Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Dierenvrienden?

31 oktober 2013 - 08:57  •  Melanie van Driel  •  reacties

Dierenvrienden?

Alphen aan den Rijn -

Tien jaar geleden zat een meisje van twaalf voor haar computer met tranen in de ogen. Zij zag bloed, veertjes en dood. Een kuikentje bij de KFC ''fabriek''. Overrompeld met emoties zag zij de rituele marteling van deze babydieren. Spoedig zouden de kuikentjes veranderen in kipnuggets.

Ze besloot kipnuggets in te wisselen voor Valess. Een klein wasbeertje dat zonder huid voort moest leven, al was dat niet meer voor lang, liet haar stoppen met het dragen van leer. Aapjes met rode oogjes zorgde voor een omschakeling naar dierproefvrije producten.

Veel van deze keuzes waren omstreden.

Dierproefvrije producten maakten hun opmars, maar weinigen maakten er gebruik van. Tegen bont waren mensen uit principe, maar het kleine verschil tussen het martelgehalte van leer en bont werd niet erkend.

Toch was vegetarisme het meest omstreden punt.

Dat was toen gek. Overal moest het meisje zich verantwoorden. Soms door vragen: 'Maar dieren zijn toch gemaakt om te eten?', en soms door opmerkingen: 'Mensen kunnen niet leven op konijnenvoer.' Als vegetariër went dat. Toch is het gek dat dat moet.

Vandaag ben ik blij: antiplofkipcampagnes en duurzaamheidspromotie hebben het outcastimago van dierenvrienden verminderd. Dat is een mooi verhaal dat het vertellen waard is. Toch blijft er iets gek. Niemand is iets verschuldigd aan de moeder van dat kuikentje dat in de kuikenversnipperaar belandde.

Daarom ben ik vandaag nog niet tevreden. Misschien over 10 jaar?

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij