Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP wil illegale bomenkap Benthuizen op raadsagenda

19 november 2014 - 09:16  •  Harre van der Nat  •  reacties

SP wil illegale bomenkap Benthuizen op raadsagenda

Alphen aan den Rijn -

In 2012 kwamen de gemeente Rijnwoude en omwonenden overeen dat er een aantal bomen wel en een aantal bomen niet zouden worden gekapt. Dat werd opgenomen in een nieuwe omgevingsvergunning, met daarbij een kaart van het gebied waarop er duidelijk staat dat een groot gedeelte van de bomen kan blijven staan.

In opdracht van het huidige gemeentebestuur is een aannemer in ingeschakeld met als verzoek alle bomen te kappen. Deze mensen valt niets kwalijk te nemen. Het college en in het bijzonder wethouder Tseard Hoekstra (VVD) des te meer.

Niet alleen is deze wethouder in de fout gegaan omdat hij een door zijn voorganger genomen en tevens juridisch hard besluit genegeerd heeft. Ook heeft hij de raad verkeerd geïnformeerd. SP-raadslid Harre van der Nat: “ Wethouder Hoekstra deed in een mail naar de raadsleden voorkomen dat de omgevingsvergunning de kap toestond. Over de afspraken uit dezelfde vergunning heeft hij de raad niet geïnformeerd.”

Daarnaast meldde hij ten onrechte dat een aantal omwonenden ondanks afspraken blijft ageren tegen de kap. Deze mensen hebben juist geageerd tegen het feit dat de gemeente eerder gemaakte afspraken had geschonden.

In zijn ongefundeerde berichtgeving naar de raadsleden en ook naar de media geeft hij melding van het feit dat omwonenden de aannemer fysiek hebben bedreigd en dat de politie daarover is gebeld. Van der Nat: “Naast het feit dat deze wethouder twee dagen lang niet bereikbaar was voor de omwonenden. Is dit verhaal ook onjuist.”

De SP heeft gesproken met de werknemers van het aannemersbedrijf en die wisten niets van enige bedreiging. Ze zeiden die meneer terecht geëmotioneerd was, maar niets verkeerd had gedaan of gezegd. De werklui hadden navraag gedaan en de kap stil laten leggen toen de fout aan het licht kwam. Sterker nog; de omwonenden hebben de politie gebeld om de illegale kap te melden. Het verhaal is dus volledig anders dan dat de wethouder de raad deed voorkomen.

De omwonenden hebben twee dagen lang gebeld en gemaild naar het stadhuis maar kregen geen reactie. Op vrijdagochtend 14 november zijn alle andere bomen gekapt. Elke vorm van contact of bezwaar is daarmee vermeden. De SP-fractie wil in de komende raadsvergadering uitleg van wethouder Hoekstra. Daarnaast wil de SP dat Hoekstra publiekelijk excuses maakt aan diegene die hij zonder kennis van zaken weg heeft gezet als iemand die bedreigingen zou hebben geuit.

De bomen komen er niet door terug maar deze wethouder zal zich moeten verantwoorden voor deze wanvertoning. Zo ga je niet met je inwoners om!

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij