Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Fractie update raadscyclus juni

1 juli 2015 - 14:45  •  VVD  •  reacties

Fractie update raadscyclus juni

Alphen aan den Rijn - In de maand juni waren er maarliefst 2 raadsvergaderingen gepland, op 18 en op 25 juni. In deze raadsvergaderingen kwamen onder andere het programmaverslag 2014, de bibliotheekvisie, het economisch beleid en de voorjaarsrapportage aan bod.

Wat ons betreft staat het komende jaar in het teken van het realiseren van de beleidsvoornemens uit het coalitieakkoord. De speerpunten voor de korte termijn zijn hierbij de realisatie van de implementatie van de decentralisatie van de jeugdzorg en de participatiewet, de uitvoering van de wijzigingen in het maatschappelijk domein en de realisatie van de het masterplan onderwijshuisvesting. Voor de langere temrijn wil de VVD inzetten op de regionale profilering, de uitvoering van het economisch actieplan en de regionale agenda infratrcutuur. En de VVD zou de VVD niet zijn als wij niet ozuden streven naar lagere lasten voor de Alphense burger. Een landelijk gemiddeld niveau is daar bij ons streven.

Voorjaarsrapportage
In de voorjaarsrapportage doet het college verslag van de voortgang van de activiteiten in het eerste kwartaal. Heel veel heeft een groen licht: het gaat goed. Dus wat dat betreft een pluim voor het college. Echter met name het onderdeel projecten bevatte wel een aantal zaken waarvan je je af kunt vragen of de raad daar niet explicieter over had kunnen worden geinformeerd. Het betrof met name een aantal tegenvallers inzake de ontwikkeling van de Lage Zijde en de Rijnhaven. Dat was ook aanleiding voor een aantal moties. De VVD fractie heeft deze niet gesteund omdat ook de raad daarin een taak heeft. Wij moeten zelf ook actiever reageren op nieuws dat bekend wordt gemaakt via de verschillende kanalen en geeft zeker aanleiding om er als raad er meer bovenop te zitten. De moties werden dan ook verworpen, vooral ook door het wantrouwen dat er in werd uitgesproken.

Economisch beleid
Bij de behandeling van de kadernota van 2014 pleitte de VVD voor de ontwikkeling van een nieuw economisch beleid. Na een moeizame behandeling in de commissievergadering is in de raadsvergadering de startnotitie economisch beleid vastgesteld. De VVD heeft gepleit voor volop inzet op het creëren van werkgelegenheid en het zorgen voor een goed ondernemersklimaat door middel van bedrijfsinvesteringszones, de aanleg van een goed glasvezelnet, een goede infrastructuur en het afschaffen van overbodige regels. In het najaar zal het economisch actieplan verder besproken worden en beslist de gemeenteraad definitief over het beschikbaar stellen van een structurele begrotingsruimte van EUR 950.000 per jaar.

Bibliotheekvisie
Om je als mens te kunnen ontwikkelen is goed kunnen lezen essentieel. De VVD vindt dit dus erg belangrijk. Dit geldt ook voor het kunnen omgaan met computers. Er zijn nog teveel mensen die niet goed kunnen lezen of met de computer omgaan. De VVD vindt het waardevol subsidie te verlenen om deze vaardigheden bij de kwestbaren in samenleving te verbeteren. Daarnaast is eenzaamheid onder ouderen een probleem en is een bibliotheek een plek bij uitstek waar mensen samen kunnen komen. In de raadsvergadering van 25 juni stelden we de dan ook de bibliotheekvisie vast. 

De bibliotheek als groot gebouw met heel veel boeken, die uitgeleend worden is niet meer van deze tijd en bovendien veel te duur geworden. Tijd om toe te werken naar een bibliotheekvorm nieuwe stijl, die helemaal voldoet aan de behoefte van tegenwoordig en ook nog eens veel goedkoper is. In het hele land zie je hier mooie voorbeelden van. De nieuwe visie gaat uit van een grote centrale bibliotheek in het centrum van Alphen en in de wijken en kernen satellietvestigingen op plekken waar nu ook al veel mensen makkelijk samen komen. In zo'n satellietvestiging, dichtbij de mensen, is een kleine collectie aanwezig, kunnen boeken besteld worden en kunnen mensen makkelijk samen komen. Door een satelliet te vestigen in bijvoorbeeld een school of multifunctioneel centrum wordt optimaal gebruik gemaakt van de gebouwen en mogelijkheden, die er nu al zijn.

Hoe dit gerealiseerd gaat worden moet nog worden uitgewerkt. Vooral het samenwerken van maatschappelijke organisaties ten behoeve van het optimaal multifunctioneel inzetten van faciliteiten en voorzieningen biedt veel creatieve mogelijkheden en door het hele land zie je succesvolle initiatieven en uitwerkingen hiervan. Er is van alles mogelijk want er kan heel goed worden ingespeeld op de concrete situatie en behoefte in iedere kern, flexibiliteit is het kernwoord! Scholen liggen voor de hand, omdat die vaak zelf al een bibliotkeek hebben en de jeugd leeskilometers moet maken. De VVD snapt dit, maar wees er bij de raadsbehandeling wel op dat alle mensen die tot de doelgroepen behoren elkaar makkelijk en laagdrempelig moeten kunnen vinden, dus de locaties moeten ook voor die doelgroepen makkelijk toegankelijk zijn in de praktijk.

Natuurlijk is een bibliotheek meer dan alleen gericht op kwetsbare groepen. Iedereen kan er boeken lenen en er zijn ook andere activiteiten, bijvoorbeeld op het gebied van cultuur. Waar we het hier over hebben is echter subsidie, gemeenschapsgeld dus en de VVD vindt dat het uitgeven van gemeenschapsgeld echt alleen bedoeld is voor de kwetsbaren. Er zijn voor de bibliotheekorganisatie voor de financiering van andere activiteiten vele andere manieren om aan geld te komen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van sponsors. Bovendien is gebleken dat mensen die dat kunnen ook best willen betalen.

Taxussen
Op 18 juni nam de raad een motie aan om het inleveren van het snoeiafval van Taxussen te bevorderen. Dit draagt bij aan de effectieve bestrijding van kanker want het snoei-afval wordt gebruikt voor een medicijn tegen kanker. Om de daad bij het woord te voegen trakteerde de VVD fractie, met dank aan Hulst Tuinplanten de hele raad en het college op een eigen Taxus zodat zij heel concreet hun steentje bij kunnen dragen. Fractievoorzitter Robbert Prins bood het symbolische eerste exemplaar aan aan burgmeester Spies (zie ookartikel).

Fotograaf: Josh Walet
Tags: vvd
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD