Politiek - PvdA

« Vorige - Volgende »

Onderzoeken of het beheer van de Coupépolder beter kan. Graag, maar dan wel beheerst.

19 oktober 2016 - 12:17  •  Wim roest  •  reacties

Onderzoeken of het beheer van de Coupépolder beter kan. Graag, maar dan wel beheerst.

Alphen aan den Rijn - Er is nu een commissie die het bodembeheer in het algemeen volgt en er is gekeken naar toepassingen van nieuwe technieken. Heel erg goed allemaal. Recent is vanuit de beheerder een aantal veranderingen voor gesteld. Dit is gepresenteerd als proef. Niet in een laboratorium, nee direct op en in de belt zelf. De proef kunnen dus direct gevolgen hebben.

Heel verstandig heeft de gemeente deze proef projecten laten toetsen door de heer Edelman en mevrouw Prins, voormalige leden van de commissie Edelman. Zij hebben aanbevelingen gedaan. De proef projecten zijn ook gepresenteerd in commissie verband. Maar niet besproken want er was geen implementatie plan waarin stond wat met de aanbevelingen was gedaan en hoe de planning zou zijn.

Waaruit bestaan de onderzoeken?

– onderzoek naar de potentie van de natuurlijke afbraak van de bodemverontreiniging in de Coupépolder;

– onderzoek naar het verminderen/stopzetten van de onttrekking van het percolaatwater uit de ringdrainage in de Coupépolder

Wat kan het probleem zijn vraagt u zich misschien af? De uitvoering en timing wanneer wat precies gebeurd is net zo belangrijk als de onderzoeken zelf. Kunnen wij het risico nemen dat gif toch gaat lekken uit de belt omdat er veel meer water in de belt dringt? Het wordt immers niet meer afgevoerd naar de zijkanten en weg gepompt. Dit terwijl wij nog moeten ontdekken of de natuurlijke afbraak wel echt werkt. Voor een aantal stoffen zal dit zo zijn, maar voor een aantal stoffen is dat nog maar de vraag. Nu is het zo dat wij niet weten welke stoffen in de belt zit, dat moet ook nog ontdekt worden. Daar is de natuurlijk afbraak proef voor.

Afgelopen donderdag lag het raadsbesluit voor om budget vrij te maken voor dit project waarbij dus ook toestemming gegeven wordt om het uit te voeren. Dit zonder dat het besproken is dus zonder dat de implementatie duidelijk is. Wij hadden liever gezien dat eerst het onderzoek naar natuurlijke afbraak zou zijn afgerond voordat het besluit om tot het niet meer wegpompen van het percolaatwater. Jammer dat het niet een gewone commissie behandeling kon krijgen blijkbaar.

Wij zagen ons, ondanks dat wij voorstander zijn van onderzoeken om te bekijken of het beter kan, genoodzaakt om tegen te stemmen. Hier kan de raad geen verantwoordelijkheid voor nemen. Hadden het graag anders gezien.

Fotograaf: Josh Walet
PvdA.'
PvdA

Politieke partij