Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Vertrouwen in de lokale politiek

4 november 2013 - 12:03  •  Jo Schriek  •  reacties

Vertrouwen in de lokale politiek

Alphen aan den Rijn -

SP en herindelingen

De SP is niet altijd tegen een fusie. Als de fusie tussen gemeenten niet van bovenaf wordt opgelegd, aantoonbaar draagvlak heeft onder de bevolking
en in meerderheid door de gekozen gemeenteraadsleden van alle raden gesteund wordt, heeft de SP niets tegen een herindeling. Aan twee van de drie voorwaarden is niet voldaan. Het toenmalige Provincie bestuur (VVD,
CDA, CU/SGP en PvdA) heeft met PvdA gedeputeerde Van Engelshoven-Huls deze fusie opgelegd aan de gemeenten. Ook is er, op wat bewonersavonden na, nooit draagvlak voor een herindeling gemeten.

Afspraak is afspraak

De drie gemeenteraden kwamen overeen dat er een referendum over de naamgeving zou komen. Dit koste de belastingbetalers uit deze gemeenten bij elkaar zo’n 70.000 euro. Uit het referendum, dat is gehouden onder de inwoners van de drie gemeenten, is als voorkeur ‘Rijn en Gouweland’ voortgekomen. Echter, de raad van Alphen aan den Rijn hield zich niet aan de afspraak. Alle raadsleden van Nieuw Elan, RijnGouweLokaal en Beter Alphen, 6 leden van de VVD, 2 van de PvdA en 1 raadslid van het CDA stemden tégen de democratisch gekozen naam. Kortom, de raad legde het advies van de inwoners naast zich neer en … heeft ervoor gezorgd dat de fusiegemeente gewoon Alphen heet. De SP fractie in Alphen had gestemd voor Rijn en Gouweland. Dit kwam onze twee raadsleden in Alphen op kritiek te staan.
Als je met inwoners en met elkaar afspraken maakt dan gelden die, ook al kwam er een naam uit die je wellicht niet zou willen. Voor de SP geldt: afspraak is afspraak.

Geen goede start

Dit heeft veel kwaad bloed gezet bij de inwoners van Boskoop. De SP krijgt veel signalen van inwoners, die mede hierom geen vertrouwen meer hebben in de fusiebuur en in de toekomst van de gemeente. “En terecht, want als je afzet niet goed is dan, wordt je sprong in het diepe ook niks”, zegt de Boskoopse Lidie Voorend, 2e op de lijst van de SP. “Veel mensen geven aan niet meer te gaan stemmen. Dat zou zonde zijn. Maak gebruik van je democratisch recht en stem de partijen naar huis die hun beloften niet zijn nagekomen.”

Hoezo is de naam Alphen definitief

Alphen aan den Rijn is verre van een definitieve naam van de nieuwe gemeente. Het is nu nog een werknaam. De nieuwe raad gaat daarover. De SP zal de naamgeving dan opnieuw agenderen en wanneer de discussie over de naamgeving straks, in de nieuwe raad, open gebroken wordt, zal de SP wederom voor ‘Rijn en Gouweland kiezen.

Raadhuis Boskoop in de uitverkoop

Helaas is op één punt het SP verkiezingsprogramma al niet meer haalbaar. De SP wilde het raadhuis van Boskoop behouden voor de inwoners. Het is voor een habbekrats verkocht en zo meteen enkel nog van buitenaf te bezichtigen. De SP wil dat Boskoop een gemeentelijk loket blijft houden na de herindeling. Helaas kan dat niet meer in ons raadhuis. Daar zoeken we een nieuwe locatie voor. De vluchtige verkoop van het raadhuis toont aan dat de besturende partijen in Boskoop al veel op hun Alphense collega’s zijn gaan lijken.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij