Politiek - RijnGouweLokaal

« Vorige - Volgende »

Sluiting van Wielewaal, Westerhove en Westerhaven

11 oktober 2011 - 23:07  •  Ank de Groot  •  reacties

Sluiting van Wielewaal, Westerhove en Westerhaven

Alphen aan den Rijn -

De afgelopen week is er veel onrust ontstaan over de voorgenomen sluiting van De Wielewaal, Westerhove en Westerhaven. Raadsleden van met name de collegepartijen CDA en VVD buitelden over elkaar heen om toch maar aan te geven dat dit allemaal niet zo bedoeld was. Men gaf zelfs toe dat men had zitten slapen! Nu is dat tijdens het welziijnsaccommodatiebeleid al eerder gebeurd. Denk maar aan de verhuizing van Elckerlyc en De Ridder. Ook daarbij zijn de collegepartijen teruggekeerd op hun schreden en nu huilt men weer krokodillentranen. Want laat duidelijk zijn, in de stukken uit 2009 staat duidelijk vermeld dat de activiteiten in De Wielewaal naar de nieuwbouw aan de Nieuwe Sloot of aan de Kop Sterrenlaan veplaatst kunnen worden. Ik weet dit zo zeker omdat ik tijdens de commissievergadering heb gewezen op het feit dat het voor de meeste mensen veel te ver is vanuit de Wielewaal naar Nieuwe Sloot en/of Kop Sterrenlaan. Verder heb ik toen aangegeven dat door sluiting van De Wielewaal er in de Vogelenbuurt geen enkele voorziening meer is. De collegepartijen zagen het probleem niet en droomden verder over Nieuwe Sloot en Kop Sterrenlaan. Echter, beide plannen lopen de nodige vertraging op en het verandert niets aan het feit dat er dan geen voorziening meer is voor deze ouderen. De bezettingsgraad is hoog en door sluiting van De Wielewaal worden mensen gedwongen achter de geraniums te gaan zitten. Sluiting staat ook in schril contrast met zaken als eenzaamheidsbestrijding en wijkgericht werken. Ook de toezegging in de stukken van 2009 dat Speeltuinvereniging Bloemhof extra ondersteuning gaat krijgen, lijkt vergeten te zijn.

En dan Westerhaven. Toen de huidige wethouder net was aangetreden, hebben we een bustocht langs verschillende accommodaties gemaakt. We zijn toen ook langs Westerhaven gekomen. Vol trots werd verteld dat daar net een nieuwe keuken was geïnstalleerd en dat men verder wilde werken aan een goede buurtvoorziening. Nu wordt besloten Westerhaven te sluiten. Kapitaalvernietiging van de eerste orde in een oude wijk met niet al teveel activiteiten.

Westerhove werd in de stukken van 2009 helemaal niet genoemd, noch bij de buurtvoorzieningen, noch bij de accommodaties. Ook deze activiteiten dreigen te verdwijnen.

En waarom allemaal? De tarieven voor de accommodaties zijn opnieuw vastgesteld en er moet bezuinigd worden. Participe heeft een bezuiniging opgelegd gekregen vanuit de gemeente en heeft besloten De Wielewaal en Westerhove af te storen. Ook de activiteiten van Westerhaven kunnen niet meer op subsidie rekenen. Daarnaast zullen bepaalde verenigingen zoals Halfje Wit het moeilijk gaan krijgen door de nieuwe opzet van de subsidiëring.

De oplossing is wat mij betreft enerzijds: stoppen met het bouwen van een nieuwe voorziening als Kop Sterrenlaan en het geld dat we overhouden, gebruiken om te investeren in de huidige organisaties, gebouwen en activiteiten. Vraag moet daarbij wel zijn of dit onder de vlag van Participe moet gebeuren. Ik las afgelopen zaterdag in de krant dat het in Driehoorne op een andere manier gaat tot volle tevredenheid van iedereen.

En anderzijds is er nog een andere oplossing: geen Cultuurhuis bouwen maar zuinig zijn met dit geld en investeren in mensen in plaats van in gebouwen.

Fotograaf: Josh Walet
Ank de Groot.'
Ank de Groot

Rijn Gouwe Lokaal.'
Rijn Gouwe Lokaal

Politieke partij