dat het dwingt tot het maken van keuzes en dat hebben we gedaan! Nu (weer) aan de slag.

Dinsdag 15 oktober 2013
Gisteravond de laatste fractievergadering van deze raadsperiode. Een gek idee. De afgelopen jaren hebben we standaard drie keer per maand als fractie bij elkaar gezeten om vergaderingen voor te bespreken, terug te blikken op bijeenkomsten en nieuwe voorstellen of acties te plannen.

De komende weken zijn te vol om ook nog een fractievergadering te plannen, dus zullen we “creatief” met elkaar overleggen. Gelukkig gaat het niet meer om veel bijeenkomsten en zijn de meeste onderwerpen al eerder besproken.

De verwachting is dat veel van de fractieleden ook wel weer een plekje zullen vinden in de nieuwe fractie. Al is het zeker voor een aantal van hen natuurlijk erg spannend of ze zullen terugkomen als raadslid of niet… (dan ben ik op dit moment wel weer erg blij dat ik die spanning niet heb J)

Maandag 14 oktober 2013
Vanavond is een goed voorbeeld van hoe de verschillende dingen allemaal door elkaar heen lopen. Hoewel we al volop bezig zijn met de campagne, gaat voorlopig ook het gewone raadswerk nog door. En dus staat vanavond een fractievergadering gepland, waarin we de commissievergaderingen en informatiemarkten van de afgelopen twee weken nabespreken, maar ook de vergadering voor donderdag voorbereiden.

Dat wil zeggen… donderdag spreekt de commissie over de “scenario’s” die in de afgelopen weken voor de Lage Zijde zijn opgesteld. De schetsen zijn vorige week naar buiten gebracht, maar de onderliggende stukken, financiële onderbouwing, risico-analyse, niets is er nog! Als het goed is komen de stukken morgen aan het einde van de dag beschikbaar. Dat maakt het er niet eenvoudiger op. Het beperkt enorm de beschikbare tijd voor onderling overleg en voor eventuele advies inwinning bij externen.

Ook zonder de stukken te hebben gezien bekruipt ons ernstig het gevoel dat er hier een poging wordt gedaan om de kiezer buiten spel te zetten. Deze raad heeft nog een houdbaarheidsdatum van een paar weken, hoe kunnen we nu nog zulke ingrijpende beslissingen nemen?

Zondag 13 oktober 2013
Ook hier kunnen kiezers straks gebruik maken van de Stemwijzer om hun keuze te bepalen. Vanaf donderdag 17 oktober moet de stemwijzer in de lucht zijn. Nadar we eerder een avond lang met alle politieke partijen hebben gesproken over het proces en de mogelijke onderwerpen, kregen we vorige week een groslijst met stellingen toegestuurd. Op basis van de beantwoording van alle partijen zijn de uiteindelijke 30 stellingen geselecteerd.

Maar die moeten ook nog voorzien worden van een toelichting. Met maximaal 420 tekens moeten de antwoorden op soms complexe problemen worden toegelicht.

Dat wordt dus een middagje puzzelen. Gelukkig hebben we het werk verdeeld.

Zaterdag 12 oktober 2013
Voor de tweede keer een flyer-actie “op straat”. We starten vandaag in Hazerswoude-Rijndijk, steken over naar Koudekerk en eindigen de dag in Alphen in de Herenhof.

Ik moet zeggen, deze beweeglijkheid bevalt me wel. Het voorkomt dat je dezelfde persoon voor de zesde keer een flyer aanbiedt. En het valt des te meer op dat de sfeer soms erg verschilt op een andere plek in de gemeente. En het houdt een beetje het tempo in de dag.

Het leukste aan flyeren zijn de gesprekken met toevallige passanten. Vragen over actuele onderwerpen, over een ingenomen standpunt. Soms (vooral vandaag met het net gesloten akkoord met de regeringspartijen!) over landelijke politiek.

De leukste zijn dan natuurlijk de mensen die opeens onverwacht sympathisant blijken te zijn en dan ook nog goed op de hoogte van wat we als fractie de afgelopen jaren hebben gedaan. Dat geeft energie voor de toekomst en het idee dat alle tijd en moeite die er in gaat zitten ook wordt gewaardeerd.

Vrijdag 11 oktober 2013
De dagen dat er geen bijeenkomsten of afspraken gepland staan zijn schaars. Maar vandaag is zo’n dag. Het geeft me gelukkig ook even de tijd om een hele berg mail weg te werken. Daaronder veel uitnodigingen voor de komende weken. Veel mails met de collega’s over de stand van zaken van de campagne en nog te verdelen werk.

En dan gelukkig straks naar huis en even lekker een avond andere dingen doen. Hoe leuk politiek en campagne ook is, soms (heel) even niet!

Donderdag 10 oktober 2013
Tijd voor een gewone donderdagavond. Een vol programma, met eerst informatiemarkten en daarna commissies.

De afgelopen jaren was ik als lid van het presidium ook regelmatig voorzitter van informatiemarkten of commissievergaderingen. Dat heeft op sommige momenten best wel een stevig beroep gedaan op de flexibiliteit van de rest van de fractie. Want als ik voorzitter kun je niet tegelijkertijd ook namens de fractie het woord voeren. En dan hebben we opeens een persoon minder om de vergaderingen over te verdelen.

Aan de andere kant heb ik er ook veel van opgestoken. Als voorzitter neem je geen deel aan de inhoudelijke discussies die zich tijdens een commissie afspelen. En dan valt pas op hoeveel er wordt herhaald, hoe slecht men soms naar elkaar luistert of dat een enkeling het kennelijk niet nodig vond zijn stukken te lezen ter voorbereiding. En dan verwachten we wel dat we als raad (commissie) serieus worden genomen. Door de wethouders, door ambtenaren, maar vooral ook door het publiek, insprekers en inwoners. Tja…

Vanavond ben ik namens D66 zelf woordvoerder in de commissie. Op de agenda staat een rapport van de Rekenkamer over verbonden partijen. De gemeente heeft in de loop der jaren delen van het gemeentelijk beleid op afstand gezet bij derden. Voorbeeld daarvan is Cyclus (afvalverwerking) of Sopora (openbaar basisonderwijs). De Rekenkamer kreeg als onderzoeksvraag mee of het destijds een goede keuze is geweest om dergelijke taken op afstand te zetten.

De Rekenkamer concludeert echter dat ze op basis van de beschikbare informatie deze vraag niet kan beantwoorden. Een gemiste kans. Nu hebben we als raad wel een heel lijvig rapport, maar nog geen antwoord op de vraag.

De Rekenkamer kan een goed instrument zijn voor de raad om haar controlerende rol richting college nog beter in te vullen. Of om zelf eens een spiegel voorgehouden te krijgen. Niet voor niets hebben we er al die jaren voor gepleit om de Rekenkamer ook de ruimte te geven dat te doen. Benieuwd hoe een nieuwe Rekenkamer dat straks gaat doen.

Woensdag 9 oktober 2013
In al het verkiezingsgeweld zouden we bijna vergeten dat er ook nog iets is na 13 november. Alle focus is nu op die ene datum. Maar het is ook goed om alvast andere dingen voor te bereiden. Vanavond had de griffier een bijeenkomst georganiseerd over de procedure die moet leiden tot een waarnemend burgemeester per 1 januari en uiteindelijk een “echte” burgemeester een aantal maanden later.

Belangrijk voor D66 daarin is natuurlijk de inbreng die de inwoners van de gemeente kunnen hebben. Het is tenslotte niet alleen een burgemeester van de raad, of van het gemeentebestuur, maar voor iedereen!

Dinsdag 8 oktober 2013
Het debat vandaag vond plaats in het stadhuis van Boskoop. Altijd leuk om daar te zijn. Het is in alle opzichten het tegenover gestelde van het stadhuis in Alphen. Een echt monument, met schitterende oude details. En dan heeft zo’n raadszaal toch wel heel veel sfeer!

Mijn betoog namens D66 ging over het ondernemersklimaat en dan vooral in Boskoop uiteraard. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn het evenwicht tussen de ondernemers en inwoners van Boskoop, de boomkwekers en andere ondernemers. Politiek is het afwegen van belangen en daar keuzes in maken. Een niet minder belangrijk onderwerp was het tuinbouwonderwijs. Belangrijk om de werknemers van morgen goed op te leiden en belangrijk om dat daar te doen waar het allemaal om gaat: de Greenport! En natuurlijk ook aandacht besteed aan infrastructuur, verbetering van bestaande wegen, in combinatie met een tunnel in Hazerswoude Dorp. En aan de dienstverlening van de gemeente.

En dan zijn drie minuten toch eigenlijk wel heel erg kort.

Jammer vond ik het om te merken dat de diverse lokale partijen niet eens de moeite deden om de verbinding te leggen met het Boskoopse. Geen Boskoopse kandidaten, geen tijd om naar Boskoop te gaan, “ik had helemaal niets met Boskoop” en een tirannie tegen de fusie. Dat is wat zij de Boskoopse kiezer te bieden hebben. Tja, ook dat is een duidelijke boodschap.

Maandag 7 oktober 2013
Nu gaat het echt beginnen! Nadat we ruim een week geleden als partij de aftrap deden voor de campagne voor de verkiezingen op 13 november, gaat morgen het eerste debat plaatsvinden. De ondernemersvereniging Boskoop organiseert een debat in het stadhuis. En uiteraard zijn alle partijen uitgenodigd om hun boodschap te komen vertellen.

Als lijsttrekker is dit altijd weer een spannend moment. Ja, ik heb vier jaar geleden als lijsttrekker in  Alphen ad Rijn al veel debatten mogen voeren. En ja, in de jaren in de raad heb ik met veel partijen meer dan eens de degens gekruist. Ik weet in grote lijnen wat hun verhaal zal zijn. En toch…

Dus vandaag staat in het teken van de voorbereiding. Een aantal weken geleden is ons al gevraagd een thema aan te leveren waarover we het willen gaan hebben. En natuurlijk is dat “ondernemersklimaat” geworden. En leuk thema, vooral ook omdat het een van onze speerpunten in de campagne is!

D66 wil ruimte geven aan ondernemers. Ondernemers zijn enorm waardevol voor stad of dorp. Ze zorgen voor werk, voor levendigheid, maar zijn ook vaak nauw betrokken bij de samenleving. Menig ondernemer is een (groot) sponsor van evenementen. Doet actief mee aan het maatschappelijk debat of organiseert activiteiten waar veel mensen weer plezier aan mogen beleven. Een gemeente kan niet alles zelf, maar is altijd (mede)afhankelijk van de initiatieven en ideeën die door anderen worden genomen/bedacht, waaronder ondernemers. En de gemeente hoeft niet altijd de boot af te houden als het niet een op een past in een stoffig beleidsplan in de onderste la. Denk nou eens mee! Bedenk nu eens hoe gemeente en ondernemer elkaar kunnen versterken!

Kortom, een leuk thema, heb er zin in…

Laatst gewijzigd op 25 oktober 2013

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij