Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP: 95% Gnephoek in handen van grondspeculanten

17 maart 2016 - 11:54  •  Harre van der Nat  •  reacties

SP: 95% Gnephoek in handen van grondspeculanten

Alphen aan den Rijn -

Deze zogenoemde speculanten hebben de afgelopen jaren vrijwel alle percelen in de Gnephoek opgekocht. De grond is nu zo'n 54.000 euro per hectare waard (gemiddelde prijs agrarische/landbouwgrond). Nadat de bestemming veranderd in bebouwing of bouwgrond voor infrastructuur is dezelfde grond het tienvoudige waard. De inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn draaien op voor dat verschil.

Volgens SP raadslid Harre van der Nat kan het college niet anders dan opzoek gaan naar andere locaties. Volker Wessels, MAB Nederland, PBD Ontwikkelingen, Wetering oever BV, Rotij Grondvast, AM BV, Phanos, Verwo Alphen BV, Terra landelijk projecten Nederland, Piluha BV en Amfor Ontwikkeling.com verdienen goudgeld over de rug van de belastingbetaler daar moet de Alphense politiek een stokje voor steken. Al deze speculanten hebben grond gekocht in de Gnephoekpolder.

De komst van woningen in de groene Gnephoekpolder zorgt er voor dat er geld verdiend wordt om de wens van de collegepartijen ooit waarheid te laten worden. Zij willen namelijk een rondweg tussen de Maximabrug en de N207. Een weg waarover overigens een meerderheid van Provinciale Staten geen voorstander van is. Sterker nog zelfs de huidige minister van infrastructuur mevrouw Schultz is niet van plan enige bijdrage te leveren. Deze weg door een karakteristiek stukje polderlandschap is voor andere overheden geen optie.

Alternatieven genoeg, uniek landschap behouden
Niet alleen zijn er kleinere loacties beschikbaar in Alphen stad zelf ook kan met werk maken van de ontwikkeling van eerder in Boskoop en vooral Rijnwoude afgesproken woningbouwlocaties. Waarbij de loactie Rijnpark in Koudekerk aan den Rijn prioriteit moet krijgen. De Gnephoek is een uniek gebied een groen rustpunt in de oprukkende verstedelijking.

De SP wil dat dit landschap behouden blijft.

Grondpolitiek in handen van de markt
De overheid verandert de bestemming van de grond in het kader van de ruimtelijke ordening, en particulieren en vooral projectontwikkelaars strijken de winst op. Dit kan worden tegengegaan met een wetswijziging voor een beter uitgewerkt voorkeurrecht voor gemeenten, met maatregelen tegen gebruik van voorkennis en met een generieke heffing om de meerwaarde aan te pakken. De marktwerking is verweven in deze grondpolitiek. Het kabinet Den Uyl viel er over in 1975 en in de jaren negentig bleek dat projectontwikkelaars woekerwinsten behaalden bij het opkopen met voorkennis van gronden waar later venixwijken verrezen.

Hopenlijk laat de Alphense politiek niet haar oren hangen naar deze profiteurs en komen het college en de politieke partijen op voor hun inwoners die de prijs betalen.

Wat moet er gebeuren met de huidige grondpolitiek
De SP is van mening dat het wettelijk mogelijk moet worden om grond alleen te verkopen tegen de prijs van de gebruikerswaarde. Daarnaast pleit de SP ervoor om een steviger natuurbeleid te ontwikkelen met garanties tegen een ander gebruik van de groene ruimte. Gemeenten moeten hun inwoners niet meer laten opdraaien voor de extra kosten die handel met grond met zich meeneemt.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij