Politiek

« Vorige - Volgende »

Meerderheid Tweede Kamer wil gevangenissen niet sluiten

30 maart 2016 - 11:39  •  reacties

Meerderheid Tweede Kamer wil gevangenissen niet sluiten

Alphen aan den Rijn -

Acht gevangenissen in Nederland wil staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) sluiten. Ook een van de twee penitentiaire inrichtingen (PI) in Alphen aan den Rijn (locatie Eikenlaan) gaat dicht. Dit gevangeniscomplex moet een bufferlocatie worden, een ‘reserve-gevangenis’.

De kans dat de PI aan de Eikenlaan dicht gaat, wat het voornemen van Dijkhoff is, is afgenomen. ‘Sluiting is op dit moment niet aan de orde’, vindt Foort van Oosten (VVD), kamerlid van de grootste regeringspartij. Maar de VVD’er zegt niet dat er helemaal geen gevangenissen in Nederland dicht gaan. Hij houdt nog een slag om de arm en wil eerst 100 procent zeker weten of dat écht nodig is. ‘Dat onderzoek is nog gaande. Dan gaan we nu geen maatregelen treffen die we niet terug kunnen draaien. Daarom is het nu niet aan de orde.’

‘Dit niet de manier waarop het moet’, voegt Marith Volp (PvdA), van de tweede coalitiepartij, toe. ‘Hij heeft de verantwoordelijkheid om tot een sluitende begroting te komen. En dat is een hele zware opgave. En in feite doet hij aan goed management want er is een overschot. Maar dit is niet hoe dat moet’, vindt Volp. ‘We hebben nog veel te veel vragen. We moeten een langetermijnvisie maken over wat we met de gevangenissen willen. Het is mij niet duidelijk op basis van welke criteria dit besluit is genomen. Deze regeerperiode zal het niet gaan gebeuren.’

Oppositie wil meer geld voor politie
De oppositie is scherper. De Nationale Politie zou extra geld moeten krijgen omdat het onvoldoende aan opsporingswerk toe zou komen. ‘12.000 veroordeelden moeten hun straf nog uitzitten. 3000 van hen komen in aanmerking voor actieve opsporing. Dat zijn dan mensen die 120 dagen hechtenis of meer hebben openstaan en niet in het buitenland wonen. Dat zijn er erg veel’, stelt Gert-Jan Segers (ChristenUnie). ‘Dit kan 1900 banen kosten en veroordeelde criminelen lopen vrij rond. Er mag geen gevangenis dicht’, benadrukt Lilian Helder (PVV).

‘De SP steunt het personeel voor het behoud van het mooie gevangeniswezen’, kondigt SP’er Michiel van Nispen. ‘Beloftes worden niet nagekomen. Het is een onzalig plan dat direct van tafel geschoven moet worden’, vindt Madeleine van Toorenburg (CDA). ‘Hoe houdbaar en betrouwbaar is het masterplan als je als staatssecretaris in 2015 zegt niet te gaan bezuinigen? Het plan blijkt onvoldoende onderbouwd’, concludeert Judith Swinkels (D66).

(Bron: Studio Alphen)

Fotograaf: Josh Walet