Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Wethouder streng over Voedselbank

12 oktober 2011 - 11:11  •  reacties

Wethouder streng over Voedselbank

Alphen aan den Rijn -

Het voedselbankbestuur is in contact gebracht met samenwerkingspartners. Daarmee zou de Voedselbank een professionelere organisatie moeten worden, maar dat is tot nu toe niet gelukt.

'Inmiddels begint het beeld bij ons te ontstaan dat het aanbieden van hulp aan Voedselbank Alphen aan den Rijn ervoor zorgt dat de huidige gebrekkige organisatiestructuur in stand wordt gehouden. Deze mening wordt gedeeld door partijen die in het verleden hebben geprobeerd samen te werken of te bemiddelen, zoals de WWB-cliëntenraad', schrijft wethouder Hélène Oppatja in een brief aan de gemeenteraad.

Alphen Eén-fractievoorzitter Ank de Groot stelde vorige maand vragen aan het college toen duidelijk werd dat de Alphense voedselbank onvoldoende eten en drinken binnenkrijgt en noodgedwongen de deuren om de week moet sluiten. Oppatja: 'Wij zien voor de gemeente geen rol in het oplossen van het landelijke probleem dat er vanuit het Haagse depot minder voedsel ter beschikking wordt gesteld. Dit wordt veroorzaakt doordat supermarkten scherper inkopen en dus minder voedsel overhouden.' Dankzij veel publieke giften heeft de Voedselbank inmiddels voldoende voedsel om tot het einde van dit jaar open te blijven.

 

WMO-loket biedt oplossing

Oppatja doet een dringend beroep op zowel de Voedselbank als de Alphense minima om naar de gemeente Alphen te stappen. 'Dat is namelijk de plek waar de problemen op een integrale manier opgepakt kunnen worden, bijvoorbeeld door het verstrekken van minimaregelingen, bijzondere bijstand, kwijtschelding gemeentelijke belastingen, hulp bij het aanvragen van toeslagen, de beoordeling of er recht is op een bijstandsuitkering, hulp bij het vinden van werk en hulp bij het oplossen van schulden. Wij hopen dus ook dat de gedupeerden die in de problemen zijn gekomen doordat de Voedselbank niet meer wekelijks kan leveren, zich melden aan het WMO-loket', aldus Oppatja.

Fotograaf: Josh Walet