Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Schriftelijke vragen terzake Voedselbank

5 september 2011 - 03:34  •  Ank de Groot  •  reacties

Schriftelijke vragen terzake Voedselbank

Alphen aan den Rijn -

De fractie van Alphen Eén neemt met bezorgdheid kennis van het krantenbericht in AD Groene Hart van vandaag met als kop ”Om de week geen eten”. Uit dit bericht blijkt dat de Voedselbank niet langer wekelijks eten aan de Alphense minima kan verstrekken. Men weet niet meer hoe men verder moet.

De oorzaken zaken o.a. de economische crisis, waardoor bedrijven minder vrijgevig zijn, veel aanvragen terwijl er daarnaast nog een gebrek aan vrijwilligers is.
Voorop staat dat wij het bestaan van een Voedselbank een noodzakelijk kwaad vinden. Wij blijven van mening dat iedereen een zodanig bedrag aan levensonderhoud moet ontvangen, dat dit soort voorzieningen overbodig is. Echter, de situatie is niet anders en gezien de huidige economische crisis en nog meer bezuinigingen, zal de vraag wellicht nog groter worden.
Wij hebben dan ook de volgende vragen aan het college:

1. Bent u bereid om in overleg met de Voedselbank op zeer korte termijn de eerste nood te ledigen, zodat mensen die een beroep doen op de Voedselbank, niet weer voor een dichte deur komen? Onze fractie zou zich kunnen voorstellen dat een en ander gebeurt in overleg met winkeliers etc, die zich wellicht door het artikel in de krant aangesproken voelen en bereid zijn levensmiddelen en/of financiële middelen (extra) ter beschikking te stellen?

2. Als u niet bereid bent tot maatregelen op korte termijn, kunt u dan aangeven hoe om te gaan met de mensen die een beroep doen op de Voedselbank en nu nul op rekest krijgen.

3.. Bent u bereid om na de eerste nood met de leiding van de Voedselbank te werken aan een zodanige opzet dat in de toekomst inwoners niet meer voor een dichte deur komen? Het is ons bekend dat de samenwerking met de Voedselbank in het verleden niet altijd van een leien dakje is gegaan, maar misschien zijn er nu mogelijkheden om alsnog beter te gaan samenwerken.

4. Bent u bereid om binnen een aantal maanden het totale minimabeleid tegen het licht te houden, dit ook gezien in het licht van de aanstaande (rijks)bezuinigingen die mensen met lagere en zelfs middeninkomens heel direct gaan raken. Een en ander zou wellicht tijdens een informatiemarkt georganiseerd kunnen worden.

Gezien de nijpende situatie die dreigt te ontstaan, zou onze fractie het op prijs stellen dat het College op zeer korte termijn in ieder geval de vragen 1 en 2 heel snel beantwoord.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ank de Groot-Slagter, fractievoorzitter Alphen Eén

 

Fotograaf: Josh Walet
Ank de Groot.'
Ank de Groot

Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij