Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Milieu en portemonnee gespaard

4 september 2014 - 11:05  •  Robbert Prins  •  reacties

Milieu en portemonnee gespaard

Alphen aan den Rijn - Door meer afval te scheiden kan de afvalstoffenheffing met 10% omlaag. Met die boodschap deed wethouder Tseard Hoekstra de aftrap van de pilot PMD+; oftewel het inzamelen van plastic, metaal en drankkartons in één zak of bak. Alphen aan den Rijn is de eerste Nederlandse gemeente die PMD zo gaat inzamelen. De doelstelling is om de hoeveelheid restafval te verminderen. “De gescheiden inzameling van afval is al een flink succes”, zegt de wethouder, “

Fractievoorzitter Robbert Prins juicht het initiatief toe. “Het is mooi te zien dat onze gemeente en onze wethouder zo voortvarend deze kans pakken om de kosten voor de inwoners te beperken. Tegelijkertijd is het beter voor het milieu en dat is een prachtige win-win situatie”.
In de bestaande containers, mini-containers en plastic zakken (in de kernen Boskoop, Hazerswoude-Dorp, -Rijndijk, Benthuizen en Koudekerk aan den Rijn) voor plastic-afval mogen vanaf nu dus ook blik en drankkartons gegooid worden. “Omdat we gebruik maken van bestaande middelen en bestaande capaciteit kunnen we de besparing in de verwerking van het afval direct doorberekenen in de afvalstoffenheffing. Als we goed afval scheiden levert dat geld op.”

De ambitie van de wethouder is om ook andere heffingen van de gemeente te verlagen. “Daar ligt de kans om de lasten voor de inwoners te verlagen. We proberen de kosten te verlagen van bijvoorbeeld de riolering of het parkeren. Als dat lukt dan kunnen we ook die tarieven verlagen.” Eind 2015 wordt duidelijk of het lukt de afvalstoffenheffing te verlagen: dan wordt de balans opgemaakt of het gelukt is om genoeg afval te scheiden.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: afval, afvalscheiding, vvd
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD