Politiek - PvdA

« Vorige - Volgende »

Actie voor het openbaar vervooer

7 november 2011 - 17:49  •  reacties

Actie voor het openbaar vervooer

Alphen aan den Rijn -

Het traject naar het verlenen van de concessie is inmiddels begonnen. Er is geld gereserveerd, landelijk en op provinciaal niveau. Het budget wordt door het Rijk gekort met 5 tot 8%. De Provincie mag van het Rijk bovendien 150 miljoen euro van het investeringsbudget voor OV overhevelen naar wegenaanleg. Bij de provincie wordt momenteel gesproken over de invulling van het Programma van Eisen voor het busvervoer: Wat wil de provincie met het OV? Aan welke kwaliteitseisen moet het voldoen? In Zuid-Holland-Noord zijn met name de oost-west-verbindingen niet op orde. Welke gevolgen heeft het slechte OV? Welke rol speelt het OV in de bereikbaarheid en in het draaiend houden van de Randstad?

Het provinciebestuur wekt de indruk, dat het OV met minder geld (de bezuiniging) en na de verschuiving van de investeringen naar wegen, toch op orde blijft. Dat klopt niet. De aderlating zal zich zeker vertalen in het vervallen en uitdunnen van OV-verbindingen en een vermindering van kwaliteit in de resterende verbindingen.

De provincie geeft dan echter niet thuis. Het wil het geld aan vervoersbedrijven geven en daarna nog maar heel beperkt sturen op de dienstverlening aan de burger. Straks bepalen busbedrijven hoeveel buslijnen er nog over blijven en wil de provincie geen verantwoordelijkheid voor het aantal mensen dat gebruik maakt van de bus en tram. Voor de PvdA is het openbaar vervoer daarvoor te veel te belangrijk. Daarom worden op 12 november gesprekken gevoerd met OV-reizigers in de regio en ondertekenen lokale, regionale en nationale PvdA politici een manifest waarin zij afspreken de afbraak van het OV te zullen bestrijden.

Tussen 12.05 en 12.50 uur zal een actiestoet van de afdelingen Gouda, Alphen en leiden met verscheidene kaderleden langs Alphen komen om samen met ons actie te voeren.

De actie in Alphen aan den Rijn:

  • We delen A-5-folder met korte tekst uit aan reizigers.
  • We voeren korte gesprekjes met reizigers die dat willen: Wat vindt u daar nou van, wat zijn uw wensen aangaande het OV, hoe gebruikt u het OV, wat is er nodig om u in het OV te krijgen en te houden enz.? Deze antwoorden kunnen we in het politieke debat gebruiken.
  • Statenfractie en Tweede Kamerfractie ondertekenen een beknopt convenant OV met PvdA-politici uit Alphen en de omringende gemeenten; hierin staan enkele aansprekende OV-punten, gericht op Alphen en omgeving.

Wilt u de actiestoet ook ondersteunen in Alphen? Dan kunt u zich uiterlijk op zondag 14 november aanmelden voor deze actie via tomreedijk123@hotmail.com

Fotograaf: Josh Walet
PvdA.'
PvdA

Politieke partij