Politiek - Nieuw Elan

« Vorige - Volgende »

Europerikelen

13 november 2011 - 19:26  •  Gerard van As  •  reacties

Europerikelen

Alphen aan den Rijn -

Beste Syp,

Met grote interesse lees ik wekelijks o.a. jouw bijdragen in de Elsevier. Jouw artikel "Het Wientjes-argument" is tekenend voor het niveau in ons land. Dit geldt ook voor de dames en heren Tweede-Kamerleden en zelfs voor onze Premier, die enige weken geleden 's-avonds laat voor de televisie nog beweerde dat hij de cijfers scherp op zijn "scope" had staan! Wat een bluf en opportunisme.

Een financiële quick-scan van Griekenland leert ons dat het zelfs mogelijk is om op de achterkant van een sigarendoosje uit te rekenen in wat voor financieel moeras Nederland zich heeft begeven.

De totale Griekse bevolking telt 10 miljoen mensen; de beroepsbevolking (inclusief ¼ ambtenaren) telt 5 miljoen mensen. Dit betekent dat nog minder dan 4 miljoen mensen de financiële lasten moeten ophoesten voor dit land. Daar komt nog eens bij dat ook alle (te vroeg) gepensioneerde ambtenaren jaarlijks ten laste van de Griekse begroting komen; zij hebben geen pensioenfondsen zoals wij die kennen.

Aangezien de Griekse staatschuld al ca 350 miljard bedraagt en dit bedrag nog eens moet worden verhoogd met alle leningen die er nu bijkomen, dan kun je de conclusie trekken dat Griekenland niet eens in staat is om de rente over deze schuld te betalen, laat staan tot een aflossing te komen.

Een andere bijkomstigheid is dat de welgestelde Grieken geen of weinig belasting betalen, maar ook hun zaken via buitenlandse rekeningen laten lopen, zodat hun inkomsten c.q. winsten grotendeels onzichtbaar blijven.

Om nog maar niet te spreken over het "zwartgeld-circuit" dat zich aan onze aandacht onttrekt. Omkoping en corruptie van ambtenaren is aan de orde van de dag en al jaren algemeen gebruik. Deze cultuur is niet zomaar te veranderen; het zijn geen Nederlanders, want daarvan gaan er veel "makke schapen" in een hok.


De oplossing:

Wat is erop tegen als de EU in plaats van het voorstel Merkel/Sarkozy besluit om meer zeggenschap te geven aan de ECB en e.e.a. vastlegt in een Europees Monetair Statuut (EMS) met daaraan gekoppeld zware sancties als men zich niet aan het Stabiliteit- en Groeipact (SGP) houdt. Deze sancties kunnen o.a. inhouden geen enkele EU-bijdrage meer en zelfs verwijdering uit de eurozone.

Toen ik nog lid was van de Tweede Kamer (periode 15 mei 2002 t/m 12 september 2006) en tevens lid van de Vaste Tweede Kamercommissie voor Financiën, Gerrit Zalm zich namens de Nederlandse regering sterk maakte in het Ecofin overleg dat Duitsland en Frankrijk zich moesten houden aan de 3% marge van het Stabiliteit- en Groeipact (SGP).

Zowel Merkel als Sarkozy gaf niet thuis en zijn hiervan afgeweken. Hoe kun je dan wederom je lot in handen leggen van de Europese Raad (euroregering) onder leiding van van Rompuy? Nationale regeringen zullen altijd als het hen uitkomt een "dealtje"maken met andere lotgenoten om er onderuit te komen of zaken uit te stellen. Gaarne zie ik je reactie met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Gerard van As

 

Het antwoord van Syp:

Ik vraag me zeer af of dat wel werkt. De ECB is zelf de laatste anderhalf jaar een politiek instituut geworden, ook niet zo vreemd met schuldenlanden aan het roer. Dat biedt dus helaas ook geen enige garantie....

Ja, Zalm heeft zich dapper verzet tegen het kapot maken van het SGP, in november 2003, nota bene op aandrang van Duitsland - de uitvinders van het SGP - en met actieve medewerking van de Fransen, waarna ze samen de kleinere landen onder druk hebben gezet. Sindsdien bestonden de Verdragen van Maastricht en Amsterdam eigenlijk al niet meer.

Daarna zijn die verdragen (bail-out, rol ECB, etc.) verder uitgekleed. De EMU kent nu geen rechtsbasis meer, zou je kunnen zeggen. Schuldenlanden kunnen de andere landen chanteren, Frankrijk en Duitsland maken onderling uit hoe ver ze daarin kunnen gaan.

Mvrgr,

Syp Wynia
 

Fotograaf: Josh Walet
Nieuw Elan.'
Nieuw Elan

Politieke partij