Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Boter op het hoofd van de PvdA

21 oktober 2011 - 14:56  •  Jo Schriek  •  reacties

Boter op het hoofd van de PvdA

Alphen aan den Rijn -

Op 25 juni 2008 is gestemd over PNS (Provincie Nieuwe Stijl), waarin afbouw van taken het hoofdbestanddeel is. De SP, Groen Links en PvdD stemden tegen. De rest voor. (Ps: De PvdA stemde niet eens voor een motie van de SP om te zorgen voor een noodplan voor jeugdigen die onterecht in een jeugdgevangenis zaten, maar dat is een andere kwestie.) Op 8 oktober 2008 werd er besloten over de nota maatschappelijke participatie; waarin de werkelijke klappen vielen.De PvdA stemde in met de nota en tegen alle moties en amendementen. Ze diende zelf het amendement in dat opriep tot subsidiebeindiging van acht instellingen! Hieronder enkele passages uit PNS en de vervolgnotitie. Waar de PvdA dus niet alleen mee instemde maar de stukken zijn gemaakt onder verantwoordelijkhied van toenmalig (pvda) Gedeputeerde van de Vondervoort.

Uit PNS:

De provincie wil met regio’s afspraken maken over realisatie van zaken van provinciaal belang in regionaal verband.

De provincie zoekt naar afstemming en aantrekkelijke combinaties van provinciale en (inter)gemeentelijke opgaven.

In alles wat de provincie doet wil ze steeds een zichtbare toegevoegde waarde leveren ten opzichte van de bijdragen van anderen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Wanneer de provincie niets heeft toe te voegen, zal ze zich dus ook terug trekken 2.5.1 Heldere keuzesDe provincie zal hierin heldere keuzes maken:

Waar de provincie heel duidelijke provincie-eigen taken heeft (zaken die duidelijk het domein van maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en mede-overheden overstijgen en waar voor de provincie als algemene democratie- een eigen verantwoordelijkheid ligt, par. 2.3.1. – 2.3.4), zal de provincie haar rol herijken en expliciteren. Op deze hoofdtaken zal de provincie haar bevoegdheden en verantwoordelijkheden stevig inzetten en resultaatgericht te werk gaan.

Voor alle taken die de provincie op zich neemt, zal aantoonbaar zijn dat de provinciale inzet een duidelijk provinciaal belang dient en grote toegevoegde waarde heeft. De provincie zal daarbij haar bevoegdheden en kwaliteiten inzetten om partijen bij elkaar te brengen en de uitvoering te versnellen.

De huidige provinciale taken en activiteiten die een financiële of inhoudelijke participatie in /betrokkenheid met het gemeentelijke domein betreffen, zullen worden overgedragen of beëindigd.Hetzelfde geldt voor taken waarin de toegevoegde waarde van de provincie onvoldoende aan tetonen is en voor taken die Rijk en gemeenten in gezamenlijkheid willen (en kunnen) oppakken,zonder betrokkenheid van de provincie. De provincie ziet dat dan als een verantwoordelijkheid van deze twee overheidslagen en zal zich niet als derde wiel aan de wagen gedragen. Uit de terug- en vooruitblik PNS: Tegen deze achtergrond adviseren wij het nieuwe college om bij de invulling van het takenpakket in de volgende periode in ieder geval de volgende vragen centraal te stellen:

Is er sprake van een wettelijke taak?

Is er sprake van een provinciaal publiek belang?

Is er sprake van een taak die niet tot het domein van andere overheden of private partijen behoort?

Iser sprake van een door de politiek (PS) gelegitimeerde opdracht?

Is het effectief en efficiënt dat de provincie zich er -ten opzichte van andere partijen- mee bezighoudt?

Is er sprake van een beleids- en uitvoerende taak, of gaat het om agenderen, signaleren en bij elkaar brengen van partijen?

Is in samenhang met bovenstaande langdurige of juist tijdelijke betrokkenheid van de provincie noodzakelijk/wenselijk?

Is helder te formuleren welk resultaat moet worden bereikt? `

 

Een uitgangspunt voor de komende collegeperiode moet wat ons betreft zijn dat de provincie alleen participeert in het geval van provinciale publieke belangen.

3.9 Tenslotte, geen herhaling van PNS, maar een nieuw verhaal

Deel 2 van een boek of film is meestal minder goed dan deel 1. De successen van PNS vragen om voortzetting; de eerste stap is gezet, nu moeten extra stappen volgen. Het heeft weinig zin om PNS niet bij te stellen en kritiekloos voort te zetten. Daarmee dreigt voor Zuid-Holland de Wet van de remmende voorsprong en het resulteert in sleetsheid. Voorkomen moet worden dat bestuur en organisatie ‘PNS-moe’ worden. Behoud en doorontwikkeling van focus en selectiviteit is noodzakelijk. Wij stellen dan ook voor om, onder een andere titel en aan de hand van de in dit hoofdstuk beschreven uitgangspunten, een nieuwe rode draad te ontwikkelen voor een aangescherpt provinciaal handelen vanaf 2011. ‘

Uit vervolgnotitie Maatschappelijke participatie en voortgangsrapportages, FINANCIËN (Meedoen in Zuid-Holland. Maatschappelijke Participatie 2009 – 2012)

PS hebben op 23 april 2008 met de vaststelling van de uitwerking van het programma Provincie NieuweStijl besloten:

provinciale ondersteuningsinstellingen alleen te financieren voor hun tweedelijnstaken (innovatie, deskundigheidsbevordering en kennisuitwisseling)

 financiering van eerstelijnsactiviteiten van ondersteuningsinstellingen te beëindigen omdat dit een taak van gemeenten is

GS opdracht te gegeven om te komen tot een bundeling van project- en boekjaarsubsidies en een bundeling van kleine subsidies tot grotere robuuste subsidies.

 

Tot slot de volgende essentiele passages uit de nota (en vervolgnotitie)in zake maatschappelijke participatie.

Afbouw en beëindigen activiteiten en subsidies CultuurOok voor cultuur zijn wij voornemens om alle subsidie te beëindigen voor eerstelijnsactiviteiten, activiteitendie geen bijdrage leveren aan provinciale prioriteiten, of die plaatsvinden op het lokale niveau.

 

Dus PvdA laten we vooral niet teveel boter op het hoofd smeren......

Fotograaf: Josh Walet
Jo Schriek.'
Jo Schriek

Jo Schriek, geboren 16 April 1967. Vooral bekend als raadslid voor de SP.

SP.'
SP

Politieke partij