Politiek

« Vorige - Volgende »

Wie wordt de nieuwe Alphense wethouder namens D66?

7 april 2016 - 08:12  •  reacties

Wie wordt de nieuwe Alphense wethouder namens D66?

Alphen aan den Rijn - Inge Prins, de huidige fractieleidster van D66 in de gemeenteraad?  Ed de Leest, voormalig raadslid en ambtenaar in Alphen, tegenwoordig financieel controller bij de gemeente Nissewaard (Spijkenisse e.o.)? Frank Dales, directeur van de Nationale Dierenbescherming, oud-burgemeester van Breukelen en oud-wethouder in Alphen aan den Rijn? 

Het is tekenend dat het zo lang moet duren om een geschikte wethouder aan te leveren in Alphen aan den Rijn. Overigens is het een landelijk probleem, waarmee vrijwel iedere politieke partij kampt. Er is sprake van een sterke terugloop van het aantal leden en dus wordt het moeilijker in de eigen omgeving /partij kandidaten te vinden. Hoewel het is toegestaan een niet-partijlid tot wethouder te benoemen, willen de meeste partijen toch iemand uit eigen kring. Soms wordt dan een partijlid van buiten de woonplaats aangetrokken, zoals de oud-wethouders Stegeman (D66/Culemborg) en Schings (PvdA/Amsterdam). Beiden hebben de eindstreep niet gehaald. Mogelijk was onbekendheid met de lokale situatie en het niet echt verbonden zijn met de woonplaats één van de oorzaken.  

De functie van wethouder is risicovol. Veel van hen moeten tussentijds aftreden en het blijkt moeilijk daarna een andere baan te vinden. Zo betaalt de gemeente Alphen aan den Rijn aan zes oud-wethouders nog steeds wachtgeld. Onder hen Groen in 't Wout, Schings en Lyczak.

Er gaan ook stemmen op die stellen dat het helemaal niet nodig is Stegeman te vervangen en dat zijn taken prima over de andere wethouders verdeeld kunnen worden, zoals nu tijdelijk ook al gebeurt. "Er wordt overal bezuinigd, dus waarom niet bij de gemeente?", aldus een raadslid, die liever anoniem blijft.

Fotograaf: Josh Walet