Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

College laat veiligheid LHBT'ers over aan COA

22 januari 2016 - 16:07  •  GroenLinks  •  reacties

College laat veiligheid LHBTers over aan COA

Alphen aan den Rijn -

GroenLinks ontving de volgende reactie:

Op grond van artikel 40 van het raadsreglement van orde heeft u ons vragen gesteld over discriminatie en bedreiging LHBT vluchtelingen. De vragen hebben betrekking op de situatie voor LHBT (lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender) vluchtelingen in de noodopvanglocatie van het COA in Alphen aan den Rijn.

Vraag 1
Welk beeld heeft u van deze bedreigingen en pesterijen?

Antwoord
De gemeente en de politie hebben wekelijks overleg met het COA. Daarnaast bezoekt de wijkagent regelmatig de opvang en zijn er informele contacten tussen de locatiemanager van de noodopvang en bestuurders en ambtenaren van de gemeente. COA en gemeente hebben tevens contact met het COC. De politie heeft meerdere malen gesproken met de LHBT groep in de noodopvang. De gemeente en de politie hebben hierdoor een redelijk goed beeld van de bedreigingen en pesterijen. In de noodopvang is enkele malen sprake geweest van bedreigingen en pesterijen van LHBT bewoners. De politie heeft de bedreigde bewoners uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheid en wenselijkheid om aangifte te doen. Dit is inmiddels ook gedaan. Als er aangifte gedaan is en de dader(s) geïdentificeerd kunnen worden, worden zij overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Dit is inmiddels enkele malen gebeurd. LHBT bewoners zijn op eigen verzoek gehuisvest in een afzonderlijk deel van de opvang. In dit deel is toezicht. Eén bewoner is op eigen verzoek overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Ons kenmerk Datum Blad 2016/2609 19januari 2016 2

Vraag 2
Heeft de gemeente hiervoor nog andere bronnen dan het COA?

Antwoord
Ja, de politie en het COC.

Vraag 3
Bent u het ermee eens dat het onacceptabel is dat er mensen in Alphen aan den Rijn stelselmatig gediscrimineerd worden om hun seksuele geaardheid?

Antwoord

Ja wij zijn het met u eens dat het onacceptabel is dat er gediscrimineerd wordt. Wij hebben geen signalen dat dit stelselmatig gebeurt.

Vraag 4
Klopt het dat de politie niet bij de incidenten is betrokken en de zaak niet onderzocht is?

Antwoord
Nee, dit klopt niet, zie ook antwoord vraag 1.

Vraag 5
Bent u het met ons eens dat het een verantwoordelijkheid van het college is dat ook LHBTvluchtelingen in Alphen aan den Rijn zich veilig voelen in onze gemeente?

Antwoord
Alle inwoners van Alphen aan den Rijn moeten zich veilig voelen in onze gemeente. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeentebestuur en politie. Het COA heeft de eerste verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de bewoners van de noodopvang. Indien wij de indruk hebben dat de veiligheid van een bepaalde groep in gevaar is dan gaan wij hierover het gesprek aan. Mocht dit gesprek op lokaal niveau niet tot voldoende resultaat leiden, dan zullen wij een gesprek voeren op landelijk niveau met het COA of met het verantwoordelijke ministerie. Onze indruk is niet dat dit nu nodig is. De locatiemanager is zich de huidige situatie goed bewust en treedt ook op.

Vraag 6
Wat heeft de gemeente er tot nu toe aan gedaan om te zorgen dat de groep LHBT'ers veilig kunnen verblijven in het AZC?

Antwoord
Zie antwoord vraag 1. Alphen aan den lijn Ons kenmerk 2016/2609 Datum 19 januari 2016 Blad 3

Vraag 7
Mocht u de veiligheid van de LHBT'ers in het AZC niet kunnen garanderen, bent u dan bereid te zoeken naar een aparte opvanglocatie?

Antwoord
Het opvangen van asielzoekers zonder vergunning zoals in de noodopvang -dit is overigens geen AZC- gebeurt, valt onder verantwoordelijkheid van het COA. Het COA is eerst verantwoordelijke voor de opvanglocaties. De gemeente heeft toegezegd mee te werken aan instandhouding van een noodopvang aan de Eikenlaan voor een periode van 6 maanden. De consequentie van deze afspraak is dat de gemeente niet zoekt naar andere opvanglocaties.

Vraag 8
Is het mogelijk dat het college onderzoek doet naar het aannemen van een vertrouwenspersoon?

Antwoord
De locatiemanager van de noodopvang heeft ons laten weten dat er een vertrouwenspersoon op de locatie is gestart voor LHBT vluchtelingen. 

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij