Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Hoezo veiligheid rechts thema?

27 oktober 2013 - 22:12  •  Harre van der Nat  •  reacties

Hoezo veiligheid rechts thema?

Alphen aan den Rijn -

Hebben die cijfers misschien iets te maken met de vele bezuinigingen? Op zowel de politie en justitie als op preventie? Op wegbezuinigde conciërges die een oogje in het zeil hielden? Op afgebroken jeugdwerk dat ze van de straat hield? Wat dat betreft liet met name de VVD het de afgelopen jaren liggen (zowel landelijk als lokaal) en de verkiezingsprogramma’s beloven niet veel beter. D66 maakt het zo mogelijk nog bonter. Volgens deze partij kunnen burgers in het kader van de participatiesamenleving best een deel van het politiewerk zelf gaan doen. Wat? hallo! Politiewerk is in de volle breedte een vak!

Die hele participatiesamenleving neemt trouwens bizarre vormen aan. We mogen straks zelf de plantsoenen gaan onderhouden, zelf onze zieken en ouderen gaan verzorgen en nu ook nog zelf voor politieagentje gaan spelen. Dit alles naast onze baan, áls we die nog hebben. Of anders als gedwongen vrijwilliger. Dag werkgelegenheid. Dáág kwaliteit. Vrijwilligers zijn nu eenmaal geen professionals! En ondertussen betalen we niet minder belasting (de duizend euro die Marc Rutte beloofde, weet u nog?), maar meer! Oftewel: betalen, betalen, betalen! Maar er fatsoenlijke zorg en voorzieningen voor terugkrijgen? Ho maar!

Overigens mag het duidelijk zijn de SP niet tégen belastingen is. Leuker gaan wij het ook niet maken. Maar wij liegen er niet over. En vinden dat er goede zorg en voorzieningen tegenover moeten staan. Nu gaat een groot deel van het belastinggeld naar dingen die de SP niet wil: topsalarissen in de semi-publieke sector, dure bureaucratie, commercie in de zorg en natuurlijk naar heel veel uitkeringen. De SP tegen uitkeringen? Soms wel ja. Bijvoorbeeld als ze nodig zijn omdat het kabinet banen en de economie kapot bezuinigt. De harde cijfers: in Alphen verdubbelde de werkloosheid afgelopen jaar!

Wat wil de SP met veiligheid? In ieder geval als enige partij in Boskoop en Rijnwoude een volwaardige politiepost. Vorig jaar al was de politie in Alphen bij 15 ernstige noodoproepen te laat. Dat is 3.5% en valt binnen de norm. Daarover geen discussie. Maar wat betreft de SP moet het juist beter worden! Niet slechter! Mede daarom zijn die politieposten zo nodig. Verder moet de wijkagent een vertrouwd gezicht op straat blijven. Dat draagt ook bij aan preventie. Rondes door de dorpskernen en buitengebieden moeten worden gemaakt en de telefoon opgenomen als u belt.

Ook het MKB kan rekenen op onze steun. Zie hiervoor ook de rest van ons verkiezingsprogramma en de cijfers van MKB-Nederland: Alphen is 17 plaatsen gezakt op de ranglijst en topscorer in faillissementen. Er is betere communicatie en ondersteuning nodig voor (horeca) ondernemers, onder meer  wat betreft vandalisme en uitgaansgeweld. Verder introduceert de SP als enige partij een verbod op rooftassen in de APV. Cameratoezicht is toegestaan in gebieden met een hoog veiligheidsrisico. Ook ouderen krijgen extra hulp bij preventie tegen onder meer inbraak. En natuurlijk stimuleren ook wij eigen verantwoordelijkheid van burgers. Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan veiligheid. Maar dat is echt wat anders dan (deels) professionele taken overnemen. Met alle (veiligheid)risico’s van dien.

Niet alle criminaliteit is zwaar. Maar kleine criminaliteit en hinderlijk gedrag kunnen zware overlast geven. Daarom herintroduceert de SP fatsoenlijk jeugd- en buurtwerk. Soms is een hangplek of trapveldje voldoende. Soms is er meer nodig. Maar jongeren op tijd bijsturen (preventie) is in ieder geval vele malen goedkoper dan ze opsluiten in een cel als het echt fout gaat. Dit bekent dus niet dat de SP soft beleid voorstaat. Integendeel. Wij pleiten voor een hoge pakkans en lik-op-stuk beleid. Maar we zorgen wel voor een uitgestoken hand. Wie die niet pakt, moet dat voelen.

Last but zeker not least vraagt de SP aandacht voor zwemveiligheid. Wij zijn dolblij dat het schoolzwemmen op een aantal basisscholen terug is, maar door het wegvallen van de gemeentesubsidie bedraagt de ouderbijdrage nu minimaal 150 euro. Dat is niet alleen voor minima veel. Onschuldige kinderen van ouders die dit niet (kunnen) betalen lopen het risico van uitsluiting. Ouders van scholen zonder zwemles treffen het nog slechter. Zij betalen nu zo’n veertig euro per maand en alleen al het A-diploma duurt 60 weken. Alle ouders net boven het minimum draaien hier voor op en ondanks de kosten zijn er zelfs wachtlijsten. Dit alles kan en moet beter. Zwemveiligheid is in ieders belang. Schoolzwemmen moet dus betaalbaar terug op alle scholen!

 

Harre van der Nat

Lijsttrekker SP

 

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij