Politiek - Overig

« Vorige - Volgende »

Tweede update Landsbanki

16 november 2011 - 01:06  •  Michel Du Chatinier  •  reacties

Tweede update Landsbanki

Alphen aan den Rijn - Aan:Gemeenteraad

Van: M.H. du Chatinier

Datum: 14 november 2011

Onderwerp: Tweede update Landsbanki n.a.v. positieve uitspraak Hoge Raad

Wat is het vervolg?

De Noord-Hollandgroep had de twee gemeenten voor een proefproces naar voren geschoven omdat de zaken van Alphen aan den Rijn en Dordrecht in hoge mate vergelijkbaar zijn met de omstandigheden van de andere leden.

De zitting van de zaak van de andere gemeenten is op 15 november, bij de rechtbank in Reykjavik.

Dan wordt duidelijk of de niet-preferente crediteuren hun bezwaren tegen de preferentie van de vorderingen de overige leden van de Noord-Hollandgroep laten varen. De IJslandse bewindvoerders van Landsbanki gaan er vanuit dat dat zal gebeuren gezien de precedentwerking van de proefprocedures.

Kunnen de niet preferente crediteuren de rechtszaak nog voortzetten?

De proefprocedures kunnen binnen IJsland niet verder worden voortgezet; de uitspraak is definitief en is gegeven in hoogste instantie. Wel bestaat de mogelijkheid dat de obligatiehouders en grote banken een procedure voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens starten. Dat zou echter een procedure tegen de IJslandse staat zijn, waar de Noord-Hollandgroep buiten staat.

Hoe en wanneer worden de uitspraken in de proefprocessen afgewikkeld?

Indien de concurrente schuldeisers bij de zitting van 15 november hun bezwaren laten varen, zal kort daarna de lijst van erkende preferente vorderingen worden vastgesteld.

Verwacht wordt dat vervolgens vrij snel (nog dit jaar; mogelijk al later deze maand) tot een eerste uitkering in de orde van 30% van de erkende preferente vorderingen wordt overgegaan (vermoedelijk in diverse valuta: IJslandse kronen (ISK), Engelse ponden (GBP), Euro’s (EUR) en Amerikaanse dollars (USD).

Wat is daarvoor administratief nodig?

Op verzoek van de Winding-up Board zullen alle uitkeringen gestort worden op een door deprovincie Noord-Hollandte beheren bankrekening. Daarop worden alle valuta omgerekend naar euro’s. Een uitzondering zal worden gemaakt voor de IJslandse kronen. Onlangs is De Nederlandsche Bank benaderd om te onderzoeken wat DNB voor ons kan betekenen als het gaat om het omwisselen van de IJslandse kronen naar euro’s. Door de restricties die in IJsland gelden voor de handel in ISK is omwisseling bij een normale handelsbank zeer onvoordelig. Het gesprek met DNB vindt binnenkort plaats.

Hoe gaat er verdeeld worden?

De Winding-up Board zal, naar verwachting verspreid over een aantal jaren, steeds delen van de vorderingen overmaken zodra de stand van de boedel daartoe aanleiding geeft. Momenteel bestaat de boedel uit contanten, deelnemingen in bedrijven en vorderingen op bedrijven. De boedel moet tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden te gelde worden gemaakt en daarmee is tijd gemoeid. Na iedere uitkering en vervolgens conversie naar Euro’s, zal de provincie steeds zo snel mogelijk aan elke gedupeerde overheid een bedrag overmaken naar rato van de erkende preferente vorderingen.

Naast de uitkeringen in geld is niet ondenkbaar dat de preferente crediteuren mogelijk ook een uitkering in natura ontvangen in de vorm van een vordering op Nieuw Landsbanki. Momenteel is nog niet duidelijk of dit zal gebeuren en zo ja wanneer hiertoe de nodige stappen worden gezet.

Onzekerheid over de omvang van de boedel.

Het antwoord op de vraag of het volledige bedrag van de vordering uitgekeerd zal worden hangt vooral af van de omvang van de boedel van Landsbanki. Die omvang schommelt onder invloed van economische factoren. Als er sprake is van groeiende economische marktomstandigheden is de waarde van de boedel hoger dan wanneer dat niet het geval is. In het eerste geval is de kans aanwezig dat het volledige bedrag, althans uitgedrukt in ISK, terug wordt ontvangen.

Valutakoersen.

Zoals al eerder aangegeven worden de uitkeringen in verschillende valuta overgemaakt. Vervolgens zal een conversie naar Euro’s plaatsvinden. Het hangt van de valutaverhoudingen van dat moment en van de wijze waarop de WuB de omrekening doet (valutadatum) af wat dit voor de waarde van de uitkering in euro’s betekent. Er is dus het risico dat de uiteindelijk te ontvangen bedragen lager zijn dan verwacht door de valutakoersen.

Hoe worden valutarisico’s afgedekt ?

Het ontvangen van uitkeringen in verschillende valuta betekent dat niet helemaal zeker is wat de omvang van de uitkering is uitgedrukt in Euro’s. Dat hangt onder meer af van de marktomstandigheden van het moment waarop de uitkering plaatsvindt. Voor de courante valuta zoals de dollar en het pond ligt het niet voor de hand om een verzekering af te sluiten ter bescherming tegen valutaschommelingen. Afhankelijk van het tijdstip van uitkering kan de conversie mee- of tegenvallen. Wat meer complex ligt de zaak van de IJslandse kronen. Deze munteenheid is thans niet vrij verhandelbaar. Wat wel duidelijk is dat de uitkering in ISK relatief gering zal zijn ten opzichte van de uitkeringen in de andere valuta (tussen de 5% en 10% verwachten we op basis van huidige informatie)

In de komende weken en vooral tijdens de open crediteurenbijeenkomst op 17 november zal meer bekend worden over de koersverhoudingen en over de omvang van het bedrag dat in ISK wordt uitgekeerd. Op dat moment kan een keuze gemaakt worden of, en onder welke voorwaarden een verzekering op koersverschillen voor IJslandse kronen zou moeten worden afgesloten.

De Noord-Hollandgroep heeft een offerte gevraagd naar de kosten van een dergelijke verzekering. Die informatie is snel beschikbaar. Ook de mogelijkheden die DNB biedt moeten dan inzichtelijk zijn.

 

Tot slot: zoals in de vorige update al naar voren is gebracht betekent de voor ons positieve uitspraak van de Hoge Raad nog zeker niet dat alle onzekerheden weggenomen zijn. Wij zullen ons samen met de collega-overheden in de Noord-Hollandgroep en de advocaten beraden op een adequaat vervolg en een verantwoorde waardering in de jaarrekening.

Met vriendelijke groeten, namens het college,

M. du Chatinier, wethouder Financiën

Fotograaf: Josh Walet