Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

De Kaders van de SP

1 juli 2014 - 17:17  •  Ronald Geurts  •  reacties

De Kaders van de SP

Alphen aan den Rijn -

Het uitgangspunt van de kadernota is dat we inzetten op een meerjarig sluitende begroting. Dat onderschrijft de SP. Dat betekent dat onze nieuwe fusiegemeente fors moet bezuinigen. Dat doet het college dan ook, maar liefst 10 miljoen. De bulk van deze bezuinigingen worden gezocht in de uitgaven voor welzijn, kunst & cultuur en sport. Waarom er in deze richtingen gezocht wordt maakt de Kadernota niet duidelijk. Wellicht is hiervoor gekozen omdat het college verwacht dat onze inwoners de komende jaren zo druk zijn met mantelzorgen dat ze helemaal geen tijd meer hebben om iets aan muziek of sport te doen, laat staan dat er tijd is om een tentoonstelling van Sta-Art  te bezoeken.

De SP wil andere accenten leggen. Hieronder volgt alvast een aantal punten waarover onze raadsleden amendementen en/of moties gaan indienen:

- We draaien de bezuinigingen op de Papierwinkel en BoodschappenPlusBus terug. Deze, voor onze inwoners belangrijke voorzieningen, blijven.
- De structurele bezuiniging op de Streekmuziekschool vervalt. Muziekles blijft voor iedereen toegankelijk.
- Castellum krijgt geen subsidiekorting. Door hun samenwerking met Zoetermeer, een duobaan van directie en hoofd marketing, wordt er 50.000 euro bespaard. Deze kan ingezet worden voor bijvoorbeeld achterstallig onderhoud of het gratis ter beschikking stellen van het theater aan gemeentelijke muziek of toneelverenigingen.
- Sta-Art krijgt een eigen vaste locatie. Hiervoor wordt gekozen uit het in de gemeente in eigendom zijnde vastgoed. Via de “om niet” constructie met een minimum termijn van tien jaar, zorgen we ervoor dat kunst in Alphen kan gedijen en meer educatief werk kan doen.
- Bijdrage vanuit het sportbudget van de gemeente aan het Jeugddeelnamefonds blijft minimaal op hetzelfde niveau. Het geld wordt niet vanuit het budget bijzondere bijstand of minimaregelingen gehaald. Ook kinderen vanuit gezinnen die administratief gezien niet, maar praktisch gesproken wel, onder de bijstandsnorm vallen kunnen zo blijven sporten.
- We sluiten buitenzwembad de Hoorn  niet en blijven ons verantwoordelijk voelen voor voldoende recreatief en doelgroepenwater.
- Muziekles moet toegankelijk én betaalbaar blijven
- We moeten hier zuinig op zijn en niet verder afbreken. Het gaat om sociale cohesie.

Ook over de positie van de SWA, de mogelijkheden van Sportspectrum en Participe maken we ons ernstig zorgen. Welzijn, sport en cultuur zijn gebieden die voor een belangrijk deel bijdragen aan het ‘woonplezier’ (welzijn) in onze gemeente. En dan noemen we nog niet eens hun belang voor de sociale cohesie binnen gemeente, wijk en buurt. We moeten hier zuinig op zijn.

Hoe wil de SP dat gaan betalen?
Van de genoemde 10 miljoen bezuinigingen zijn er 2 miljoen gereserveerd voor het opvangen van onverwachte financiële tegenvallers. De SP wil een half miljoen euro structureel minder bezuinigen. Er blijft dan nog een substantieel bedrag over om eventuele onvoorziene structurele uitgaven op de vangen.

Daarnaast gaan we voorstellen om de vergoedingen van het gemeentebestuur (gemeenteraad en college B&W) te korten met 10%. Het geld wat daardoor vrijkomt (naar schatting minimaal 70.000 euro per jaar) gaan we inzetten voor voorzieningen of projecten die de raad na aan het hart liggen. Dat geld kan structureel, zoals voor Papierwinkel of het Logeerhuis, of incidenteel (zoals bijvoorbeeld achterstallig onderhoud Max) worden ingezet.

Is dit geen symboolpolitiek over de ruggen van hard werkende raads- en collegeleden? Nee, dat vinden we niet. Als je als gemeentebestuur zulke ingrijpende bezuinigingen voorstelt, dan is het niet meer dan fatsoenlijk om ook zelf een steentje hieraan bij te dragen. Zo laat je als gemeentebestuur zien dat je het écht Nieuw en Anders gaat doen.

Kom naar de gemeenteraad van 10 juli en maak mee hoe de raad debatteert over de Kadernota 2014. 

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij