Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Herinrichting sociaal domein plaatst vrijwilligerswerk onder druk

26 januari 2015 - 15:30  •  reacties

Herinrichting sociaal domein plaatst vrijwilligerswerk onder druk

Alphen aan den Rijn -

In Koudekerk werd onder andere het bestuur van het Prins Willem Alexander (PWA)-bad geconfronteerd met een dergelijke opzegging van het contract, in Hazerswoude Dorp het bestuur van de Hazelaar. De toonzetting van de brief doet onrecht aan de enorme inzet die de vrijwilligers sinds jaar en dag plegen. Vrijwilligers die goed zijn in wat ze doen, willen niet geconfronteerd worden met bestuurlijk geknoei.

Het bijzondere aan het PWA-bad is dat deze organisatie op dit moment volledig op zichzelf draait en geen subsidie ontvangt. Er is ook geen voornemen om subsidie aan te vragen. Jaarlijks wordt een keurige sluitende begroting opgeleverd, waarbij ook geld opzij wordt gezet voor noodzakelijk toekomstig onderhoud! Wat wil het college nog meer?! Ook vele andere organisaties ontvingen een dergelijke brief. Hoe kan het toch zo zijn dat de communicatie zo slecht is verlopen?

Is het de onbekendheid met de “dorpse” cultuur? Vinden de gebiedsadviseurs hiermee, meer dan een jaar na de fusie, nog steeds geen aansluiting? Of leiden de relaties met niet altijd binnen de kernen breed gedragen “dorpsoverleggen” tot een ernstige communicatieve belemmering?

Bekend is dat verenigingen en stichtingen zelf willen overleggen met het college, c.q. de ambtelijke afdeling, en geen betrokkenheid van de “dorpsoverleggen” wensen. Het roer moet om, voordat vrijwilligers zich puur uit onvrede gaan terugtrekken en voorzieningen echt op de tocht komen te staan. Laat de energieke kernen hun eigen regie behouden!

Maar het is nog niet te laat. Steun de verenigingen, stichtingen en andere organisaties die op vrijwilligers draaien! Kom in actie als dat nodig blijkt! De SP zal er klaar voor staan."

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij