Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Liever participatie dan een referendum!

24 juni 2014 - 12:17  •  Robbert Prins  •  reacties

Liever participatie dan een referendum!

Alphen aan den Rijn - Afgelopen donderdag debatteerde de raad van Alphen aan den Rijn over nut en noodzaak van een referendumverordening. De VVD fractie in Alphen is geen voorstander van een referendum en heeft dan ook tegen het opstellen van een referendumverordening gestemd. Dat vraagt om uitleg.

Het referendum voegt daar wat ons betreft weinig aan toe. Het is bovendien een duur instrument dat door de simpele macht van het getal afbreuk doet aan echte participatie. Je zou kunnen zeggen als een referendum nodig is om iets te beslissen dan is de echte participatie mislukt.In een referendum worden namelijk geen echte belangenafwegingen meer gemaakt. In een simpele voor-tegen vraag worden moeilijke kwesties ontdaan van de nuance. Zwart-wit in plaats van kijken naar een voor iedereen acceptabele oplossing.

Daarbij komt nog dat het referendum in de praktijk vaak negatief uitpakt en daardoor leidt tot frustraties. Door het zwart-wit karakter is het referendum ook een veel zwakker instrument dan het burgerinitiatief waar mensen gewoon met voorstellen kunnen komen waar dan iedereen weer over mee kan praten. Tenslotte staat het referendum haaks op het principe van de vertegenwoordigende democratie. Raadsleden zijn door de inwoners gekozen om besluiten te nemen en niet om die besluiten weer bij de inwoners terug te leggen. Van raadsleden wordt verwacht dat zij een belangenafweging maken en niet simpelweg kiezen op basis van de ‘helft plus een’. Dat doet geen recht aan echte democratie en participatie.

Kortom de VVD-fractie zet liever in op echte participatie en echt in gesprek zijn met inwoners dan nu een duur instrument in te voeren (EUR 250.000 per referendum) dat slechts de schijn van participatie wekt...

Fotograaf: Josh Walet
Tags: vvd, referendum, participatie
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD