Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Nog één keertje dan

12 november 2013 - 16:09  •  Pieter van Abshoven  •  reacties

Nog één keertje dan

Alphen aan den Rijn -

Nog één keertje. Nog één keertje met de staf op de rotsen slaan. Bij de N11 werkte dat goed, dus laten we dat kunstje in de Gnephoek ook een keertje doen.

Tseard Hoekstra wil straks een rondweg, want het verkeersprobleem in Alphen is zo groot, zegt hij, en groeit met 1% per jaar. Maar de verwachting is dat de komende 20 jaar de bevolking in de Rijnstreek met 3% zal dalen, en dat de leeftijdsgroep tussen 20 en 65 met 15% zal afnemen. Dat zijn toch de mensen die ’s morgens in de spits naar hun werk gaan.

De markt zal hem niet terugfluiten. Hij heeft niet te maken met kopers of huurders. Wel met bewoners die voor de kosten moeten opdraaien. Die kunnen hem morgen terugfluiten. Of de Raad van State, die binnenkort een uitspraak zal doen of de gemeente met dit project verder mag.

Ik neem aan dat Tseard Hoekstra er vast van overtuigd is, dat de Raad van State de gemeente gelijk zal geven.  Wel leverde de gemeente bepaalde onderzoeksgegevens een paar weken later aan bij de Raad, zodat de uitspraak pas eind december verwacht wordt en niet half november. Maar stel je voor, wat dat voor coalitiebesprekingen betekent als de Raad van State zegt, dat we de rondweg maar moeten vergeten, en nu eindelijk eens met een goede oplossing voor Koudekerk moeten komen.

Hoekstra en Prins vonden het maar niets dat Oppatja al geld toezei als dat nodig mocht zijn voor goede zorg. Zij vonden dat als je nu al begint met extra geld toezeggen mensen niet tot creatieve oplossingen komen.

Maar omdat men vermoedt dat mensen rondjes om het dorp willen rijden staat Hoekstra direct klaar om geld bijeen te garen. Waarom kijken we hier niet of mensen tot creatieve oplossingen kunnen komen?

Een groot deel van de bevolking zal de effecten ondervinden van die verschuivingen in de bevolkingssamenstelling. Minder werk in één sector, meer werk in een andere sector.

Als het gaat om woningbouw, bedrijfsterreinen, wegen,  en voorzieningen, kun je nu niet meer op de groei bouwen. Bouw je te veel of te groot, dan blijft het te veel of te groot. Maar als het goed past, dan ben je er ook niet zomaar uitgegroeid.

Die omschakeling vereist andere mensen aan het roer. Die anders plannen en organiseren. Mannen van groei moeten plaatsmaken voor mensen van duurzaamheid.

Pieter van Abshoven
GroenLinks

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij