Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

CDA Alphen aan den Rijn fractieflits 30 november

3 december 2015 - 16:43  •  reacties

CDA Alphen aan den Rijn fractieflits 30 november

Alphen aan den Rijn -

Nieuwe Welstandsnota
De welstandsnota’s van de voormalige gemeenten zijn geharmoniseerd en tegelijkertijd gemoderniseerd. Er is nu één nieuwe, compacte welstandsnota. Welstand is een balans tussen ‘vrijheid waar dit mogelijk is’ en ‘kritisch zijn waar dat nodig is’. Het belang van een initiatiefnemer om een bouwwerk naar eigen inzicht te realiseren wordt afgewogen tegen de kwaliteit van het aanzien van de omgeving. De welstandsnota pakt de gebieden thematisch aan: Stad, Kernen, Buitengebied en Bedrijventerreinen. Door de thematische aanpak wordt voorgesorteerd op de nieuwe Omgevingswet en wordt aangesloten bij de pijlers van de Structuurvisie ‘De Stad van Morgen’ (Intense stad, vitale dorpen en waardevol landschap). De criteria worden hierbij positief geformuleerd: het gaat erom te vertellen wat wel de bedoeling is, wat weer beter aansluit bij de huidige uitnodigingsplanologie in plaats van het vroegere toelatingsplanologie.

De nieuwe nota biedt ook “sneltoetscriteria”, waardoor snel duidelijk wordt of een vergunning al dan niet nodig is. De CDA-uitgangspunten van ruimte voor eigen verantwoordelijkheid en goed rentmeesterschap zijn in de nota herkenbaar.

Voor meer informatie: Jos Ensing, raadslid CDA, jensing@alphenaandenrijn.nl

Peuteropvang

Afgelopen weken is er in Boskoop en voormalig Rijnwoude veel onrust geweest over het ontslag van de leidsters van de peuterspeelzalen van de Stichting Peuterspeelzalen Boskoop en Stichting Peuterspeelzalen Rijnwoude. Er zijn schriftelijke vragen over gesteld, wethouder de Jager heeft op 11 november een informatieavond georganiseerd, en ook de kranten hebben er van alles over geschreven. Daarnaast is zelfs een petitie ingediend die is ondertekend door ruim 1800 ouders.

Als CDA fractie hebben we er samen met andere partijen hard aan gewerkt om de mogelijkheden te onderzoeken de vertrouwde en gekwalificeerde leidsters in Boskoop en oud-Rijnwoude te behouden voor de peuteropvang. Gemakkelijk was het niet. Inmiddels is bekend geworden dat de ontslagaanvraag door het UWV geweigerd is. Dat geeft weer een nieuwe situatie. Nu zijn de Stichtingen van de Peuterspeelzalen aan zet om een met goede oplossing te komen.

Voor meer informatie: Jos Ensing, raadslid CDA, jensing@alphenaandenrijn.nl

Economische Strategische Visie (ESV) Greenport Regio Boskoop
Het CDA heeft in de afgelopen raadsvergadering volmondig ingestemd met de ESV Greenport Regio Boskoop. CDA is zeer gecharmeerd van deze visie die geheel door en vanuit het bedrijfsleven is opgezet. Meer dan 150 aan de boomkwekerijsector gerelateerde ondernemers hebben zich in verschillende bijeenkomsten ingezet om deze visie op te stellen. Het is nu zaak aan dit bedrijfsleven om het bijbehorende actieplan uit te werken en hierbij waar nodig de steun van de gemeente te vragen eventueel in de vorm van een cofinanciering of andere faciliterende steun.

Voor meer informatie: Helma van der Louw, raadslid CDA, HvanderLouw-
Vergeer@alphenaandenrijn.nl

Verordening geurhinder en veehouderij 2015
Geur en geurhinder spelen een rol bij nieuwe ontwikkelingen in het buitengebied. Geurbeleid is van belang om de kansen van nieuwe ontwikkelingen te kunnen beoordelen. De Wet geurhinder en veehouderij biedt de gemeente de mogelijkheid om maatwerk toe te passen door vaststelling van een geurverordening. De geurverordening geeft aan in welke polders de grenswaarden voor geur worden verlaagd en in welke polders de normen maximaal worden gehouden. Deze ontwikkeling is wenselijk om meer flexibiliteit toe te voegen voor partijen in het buitengebied. Het geurbeleid biedt uitbreidingskansen, maar ook aan andere ontwikkelingen zoals recreatieve activiteiten, door het verkleinen van de vaste afstanden voor geur.

Na halvering van de afstanden heeft een bedrijf meer ontwikkelingsmogelijkheid; er moet dan uiteraard wel worden voldaan wordt aan alle overige milieuaspecten en wet- en regelgeving. Ook moet bij woning in de omgeving een goed woon- en leefklimaat in stand blijven.

Voor meer informatie: Jos Ensing, raadslid CDA, jensing@alphenaandenrijn.nl

Inkleuring kaders Zegersloot
In de afgelopen raadsvergadering stemde het CDA ook in met de inkleuring van de kaders ontwikkelambitie Zegersloot. Voor het CDA was wel belangrijk dat, indien de zuid locatie wordt gekozen de rust bij de begraafplaats gewaarborgd blijft en dat het te realiseren project geheel in balans is met het gebied. Verder heeft het CDA ervoor gezorgd dat er een extra punt in de kaders is opgenomen wat betreft duurzame ontwikkeling van gebied en bebouwing. Inzake de locatie heeft het CDA goed geluisterd naar de inbreng van bewoners en andere betrokken organisatie. De argumenten over geluidsoverlast, parkeren, rust en ruimte zullen we zeker meenemen in onze overwegingen. De kaders zijn nog vrij ruim geformuleerd en de twee ingediende initiatieven – die veel verschillen – zijn nu beide mogelijk en zullen op hun businessplan beoordeeld worden. Een aangenomen amendement van de VVD (waar CDA positief heeft ingestemd) heeft ertoe geleid dat de wethouder uiteindelijk terugkomt naar de raad met twee uitgewerkte plannen, waarbij het college een voorkeur zal uitspreken. De raad zal dan uiteindelijk beslissen welk plan mag worden gerealiseerd.

Voor meer informatie: Helma van der Louw, raadslid CDA, HvanderLouw-
Vergeer@alphenaandenrijn.nl

CDA op bezoek bij bewonersvereniging ‘Onder de Hefbrug’
Op 16 november is een delegatie van de fractie (Jos, Joost en Marjon) op bezoek geweest in Gouwesluis om met een groep bewoners te praten over onderwerpen, waar zij zich mee bezighouden. Onder andere is gesproken over de containerterminal; over de geluidsoverlast en de methode van meten; de opgelegde boetes naar van Uden; de hoogte van stapelen en de nieuwe vergunning. Daarnaast kwam ter sprake dat van Uden een distributiecentrum wil realiseren bij de Steekterpoort, dit geeft in dit gebied meer verkeersbewegingen dan een industrieterrein. Dat is verontrustend voor de bewoners van dit gebied. En de vernieuwing van de Steekterbrug is aan de orde geweest. Met name de verbreding van de brug geeft overlast in dit buurtje. De vereniging is al in gesprek met de projectleider van de Provincie.

Voor meer informatie: Marjon Verkleij, raadslid CDA mverkleij-lemmers@alphenaandenrijn.nl

CDA op de Koffie in de Baronie
Er zat afgelopen zaterdag veel (pieten)muziek in “CDA op de koffie” bij de Baronie in Alphen aan den Rijn. Met koffie, thee en lekkers stonden CDA fractie- en bestuursleden bij het winkelcentrum om de bezoekers te informeren en te vragen wat hun bezig houdt. Het is wel een feit dat de Koningin Julianabrug de gemoederen toch nog steeds bezig houdt, maar dat ook een gezellig praatje zeker hoort bij deze CDA activiteit.

CDA op bezoek bij belangenverenigingen Zwammerdam en Aarlanderveen
De afgelopen week hebben Mark Vermeulen en Helma van der Louw bezoeken afgelegd aan de Belangenverenigingen Aarlanderveen en Zwammerdam. Met regelmaat gaat het CDA ook zelf op pad om te horen wat er in de kleinere kernen leeft. Wat opvalt is zeker het enthousiasme waarmee de belangenverenigingen staan voor de inwoners van hun kernen. Vele initiatieven worden opgepakt, maar ook als gesprekspartners doen zij het heel erg goed in projecten, ook richting de gemeente. Het CDA zal met regelmaat op verzoek of op eigen initiatief deze bezoeken blijven afleggen.

Werkbezoek aan Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) 27 november
Het college heeft het voornemen om de gemeenschappelijke regeling Streekarchief Rijnlands Midden te ontbinden en een samenwerking aan te gaan met ELO. Vandaar dat door de raden van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen ad Rijn een werkbezoek is gebracht aan deze voorziening. Van onze fractie waren Joost en Marjon aanwezig. Er is uitleg over de werkorganisatie gegeven en een rondleiding door het archief. De organisatie voert erfgoeddiensten (monumenten en archeologie) uit en beheert historische collecties van diverse gemeentes. Feit is dat de frontoffice en de studiezaal door steeds minder mensen gebruikt wordt, en dat digitale diensten toenemen. Heel veel archief materiaal is al gedigitaliseerd.

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij