Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Opmars betutteling gaat door

24 maart 2014 - 16:14  •  René Driesen  •  reacties

Opmars betutteling gaat door

Alphen aan den Rijn -

De gemeente zegt dat de verenigingen zichzelf moeten bedruipen en dat vrijwilligers belangrijk zijn, maar tegelijkertijd proberen ze dat onmogelijk te maken door veel te veel aan banden te leggen en alles dicht te timmeren met regels, regels en nog eens regels. De zin om wat te ondernemen wordt je al bij voorbaat ontnomen.

Deze week stond er op de voorpagina van het Alphens Nieuwsblad ook een artikel over een zwaar gefrustreerde horecaondernemer René van Rutten die, na jaren zijn nek te hebben uitgestoken als organisator en financier van evenementen, aankondigde niets meer te zullen doen. Gefrustreerd als hij onderhand is geworden van boekwerken zo vol met regelgeving dat een paard er de hik van krijgt.

Eerder al kreeg tienercentrum Max het aan de stok met de gemeente over regels met betrekking tot drank en sluiting(stijden). Ook daar gefrustreerde vrijwilligers en onzekerheid over het kunnen en moeten betalen van kosten nadat er jarenlang gesteggel was geweest over het voortbestaan van Max. Eenzelfde gesteggel over Stichting Kaju Putih over een permanent gebouw en welke activiteiten daarin zouden moeten plaatsvinden volgens de gemeente.

Zojuist kwam mij weer een nieuw bericht ten gehore in het kader van ontmoediging van vrijwilligers en eigen initiatief: het Hoekstock festival krijgt geen vergunning voor een ponton om een podium aan te leggen. Neger jaar lang was een dergelijk ponton geen probleem maar nu plots wel. Voor diegenen die nog nooit over Hoekstock hebben gehoord: het Hoekstock festival wordt al zo’n 10 jaar bij café de Hoek in Koudekerk georganiseerd. Het vindt plaats in de maand juni en is een kleinschalig festival met muziekbandjes uit de regio. Het is er ieder jaar erg gezellig en druk. Het festival wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vele vrijwilligers en sponsors.

Mooi toch, zou je zeggen. Nee dus!

Betuttelende regelgeving ligt ook hier dwars. Ook hier weer -u raadt het al- gefrustreerde vrijwilligers en ongeloof bij het publiek. Wat een gezeur! Of het nu komt door de toenemende invloed van de christelijke partijen in de Alphense politiek of door een andere oorzaak, dat weet ik niet. Maar feit is wel dat de Alphense fractie van GroenLinks vindt dat de gemeente op moet houden om de grond onder voeten van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties weg te slaan. Bovendien: we geven als gemeente heel veel geld uit aan een centrummanager om een beetje reuring te krijgen (met welk resultaat?) terwijl onze mensen die dit voor niks doen worden gedwarsboomd. 'Evenementen in de kernen konden blijven bestaan,' is de kernen is zo vaak beloofd tijdens het fusieproces en in de verkiezingscampagne. Waar een fusiegemeente van meer 100.000 inwoners al niet klein in kan zijn..

Ik ben daar eigenlijk heel boos over. Laten we ophouden met die steeds verregaandere betutteling. Alphen gaat anders terug naar de verstikkende jaren 50..

René Driesen

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij