Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

SP wil structurele oplossing voor de Dierenambulance

7 oktober 2016 - 11:02  •  Harre van der Nat  •  reacties

SP wil structurele oplossing voor de Dierenambulance

Alphen aan den Rijn - De Alphense dierenambulance valt op dit moment onder financieel toezicht van de landelijke Dierenbescherming. SP fractievoorzitter Harre van der Nat: "We moeten het contract met de dierenbescherming niet verlengen om zo de Alphense dierenambulance te redden. Hierdoor stellen we ook nog eens het dierenwelzijn in Alphen aan den Rijn voorop."

Ter verduidelijking: De gemeente betaalt nu 1,13 euro per inwoner aan de Dierenbescherming. Deze overigens prima landelijke organisatie werkt met betaalde krachten en ook reclamecampagnes. De Dierenbescherming geeft ondermeer daardoor een veel kleiner deel van het toegekende geld terug aan de dierenambulance in Alphen. De zelfstandige stichting dierenambulance in Alphen heeft enkel vrijwilligers en kan veel meer doen met minder geld. De SP zal hierom voorstellen om de stichting dierenambulance Alphen aan den Rijn 98 eurocent per inwoner te betalen. Een verschil van 15 cent per inwoner. Niet alleen zal dat de gemeente geld opleveren (ruim 16.000 euro per jaar) ook kunnen de vrijwilligers van de dierenambulance zich daarmee goed redden. Nu zal de gehele 98 cent ten goede komen aan het dierenwelzijn in onze gemeente. Daarmee kunnen de vrijwilligers de ambulances laten rijden en voldoende medicijnen en voer aanschaffen.

Huisvesting 
Het huidige onderkomen van de dierenambulance is te klein en het vertoont ook veel gebreken. SP commissielid Iris van de Kolk: "Als je daar binnen komt dan zie je een oude vervallen en veel te kleine ruimte. Dat kan zo niet langer." Zwanen verblijven in de WC ruimte en vogeltjes bij de katten in een piepkleine kamer. De onderzoekskamer voor binnengebrachte dieren fungeert tevens als ontmoetingsruimte. Van de Kolk: "Het is schrijnend om te zien dat de vrijwilligers van de dierenambulance zo hun werk moeten doen. Er moet een structurele oplossing komen en een vaste stek."

De SP wil dat de gemeente een ruimte ter beschikking stelt. Als het SP voorstel om de financiën voortaan direct over te maken aan de stichting dierenambulance het haalt dan kan deze stichting daarvan eveneens een huursom betalen.

Dierenwelzijn 
Als er dieren in nood zijn of als er melding wordt gemaakt van dierenleed dan staan mensen vaak klaar om in te grijpen en te helpen. Maar achter de melding aan de dierenambulance staan vele vrijwilligers die dag en nacht in goed en slecht weer klaar staan om ervoor te zorgen dat zieke en gewonde dieren worden opgehaald en opgevangen. Nu is het tijd dat er een structurele oplossing komt die zorgt voor het voortbestaan van de dierenambulance in Alphen aan den Rijn. Dieren hebben net zoveel recht op goede medische verzorging als mensen.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij