Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Jongerendebat in MAX

30 oktober 2013 - 01:06  •  reacties

Jongerendebat in MAX

Alphen aan den Rijn -

De opbouw van het debat was als volgt: eerst werden vijfentwintig stellingen gepresenteerd, waarop de panelleden alleen een ‘ja’ of ‘nee’ op konden antwoorden. Dit ging door middel van het ophouden van een bordje, dat zelf geknutseld was door de debatleidster. De stellingen die voorbij kwamen gingen over verschillende onderwerpen die met jongeren te maken hadden. Dit liep uiteen van het tegengaan van jeugdwerkloosheid tot het sluiten van coffeeshops en van subsidies tot het openbaar vervoer.

Vervolgens werden er twee stellingen wel uitgebreid behandeld. Elke partij kreeg dertig seconden om zijn of haar standpunt te verkondigen. Dit zou vervolgens echt moeten leiden tot een debat tussen de partijen onderling. De twee stellingen en het standpunt van de SP die Michelle Hoekstra afgelopen maandag verkondigd heeft, zullen hieronder uitgeweid worden.

De eerste stelling: ‘De gemeente moet zorgen dat er voldoende werk is specifiek geschikt voor jongeren’, werd natuurlijk met een ‘ja’ beantwoord door de SP. Michelle Hoekstra: “Het is belangrijk dat er in de nieuwe gemeente voldoende werk is voor iedereen en dus ook voor jongeren. De SP wil dat de gemeente gaat samenwerken met ondernemers om voldoende arbeidsplaatsen beschikbaar te stellen. De SP vindt dat de ondernemers zich nu al bewust zijn van hun maatschappelijke rol en wil daarom een ondernemersadviesraad instellen. Voldoende werk is belangrijk om de nieuwe gemeente jong te houden, want je gaat wonen waar je werkt. De SP meet met de menselijke maat: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en daarom zullen wij ons hard maken om de jeugdwerkloosheid tegen te gaan.”

De tweede stelling werd ook met een ‘ja’ beantwoord: ‘De gemeente moet zorgen voor goedkope koop- en huurwoningen speciaal voor jonge starters’. Ook hier had Michelle Hoekstra, namens de SP, een duidelijke toelichting op: “De SP heeft dit punt al twaalf jaar in het verkiezingsprogramma staan en nog steeds is dit een belangrijk punt. De SP vindt dat het beschikbaar stellen van goedkope koop- en huurwoningen voor jonge starters in samenwerking moet met de woningbouw, maar dit moet niet afhankelijk zijn van één woningbouwcorporatie. De SP vindt dat jongeren overal moeten kunnen wonen waar ze zich prettig bij voelen, dus ook in de kernen moeten er voldoende starterswoningen beschikbaar gesteld worden, daar waar deze nu nog ontbreken. Wonen in de nieuwe gemeente moet fijn zijn voor iedereen, dus ook voor jongeren.”

Het debat kwam helaas maar weinig los. Er werd nog wel gepoogd met elkaar in debat te gaan, maar dit leverde niet veel op. De partijen bleven duidelijk bij hun standpunten en een echte aanval werd niet geopend. Er waren eigenlijk teveel panelleden om een echt debat los te krijgen.
Al met al kwam het jongerendebat wel wat meer los dan de andere debatten. Het was erg jammer dat er weinig jongeren in de zaal zaten, want dit was voor hun toch wel een mogelijkheid geweest om de verschillende standpunten te horen van de verschillende partijen over wonen en werken. Andere onderwerpen die bij de jongeren spelen kwamen helaas niet echt aan bod.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij