Politiek - D66

« Vorige - Volgende »

Aandacht voor kwetsbare groepen

4 december 2016 - 13:35  •  D66 Alphen aan den Rijn  •  reacties

Aandacht voor kwetsbare groepen

Alphen aan den Rijn - De afgelopen jaren waren financieel krap waardoor de gemeente, net als andere overheden, gedwongen werd tot besparingen en er weinig ruimte was voor investeringen. Inmiddels trekt de economie aan en zie we op veel terreinen verbetering. D66 wil dat het de komende jaren voor iedereen beter wordt en dat mensen ook zelf kansen krijgen om hun eigen situatie te verbeteren.

D66 heeft in het bijzonder aandacht gevraagd voor de volgende groepen:

  1. Mensen met problematische schulden komen vaak niet zonder hulp uit de problemen. Schulden zorgen er daarnaast ook vaak voor dat er op andere vlakken problemen ontstaan, bijvoorbeeld door gezondheidsklachten als gevolg van stress. D66 wil dat de (schuld)hulpverlening vanuit de gemeente optimaal wordt ingericht, zodat een hulpvraag onmiddellijk opgepakt kan worden en mensen niet onnodig hoeven te wachten. In het bijzonder heeft D66 aandacht gevraagd voor jongeren met problematische schulden. D66 heeft daarbij het college opgeroepen om in deze gevallen te zorgen dat jongeren kunnen blijven studeren en niet noodgedwongen hun studie moeten staken.
  2. Langdurig zieken zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met stijgende kosten en toegenomen eigen bijdragen. Een groot probleem daarbij is de stapeling van eigen bijdragen die kan ontstaan. D66 heeft erop gewezen dat mensen uit deze groep ook vaak weinig perspectief hebben op verbetering. Extra zorg en aandacht vanuit de gemeente is daarom noodzakelijk. D66 heeft daarom gevraagd voor meer aandacht om onbedoelde effecten die het beleid kan hebben te voorkomen.
  3. De voedselbank is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een onmisbare voorziening. Helaas zijn nog altijd veel mensen afhankelijk van de wekelijkse voedselpakketten. D66 roept het college nogmaals op om te zorgen voor een geschikte, permanente huisvesting van de voedselbank. Ook een structurele jaarlijkse financiële bijdrage vanuit de gemeente is onmisbaar om deze belangrijke organisatie zijn werk te kunnen laten doen. Daarnaast is een goede samenwerking tussen voedselbank en gemeente essentieel om mensen gericht te kunnen helpen aan het oplossen van problemen.
  4. Statushouders komen nieuw in onze samenleving binenn. Dat betekent dat mensen veel dingen moeten leren en eerst nog een eigen plek moeten opbouwen. D66 wil dat de gemeente een actieve rol speelt in de begeleiding van deze mensen. Investeren betekent hier een win-win situatie. Niet alleen is het goed voor de mensen zelf, maar ook de samenleving heeft er baat bij als mensen zelfstandig kunnen participeren in de samenleving. Doen we daar onvoldoende aan dan lopen we het risico dat deze mensen in de toekomst aan de onderkant van de samenleving belanden.

Het komende jaar zal de D66-fractie extra aandacht besteden aan deze groepen kwetsbare mensen en voorgenomen beleid of plannen kritisch beoordelen of deze hiermee in lijn zijn. Waar nodig zal D66 zelf met plannen of initiatieven komen om hier extra resultaten op te bereiken.

Fotograaf: Josh Walet
D66.'
D66

Politieke partij