Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Van regionale naar nationale ombudsman

17 april 2014 - 15:43  •  SP Alphen aan den Rijn  •  reacties

Van regionale naar nationale ombudsman

Alphen aan den Rijn -

De gemeenteraadsleden hebben zich goed laten informeren door zowel de regionale als de Nationale Ombudsman. Er is uitgebreid stilgestaan en gedebatteerd over de voor- en nadelen van elk instituut. Dat er gekozen moest worden werd bepaald door De Gemeentewet, artikel 81p e.v.

SP-gemeenteraadslid Lidie Voorend is blij met de omslag. “Als inwoner van de gemeente wil ik het gevoel hebben dat ik word bijgestaan door een volkomen onafhankelijke deskundige, wanneer ik een klacht heb tegen een overheidsorganisatie. De Nationale Ombudsman heeft enorm veel kennis en ervaring in huis en werkt voor bijna 300 gemeenten. Zij heeft de beschikking over een grote verscheidenheid aan specialisten. Die kunnen we straks misschien nog hard nodig hebben na de invoering van de drie decentralisaties (over WMO, Jeugd en Participatie). De gemeente staat immers voor grote veranderingen en moet in totaal 10 miljoen euro bezuinigen. Dat gaat veel mensen en organisaties pijn doen. Natuurlijk zullen de ambtenaren alles zo goed mogelijk proberen te organiseren, maar fouten maken is menselijk en niemand mag daar de dupe van worden. Van de regionale ombudsman werd gezegd (o.a. door het CDA) dat hij dicht bij de inwoners staat en op de hoogte is van de lokale situatie. In de praktijk bleek hij echter niet zo toegankelijk te zijn.

De Nationale Ombudsman reageert snel op telefoontjes, e-mails e.d. en komt ook bij de mensen thuis, als dat nodig is. Deze bemiddelt niet alleen vanwege ‘slechte bejegening’, maar behandelt alle soorten klachten en probeert zelfs klachten te voorkomen. Afijn, ik kan nog meer voordelen van de Nationale Ombudsman noemen, zoals zijn toegang tot een enorm netwerk en zijn grote impact bij het uitbrengen van onderzoeksrapporten. Wat mij betreft heeft de raad er goed aan gedaan te kiezen voor de Nationale Ombudsman; hij staat garant voor kwaliteit.”

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij