Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Nieuwe politiek?

8 november 2013 - 07:41  •  Harry Slagter  •  reacties

Nieuwe politiek?

Alphen aan den Rijn -

Ik zal dan ook trachten om, zonder al te technisch te worden, mijn bevindingen weer te geven en aan u, de lezer, over te laten welke conclusies u eruit trekt. Voor mij staat in ieder geval vast dat er een onwenselijke situatie is ontstaan waarbij minstens een onwenselijke situatie bestaat van verregaande belangenverstrengeling en de integriteit rondom dit dossier niet gewaarborgd meer is terwijl hier subsidiestromen mee gemoeid zijn.

Wat is het geval? In zwembad Aquarijn zijn verschillende verenigingen en instellingen actief waaronder AZC, de Watervrienden, het WOC, Sportspectrum en tot voor kort het inmiddels opgeheven Topsport Waterpolo Alphen. Op aandringen van Dhr. de Jeu, die met een hele presentatie kwam, is er de stichting Club Aquarijn opgericht met de bedoeling alle gebruikers van het zwembad hier onder te laten vallen en op die manier een sterker collectief te vormen. Het eerste alarmbelletje had daar al moeten gaan rinkelen want tot voorzitter van deze club Aquarijn kwam dhr. de Jeu aandragen met Dhr. M.Komen, niet iemand met een zwembadachtergrond, maar toevalligerwijs de zwager van.

Naast de onweerlegbaar aanwezige familiebanden, bestonden en bestaan er tussen deze 2 ook zakelijke banden en wel waar Dhr. de Jeu uit hoofde van zijn publiek functie, opdrachten verstrekt aan het bedrijf van zijn zwager.

Al snel werd duidelijk dat de opzet die Dhr. de Jeu voor ogen had, binnen het zwembad, niet haalbaar was doordat de gebruikers van het zwembad zich niet konden vinden in zijn opzet en hulp werd door hem dan ook ingeroepen van wethouder Du Chatinier. Gekomen werd tot het instellen van een task force. Vreemd genoeg heeft de wethouder wel melding gemaakt van het instellen van deze task force maar gemakshalve voorbij gegaan aan het melden van de personele bezetting ervan want wie werd aangewezen tot voorzitter van deze force? misschien raadt u het al, juist Dhr. de Jeu!

Nadat deze task-force 1 maal bijeen was geweest kwam de Dhr de Jeu met een lijst van conclusies en aanbevelingen zonder verder nog in gesprek geweest te zijn met de gebruikers en in plaats van zijn bevindingen te overhandigen aan de wethouder zodat deze in een Csie konden worden besproken, heeft hij zelf stappen ondernomen om gelijk over te gaan tot het uitvoeren van de aanbevelingen. Toevalligerwijs vertoonde de lijst van aanbevelingen veel overeenkomsten met zijn eerdere aanzet voor club Aquarijn alleen deze keer een dwangmatige verplichting voor de verenigingen tot samengaan.

Gebruikers werden overvallen met concept contracten, opgesteld in bijzijn van notaris Kroes, waarbij zij onder druk werden gezet om akkoord te gaan. Dat de opstelster van de contracten mede bestuurslid is bij sportspectrum zal wel een toevalligheid zijn. Toen duidelijk werd dat verschillende gebruikers hier niet aan deel wenste te nemen heeft Dhr de Jeu op 31 augustus 2013 2 stichtingen opgericht, Stichting Waterpolo Alphen en de stichting Waterpolo opleiding Alphen, waarin hij samen met de nieuwe heren sponsor van AZC als bestuurslid ingeschreven staat. Vreemd genoeg zijn die stichtingen ingeschreven op het adres van zijn zwager waar ook het bedrijf van hem is gevestigd.

De eerste ter vervanging van het al eerder genoemde en opgeheven TWA, met als doel de financiën  te regelen voor het eerste van AZC waarbij natuurlijk aangemerkt moet worden dat AZC als licentiehouder en aanspreekpunt van de KNZB ten alle tijden verantwoordelijk blijft. Om deze licentie te verkrijgen heeft Dhr. de Jeu zonder daarvoor bevoegd te zijn verregaande toezeggingen gedaan bij die zelfde bond en plaatsgenomen in het bestuur van de nieuw opgerichte Waterpolo Federatie Nederland namens AZC. Inmiddels is hij daar teruggetreden nadat bekend was geworden dat hij geen bevoegdheden heeft of had namens AZC.

De tweede stichting is ter vervanging van het huidige WOC Alphen. Qua naamgeving lijkt de nieuwe stichting van Dhr. de Jeu verdacht veel op de bestaande ondanks het feit dat dit een beschermd concept is van de KNZB. Met hulp van sport spectrum wordt het huidige WOC onder druk gezet om de activiteiten over te dragen aan club Aquarijn en dit zou moeten verlopen via de nieuwe stichting van Dhr. de Jeu. Melding van deze situatie bij de verantwoordelijk wethouder vond geen aarde en werd beantwoord met dat dit maar aan burgermeester gemeld moest worden daar er een raadslid bij betrokken was en dat hij zich verder wel liet informeren door de task force, nota bene dus door Dhr de Jeu.

Het in de Csie behandelde rapport van de Fa Drijver en Partners van 2 weken geleden liet volgens ingewijden ook de nodige hiaten zien en sloot naadloos aan op het verslag van de task force, Dhr. de Jeu. Volgens 1 van de deskundigen, die ik gesproken heb, was dit rapport geregisseerd en zou de gemeente er goed aan doen om dit rapport aan een externe expert voor te leggen voor een second opinion en dan ditmaal door een bedrijf die geen banden heeft met Dhr. de Jeu. Het bedrijf Drijver en Partners krijgt namelijk het overgrote gedeelte van haar opdrachten van de vereniging sport en gemeenten waar Dhr de Jeu directeur van is. Ik zelf ben niet deskundig genoeg om dit te beoordelen maar dezelfde bevestiging kreeg ik ook nog eens uit de hoek van het zwembadpersoneel die aangaf dat bv. de bewering over het buitenbad, lijnrecht staat op hun beleving afgelopen zomer.

Maar goed ik had aangegeven om deze column niet al te technisch te maken. Vermeldenswaardig is nog wel het feit dat Dhr. de Jeu, in een mailwisseling met het AZC bestuur, een gedeelte van de horecaopbrengsten opeist, namens zijn nieuwe stichting SWA en daarbij dreigt om via zijn rol als raadslid een negatief geluid te laten horen over de medewerking van AZC aan zijn plannen in het geval van een negatieve reactie op zijn verzoek.

Zomaar wat feiten op een rijtje dus over de gebeurtenissen die zich achter de schermen van zwembad Aquarijn afspelen en dan heb ik het nog niets eens gehad over de subsidie die via sportspectrum verstrekt is om de zogenaamde combinatie functionaris te bekostigen. Gek genoeg kiest sportspectrum hier niet om binnen de eigen organisatie, die stevig in het rood staat, hier iemand vrij voor te maken maar kiest voor het aannemen van iemand van buitenaf. Opmerkelijk is hierbij dat het hier een speler van AZC betreft die op deze manier een inkomen genereert.

Het lijkt mij in ieder geval onwenselijk dat deze situatie bestaat en vraag ik uw mening hierover ook. Zoals ik al aangaf in mijn eerdere column "spaghetti Alphanaise" kan het niet zo zijn dat 1 persoon op zo veel manieren bij de zwembad organisatie is betrokken en een vinger in de pap heeft. Het met zoveel petten op spreken en bemoeien met deze zaak roept in ieder geval bij mij op of er van enige integriteit nog sprake kan zijn en als dit een voorbode is van de nieuwe politiek waarbij belangenverstrengeling blijkbaar de normaalste zaak van de wereld is, dan is Alphen echt reddeloos verloren.

Fotograaf: Josh Walet
Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij