Politiek - ChristenUnie

« Vorige - Volgende »

Nieuwsbrief ChristenUnie Alphen aan den Rijn

21 december 2016 - 11:50  •  ChristenUnie Alphen aan den Rijn  •  reacties

Nieuwsbrief ChristenUnie Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Initiatief ChristenUnie: BlijversleningDe ChristenUnie neemt in januari het initiatief om de zgn. blijverslening in te voeren. De blijverslening is een instrument dat ook in andere gemeenten gebruikt wordt om tegen een lage rente een lening of hypotheek af te sluiten om aanpassingen aan de woning mogelijk te maken. Veel ouderen willen langer zelfstandig blijven wonen, maar ontdekken dat hun woning daar niet op berekend is. Aanpassingen om een huis levensloopbestendig te maken zijn duur. Te denken valt aan een badkamer op de begane grond, maar ook aan het verwijderen van drempels en het plaatsen van extra trapleuningen of een inloopdouche. Voor ouderen is het moeilijk om bij banken en kredietverstrekkers een lening of extra hypotheek af te sluiten voor deze aanpassingen. Om deze mensen financiële ruimte te geven wil de ChristenUnie  het college via een motie opdracht geven  om de blijverslening in de gemeente Alphen aan den Rijn mogelijk te maken. De gemeenteraad stelt een fonds beschikbaar waaruit de leningen kunnen worden verstrekt. De voorwaarden waaronder de leningen worden verstrekt legt de raad vast in een verordening.

Aanpassing verordening Sociaal Domein
Door de invoering van de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet is de gemeente sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de ondersteuning van een grotere groep inwoners. Hiervoor is destijds de Verordening sociaal domein met bijbehorende nadere regels opgesteld. Elk jaar worden deze verordening en de nadere regels geactualiseerd. Ook dit jaar is een aantal wijzigingen nodig, onder meer op het gebied van huishoudelijke ondersteuning en een betere ondersteuning voor de mensen met een laag inkomen (bron: Raadspraak). De ChristenUnie heeft voor deze aanpassing gestemd. Het college heeft wijzigingen voorgesteld die het leven van de Alphenaar die sociale of maatschappelijke zorg nodig heeft, makkelijker maakt. Daar is ook extra geld voor beschikbaar gekomen, zodat de uitvoering snel opgepakt kan worden. Complimenten aan de wethouders, dat de aanbevelingen uit de minima effect rapportage van Nibud/Nyfer zijn overgenomen. Het onderzoek is niet in een la verdwenen, maar leidt tot beleidsaanpassing. Zo zien we dat graag!

Aandacht voor schuldhulpverlening
Een recent gesprek met Stichting Geldzorg heeft de ChristenUnie-fractie gerustgesteld rondom onze zorgen over de wachtlijsten die daar dreigden te ontstaan. Stichting Geldzorg ondersteunt mensen die in schulden zijn geraakt. Het is mooi om te horen hoe Nieuw en Anders ook in dat netwerk uitkristalliseert en tot nieuwe contacten leidt. De ChristenUnie heeft in de algemene beschouwingen de wethouder gevraagd naar een plan van aanpak inzake schuldhulpverlening en we zien dat in de collegebrief van 13 december jl. aangekondigd staan voor de eerste helft van 2017. Wij hebben hierbij gevraagd om ook voor de preventie van schulden een grote plaats in te ruimen, zodat problemen voorkomen kunnen worden. De doorontwikkeling van schuldhulpverlening, en dan met name het  eerder inzetten van budgetbeheer is een stap in de goede richting wat de ChristenUnie betreft.

Inloophuis Het Open Venster
De ChristenUnie is in de gemeenteraad akkoord gegaan met regionale beleidskader Maatschappelijke Zorg. In dit plan basis is gelegd voor de (maatschappelijke) opvang en beschermd wonen in de regio. Er gaat de komende jaren veel veranderen. Op dit moment is de gemeente Leiden nog 'centrumgemeente' die zorgt dat de financiën verdeeld worden. Door bezuinigingen dreigt echter het Alphense inloophuis ‘Het Open Venster’ getroffen te worden. Het Open Venster ondersteunt eenzame mensen met weinig of geen sociaal netwerk en dak- en thuislozen.

Bestemmingsplan voor woningbouw Rijnpark
Ruim tien jaar geleden is de gemeente Rijnwoude, na een petitie van de bewoners van de kern Koudekerk aan den Rijn, begonnen met het ontwikkelen van woningbouwplannen. Voor de locatie is toen gekozen voor een vrij gekomen kavel op het industrieterrein Hoogewaard. De ChristenUnie is niet enthousiast over de locatie van dit woningbouw project. De locatie sluit niet aan bij de bestaande woningbouw en het wordt omsloten door bedrijven. In de toekomst is te verwachten dat dit spanningen zal opleveren. Daar staat tegenover dat de gemeente Alphen aan den Rijn en daarvoor Rijnwoude al meer dan tien jaar heeft meegewerkt aan de plannen, om zo op deze plek aan de vraag van de hoognodige woningbouw in Koudekerk te voldoen. De genoemde bezwaren zijn niet nieuw en zijn in het verleden ook meegewogen. Omdat de gemeente tot nu toe, met steun van de Rijnwoudse SGP/ChristenUnie fractie, altijd meegewerkt heeft aan de ontwikkeling van Rijnpark en er op korte termijn geen alternatief is voor woningbouw in Koudekerk aan Rijn, hebben we toch ingestemd met het bestemmingsplan. Wel hebben wij het college gevraagd om bij verdere ontwikkelingen creatief te blijven kijken naar kansen om de bezwaren zoveel mogelijk weg te nemen.

Alphen Bijenstad!
De ChristenUnie was op zaterdag 10 december vertegenwoordigd bij een bijeenkomst over hoe onze stad "Bij-vriendelijker" kan worden. De bijeenkomst, georganiseerd door Groen Links, werd toegesproken door Greenpeace, Archeon, kwekers en een imker uit de Ridderbuurt. Ook wethouder Kees van Velzen was erbij. De focus lag op het meer "bij-vriendelijk" maken van plantsoenen en tuinen. Ook vertelde Archeon over wat er in het park al gebeurt wat betreft de bijen. Bijen die in aanraking komen met insecticiden blijken letterlijk de weg kwijt te raken. In Archeon zijn die nooit gebruikt, waardoor de bijen het daar heel goed doen. Ook kwekers kunnen veel doen. In Boskoop zijn al enkele kwekers die volledig biologisch telen. In de gemeente zal de komende tijd meer aandacht komen voor het thema. De ChristenUnie heeft tijdens de verkiezingen een belofte gedaan over een duurzame economie. Daarom verdient dit onderwerp onze inzet. De website www.bijenlandschap.nl biedt een schat aan informatie, ook over hoe je je eigen tuin bijvriendelijk kunt maken.

Symposium Volksvertegenwoordiger in Nieuwe Verbanden
Op maandag 12 december vond, op initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken,  het  symposium ‘Volksvertegenwoordiger in Nieuwe Verbanden’ plaats in Galerie Pulchri in Den Haag.  Bestuurdersverenigingen van CDA, ChristenUnie, PvdA, SGP en VVD waren uitgenodigd om hun lokale politici te laten meedenken over de veranderende democratie en de (wenselijke) gevolgen voor de situatie in de regio. Vanuit elke partijen waren er tien  vertegenwoordigers, waaronder ook de fractievoorzitter uit Alphen aan den Rijn. De discussie spitste zich toe op het navolgen van goede voorbeelden. Een daarvan is ‘de Drechtsteden’, een sterk geformaliseerd regionaal verband, waarschijnlijk op weg naar een fusie van meerdere gemeenten. Een andere samenwerking is de ‘U10’, een meer losse samenwerkingsvorm waarin gelegenheidscoalities worden gevorm rond inhoud van dossiers. Opzet van het ministerie BZK is om lokale bestuurders in een volgende periode beter te ondersteunen, informatievoorziening tijdig bij de gemeenteraden te kunnen krijgen en de bestuurlijke drukte tegen te gaan.

 

 

Fotograaf: Josh Walet
ChristenUnie.'
ChristenUnie

Politieke partij