Politiek - Beter Alphen

« Vorige - Volgende »

Algemene beschouwing van Beter Alphen

11 juli 2014 - 12:25  •  Wil Verschuur  •  reacties

Algemene beschouwing van Beter Alphen

Alphen aan den Rijn -

Beter Alphen houdt haar hart vast, de opgelegde maatregelen ten aanzien van; de sociale en culturele aspecten, jeugdzorg en het maatschappelijk belang! Ouderen, oftewel senioren en gehandicapten, moeten weer zelfstandig gaan functioneren. In veel gevallen een bijna onmogelijke opgave, mede door o.a. het  bezuinigen op verzorgende en huishoudelijke hulp. Zoiets als, jammer dat u geen handen hebt, dan leert u maar klappen met uw oren.

Den Haag legt ons van alles op, maar daar staat onvoldoende geld tegenover. Ze leven ver van de realiteit en beseffen niet wat er in het "normale" leven speelt. Zelfs mevrouw Kleinsma is vergeten hoe moeilijk het is, te leven met een beperking. Zij heeft geld genoeg om hulp in te kopen. Kijk naar de wetten die dit kabinet doorvoert, dankzij ondersteuning van  D66, SGP en de CU! Bezuinigen op mensen die het al moeilijk hebben en daar niets aan kunnen doen.

BA maakt zich grote zorgen over het wegbezuinigen van de SWA. Mensen met een beperking moeten nu opgenomen worden in het bedrijfsleven, die daar subsidie voor ontvangen. Onder begeleiding moeten zij daar eenvoudig werk gaan verrichten, wat betekent dat laagopgeleiden personen hun kansen op de arbeidsmarkt wordt ontnomen. Ook vindt BA het een verkapte bezuiniging. Deze mensen hebben veelal een Wajong uitkering, welke hoger is dan de bijstand. Wanneer zij een tijdelijk contract krijgen en deze niet wordt verlengd, komen zij in de WW, dat betekent 70% van het laatst verdiende loon, dus zitten zij gelijk op bijstandniveau, dat minder is dan de Wajong uitkering.

Geld is een bittere noodzaak, daar kunnen wij niet omheen. Daarom moeten wij goed nadenken waar we het aan uitgeven. Zo lees ik in de programmabegroting, dat er wederom een interne verbouwing van de achterbouw in het gemeentehuis op de rol staat, kosten 185 duizend euro, waarvoor slechts 50 duizend euro is gereserveerd. Het resterende bedrag moet nog gevonden worden binnen de begroting. Dan nog een interne verhuizing op verzoek van de griffier, kosten: 25 duizend euro! Nergens voor nodig, is niet effectief dus niet nodig, dus niet te doen, levert een besparing van totaal 210 duizend euro op. 

Waar BA ook van geschrokken is, is het idee om zwembaden in de uitverkoop te zetten. Kijk, zwembad de Hoorn zou heel mooi aan Avifauna kunnen worden toegevoegd! Daar heeft BA geen moeite mee, het is goed voor het bezoekers aantal van Avifauna, wat voor Alphen toch een visitekaartje is. Voor onze inwoners zouden wij een korting op de toegangsprijs kunnen bedingen.

Sportspectrum kan zich dan meer inzetten voor zwembad Aquarijn! De openingstijden uitbreiden, zodat particulieren vaker van dit zwembad kunnen genieten. De extra werkuren kunnen worden ingevuld door de medewerkers die nu in de Hoorn werkzaam zijn, dan hoeft niemand ontslagen te worden. De verenigingen brengen nu eenmaal niet genoeg geld in het laatje, daar kun je zo'n duur zwembad niet van onderhouden. De ruimten die leegstaan kunnen worden verhuurd en worden gebruikt als buurthuis en dergelijke. Wat betreft het beheer en exploiteren van een zwembad, kunnen  ze hier nog heel wat leren van Hazerswoude en Kouderkerk. 

Triest is het om te lezen dat initiatieven van particulieren zo gemakkelijk worden afgewezen, zoals de sportaccommodatie aan de Olympiaweg. De grondprijzen zijn nog altijd flink pittig in Alphen aan den Rijn, om die reden haken initiatiefnemers nog wel eens af. Ook het burgerinitiatief voor een tennisbaan in Kerk en Zanen, kan BA toejuichen, hoe gaat de gemeente dit belonen? Alphen zich heeft uitgeroepen tot JOGG Gemeente, mooie woorden, maar waar blijft het realiseren hiervan!

Ook lees ik zojuist de brief van het Poppodium, het is te gek voor woorden, dat wanneer je voorzichtig met het geld omgaat, je dan gestraft wordt met minder subsidie. Zelfs het geld wat al is toegezegd, wordt gewoon niet uitgekeerd. Wel eens  gehoord van "afspraak is afspraak" en "een man een man, een woord een woord"! Of geldt dat niet voor de overheid?

De belofte dat belastingen niet zouden worden verhoogd, is ook niet nagekomen. Nu gaat Alphen zich weer aanpassen aan de kleine broertjes van het woningbeleid. Het betreft de rioolheffing, deze is bij WC in de huur verwerkt, per woning. Dit wordt nu uit het huurbedrag gefilterd en apart in rekening gebracht. BA maakt zich daar echt zorgen over en is bang dat het weer een extra belasting voor huurders van wonenCentraal wordt, zeker voor gezinnen. Hoe gaat dit berekend worden?

Er zitten hier aan tafel nog altijd drie verschillende gemeentes, die ieder voor zich strijden! Dat heb je met gedwongen huwelijken, het moet, maar niemand wordt er gelukkiger door. Hoe lang gaat het duren voor het een eenheid wordt? Wij nemen vaak besluiten en weten soms niet eens waar het ligt en wat bedoeld wordt door betrokkenen. Wij kennen de nieuwe kernen niet voldoende en de nieuwe kernen weten te ook weinig over dit Alphen.

Dan Theater Castellum. In vergelijking met andere Theaters zit Castellum op een na het laagst met de subsidie. Per inwoner 9,06 euro, is niet bepaald de hoofdprijs. We kunnen ons theater niet kapot bezuinigen! Dus gewoon AFBLIJVEN!

Ik heb hier de hele lijst van subsidievragers. Te lang om nu allemaal te bespreken.Laten wij met elkaar dit eens goed onder de loep nemen, BA denkt dat daar best reële  besparingen in te vinden zijn. In deze tijd van extreme bezuinigingen, komt de gedachten aan die enorm dure, onnodige Maximabrug weer boven drijven. Als wij deze brug schrappen uit de wensenlijst, kunnen wij de helft gebruiken om het tekort van 10 miljoen aan te vullen.

Wij hebben de N11 aan de ene kant van Alphen als uitvalsweg en aan de noordkant de N207, die op de nominatie staat tot verbreding. Heropening van de Oudshoornseweg moet wel gebeuren. de partij van wethouder van As heeft het in het verkiezingsprogramma beloofd, dat zijn we niet vergeten.  De aanpassing voor heropening is eenvoudig en hoeft echt niet zoveel te kosten. Nu rijden politie, brandweer en de ambulance ook over deze weg. En wethouder, u wil toch niet, als Nieuw Elan, op Mark Rutte lijken.Die handhaaft de spreuk: "VEEL BELOVEN WEINIG GEVEN, DOET EEN GEK IN VREUGDE LEVEN!"

Ook in het gemeente huishoudboekje valt te bezuinigen. In september staan twee heidagen gepland voor alle Raad en commissieleden, griffie enzovoort. Wij blijven er eten drinken en slapen, dat kost niet weinig. Ook wordt een gespreksleider ingehuurd en die is ook niet gratis! En waarvoor, ik heb de ervaring dat je er geen fluit wijzer van wordt en het haalt ook de kou niet uit de lucht. Zonde van het geld! 

Ook wordt veel geld uitgegeven aan begeleiding van sommige personen om goed te kunnen functioneren. Er zijn personen die verplicht opleidingen volgen en waar later niets mee wordt gedaan. Een enorme subsidie slurper is Participe. Daar moet ook eens heel goed naar gekeken worden. Nog altijd, na alle jaren aandringen, mogen wij het salaris van de directie niet weten. Met een verzamel loonstaat moet je het doen. We weten niet hoeveel mensen daadwerkelijk in loondienst zijn. Wel weet ik dat ze heel veel met vrijwilligers werken en die zijn GRATIS. Sommige van hen, kloppen dan weer bij de gemeente aan voor subsidie, omdat ze van Participe geen geld krijgen, zoals O.A. de Papierwinkel.

Ook van Sportspectrum weet niemand wat de directeuren verdienen. Ondanks ook zij  gesubsidieerd worden door de Gemeente.

Dan nog even over het openbaar groen. De gemeente Alphen aan de Rijn was een de groenste gemeente, positief. Dat is het nu ook, alleen negatief, want het onkruid rijkt bij wijze van spreken tot de dakgoot en belemmert het uitzicht op diverse wegen. Foute bezuiniging!

U ziet, er is zat werk aan de winkel! Gelukkig wordt onze vertrouwde vergadercultuur in ere hersteld. Dan komt de informatiemarkt weer terug, mogen mensen weer inspreken om hun probleem uit te leggen. Op die manier wordt veel onduidelijkheid weggenomen. Ondanks de inzet van de wethouders om ons zo goed mogelijk op de hoogte te houden, zie ik dit afgelopen half jaar voor een groot deel als verloren tijd.

Het motto van Beter Alphen is: WAT GOED IS, MOET JE NIET WILLEN VERANDEREN!

Fotograaf: Josh Walet
Beter Alphen.'
Beter Alphen

Politieke partij