Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Politieke partijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden

22 januari 2014 - 10:17  •  VVD  •  reacties

Politieke partijen moeten zichzelf opnieuw uitvinden

Alphen aan den Rijn - De VVD is het nieuwe jaar begonnen met een ledenbijeenkomst waarop de partij zichzelf de vraag stelde of er nog toekomst is voor politieke partijen in hun huidige vorm of dat de samenleving om nieuwe vormen vraagt.

Namens de Teldersstichting stookte Patrick van Schie dat vuur nog wat verder op: ”Steeds minder mensen zijn lid van een politieke partij. Zeker voor mensen zonder bestuurlijke ambities is het partijlidmaatschap steeds minder aantrekkelijk. Wat betekent dit voor het functioneren van de partijendemocratie in Nederland? Moeten de gevestigde partijen zich opnieuw uitvinden om weer aantrekkelijk te worden voor kiezers? Zijn ze daartoe in staat?”

De cijfers doen vermoeden dat het voorlopig nog niet al te best lukt. Het lidmaatschap van partijen daalt al jaren gestaag en de deelname van jonge mensen aan het politieke debat is bedroefend klein. Eén van de aanwezigen vatte de stem van het volk puntig samen: “De VVD moet interessant worden voor liberalen die hun mening over hun samenleving inbrengen, en niet alleen voor politieke baantjesjagers.”

Volgens Van Schie kunnen politieke partijen het zich niet meer permitteren om de kiezer te zien als leverancier van stemmen en leden als leverancier van geld voor de ambitie van een kleine partijtop. Wie kijkt naar de manier waarop in politiek partijen kieslijsten worden opgesteld of hoe klein de invloed van voorkeursstemmen is moet constateren dat het met de interne democratie bij kiesverenigingen pover gesteld is. De meeste aanwezigen zagen daar ruimte voor verbetering, waarbij een enkele (oud-)bestuurder zich vertwijfeld afvroeg of het wel wenselijk is dat leden en kiezers de zo zorgvuldig opgestelde lijstvolgorde kunnen doorbreken.

Aan het einde van de avond bedankte secretaris Hans Furnée Van Schie door hem de nieuwste uitgave van het boek “The undivided past” van David Cannadine aan te bieden.”Waar politieke partijen in het publieke domein uitgaan van de verschillen tussen belangen neemt Cannadine afstand van het in de geschiedschrijving benadrukken van de verschillen tussen collectief veronderstelde identiteiten zoals religies, nationaliteiten, klassen, geaardheid, ras en beschavingspeil. Uitvergroten van verschillen maakt blind voor onderliggende samenhang.”

In het boek leest Furnée een nieuwe denkrichting voor de landelijke èn lokale VVD-ers:” Wij kijken allemaal met spanning en aanvankelijk met verwondering naar de verrichtingen van Rutte II: Samenwerking van ongelijksoortige partijen en met mee-denkende partijen buiten de coalitie. Dat zal onze afdeling, fractie en wethouder ook willen, hier in Alphen aan den Rijn.”

De opmerking van Furnée biedt op zichzelf al voldoende voeding voor een inhoudelijk debat. Dat dat alleen kan met een kiesvereniging die geworteld is in de samenleving, is voor de lokale liberalen een duidelijke zaak. Zij nodigen alle inwoners van onze nieuwe gemeente uit om deel te nemen. Wie zich uitgedaagd voelt mag de handschoen oppakken.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: vvd, politieke partijen, politieke partij
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD