Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Kaalslag in de Kernen

4 december 2015 - 11:43  •  Lidie Voorend  •  reacties

Kaalslag in de Kernen

Alphen aan den Rijn -

Lidie Voorend (SP Alphen): “Marktwerking kan prima, als het gaat om de aanleg van een weg. Dan kan er duidelijk gekozen worden voor een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Bij sociale voorzieningen ligt dat anders. Ons college denkt dat de bezuinigingen hier gaan lukken door efficiency verbeteringen te eisen van de marktpartijen. Maar in de praktijk wordt er meestal gesneden in uren van medewerkers of krijgen zij lagere lonen. Vaste contracten worden omgezet in 0-uren contracten. Ik zie geen betere processen en minder managers.”

En waar komt dat vooral schrijnend naar voren? In de kernen. De banen van de peuterspeelzaaljuffen in Rijnwoude en Boskoop staan op de tocht. De bibliobussen, die de kernen Zwammerdam en Aarlanderveen bedienen, staan aan de kant. En de bibliotheken van Boskoop en Rijnwoude gaan op de schop. Allemaal gevolgen van bezuinigingen, die het college er zo snel mogelijk door wil drukken. Dat gaat ten koste van een zorgvuldig proces.

Lidie Voorend: “Nu speelt de vraag of we in Boskoop een fatsoenlijke bibliotheek overhouden. Het zou schandalig zijn als dat niet zo is. Het Nieuw-en-Anders-beleid breekt ook deze voorziening af. Wat er voor in de plaats komt is een zogenaamde bibliotheek-FUNCTIE. Dus: een paar vierkante meter boekenrekken in winkels, op scholen of …waar dan ook. Er wordt volledig voorbij gegaan aan de sociale kant van een bieb. Het is namelijk ook een ontmoetingsplaats voor bv. ouderen, leeskringen en creatievellingen. 

Ik roep het college op: Ga niet verder met de kaalslag in de kernen. Zorg voor een volwaardige bieb in Boskoop!”  

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij