Politiek - GroenLinks

« Vorige - Volgende »

Grijze Gnephoek

9 augustus 2016 - 10:53  •  René Driesen  •  reacties

Grijze Gnephoek

Alphen aan den Rijn -

Het college krijgt steun uit min of meer onverwachte hoek: ook de kamerfractie van de PvdA, bij monde van Jacques Monasch, pleit voor woningbouw in de Gnephoek. Alphen zou de woningbehoefte rond Schiphol moeten opvangen. Na de zomer discussieert de raad over alle woningbouwplannen voor Alphen en de dorpen daaromheen. 

GroenLinks breekt al jaren een lans voor het behoud van de waardevolle polder met zijn prachtige vergezichten, zijn rust en zijn rijke flora en fauna. Wij pleiten juist voor de ontwikkeling van groene initiatieven en kleinschalige toeristische recreatie in de Gnephoek. Voordat het college naar de Gnephoek kijkt, zou het eerst de overige mogelijkheden moeten onderzoeken om binnen de bestaande stad te bouwen. Dit voorstel is echter in de gemeenteraad van 7 juli verworpen. Daarnaast is het ook de vraag of Alphen aan den Rijn altijd maar moet dienen als bouwplek voor mensen uit de provincie Noord- en Zuid-Holland.

'Groene Stad met Lef', zo heet het vorig jaar verschenen rapport citymarketing van Alphen aan den Rijn. Het advies: de ontwikkeling van groen en blauw moet een belangrijke rol spelen. Je zou daarom denken dat de gemeente zich tot het uiterste zou inspannen om in ieder geval de polders die zij nog heeft niet verder aan te tasten.

Niet dus, liever kijkt het college hoe we de groene ruimte kunnen omzetten in steen en asfalt. GroenLinks vermoedt dat er nogal wat financiële belangen spelen van speculanten die de polder hebben 'opgekocht'. Dit terwijl het Planbureau voor de Leefomgeving nota bene onlangs nog een rapport uitbracht waarin werd aangegeven dat er binnen bestaand stedelijk gebied nog volop ruimte is voor woningbouw.

Dat Alphen aan den Rijn veel te weinig zorg draagt voor het groen in haar gemeente blijkt ook uit het jaarlijkse onderzoek 'Beste gemeenten' van Elsevier en Bureau Louter. Ondanks hoge scores voor waterbeheer en toerisme en recreatie, scoort onze stad maar zeer matig op 'Groene en Blauwe kwaliteit'. Dat komt omdat de 'groene' score het cijfer drastisch naar beneden haalt.

Ook op het onderdeel 'Rust en Ruimte' scoort Alphen slecht. Het gebrek aan onbebouwde vrije ruimte is schaars, en zal steeds schaarser worden als we dit college haar zin geven.

We riepen het eens, we roepen het weer, en we zullen het blijven roepen: behoud de Gnephoek!

Fotograaf: Josh Walet
GroenLinks.'
GroenLinks

Politieke partij