Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Nieuwe subsidieregeling: CDA staat pal achter de vrijwilligers

19 februari 2015 - 15:03  •  CDA Alphen aan den Rijn  •  reacties

Nieuwe subsidieregeling: CDA staat pal achter de vrijwilligers

Alphen aan den Rijn -

Waarom bezuinigen
In het Coalitieakkoord 2014-2018 is al geschreven dat het financieel gezien een moeilijke periode is. Dat vraagt om slimme investeringen en ombuigingen, waarbij we de lasten voor inwoners en bedrijven niet willen verhogen. In het totaalpakket van het Coalitieakkoord is afgesproken om te bezuinigen op het "maatschappelijk domein"; daaronder vallen bijvoorbeeld de voetbalverenigingen, zwembaden en Oranjeverenigingen. 

Op hoofdlijnen gaat het om:
- Welzijn (€ 1 miljoen bezuiniging), onder meer door andere opzet en taakstelling op de producten van Participe.
- Cultuur (€ 1 miljoen bezuiniging), onder meer door een taakstellend lager budget naar theater Castellum en een andere opzet/invulling van de streekmuziekschool.
- Sport (€ 1 miljoen bezuiniging), onder meer door meer efficiency/ andere opzet Sportspectrum en meer eigen verantwoordelijkheid van sportverenigingen voor beheer en onderhoud van accommodaties.

Hoe verder
Veel verenigingen in de dorpen en wijken werken alleen met vrijwilligers en vragen zich af wat er nu anders moet. De Gemeente heeft al een aantal overlegavonden gehouden, maar de onrust is nog niet weg. Als CDA-ers zijn wij zijn ons terdege bewust van de impact die dit op de verenigingen en organisaties heeft. Daarom moet er snel duidelijkheid komen.  In de voorbije weken hebben we daar als CDA samen met de andere partijen en met de betrokken wethouders indringend over gesproken. Het College heeft toegezegd dat de verenigingen die duidelijkheid uiterlijk op I oktober 2015  krijgen. Ook voor het College is het de uitdrukkelijke wens om al die kracht en inzet van de verenigingen, clubs en vrijwilligers in onze wijken en kernen vast te houden en waar mogelijk verder te verbinden en versterken. In de komende periode wordt het overleg voortgezet. Het is met elkaar zoeken naar de juiste aanpak en juiste invulling. Enkele bestuurders van vrijwilligersorganisaties hebben ook gezegd: “wij doen al jaren wat de gemeente nu zegt te willen!!” We kennen allemaal voorbeelden van dergelijke mooie verenigingen: de openlucht-zwembaden, de Oranjeverenigingen, een aantal voetbalverenigingen enz. Als CDA staan wij daar helemaal achter! Alle “bestuurlijke drukte” had daar wel wat minder gekund. Wel vragen we ook van hen om na te denken over verbeteringen en verdere samenwerking. Het is “nieuw en anders”, voor ons allemaal, en dat is even wennen. We blijven ons inzetten voor de goede afloop.

Voor meer informatie: Jos Ensing, CDA raadslid, jensing@alphenaandenrijn.nl 

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij