Politiek - ChristenUnie

« Vorige - Volgende »

ChristenUnie laat positief geluid horen in tijden van polarisatie

22 februari 2017 - 17:08  •  ChristenUnie  •  reacties

ChristenUnie laat positief geluid horen in tijden van polarisatie

Alphen aan den Rijn - In debatten overschreeuwen zij elkaar, zonder te luisteren naar wat de ander zegt. Te midden van dat politieke gekrakeel breekt de ChristenUnie een lans voor de verbinding en de nuance. Om tot duurzame, gedragen oplossingen te komen, heb je elkaar immers nodig. Dus waarom uitsluiten als je ook kunt samenwerken?

Open deuren
Caroline Blom is voorzitter van de Alphense fractie. Ook zij merkt de verharding, maar wil zich daardoor niet laten leiden. "Onze houding is van oudsher gericht op samenwerking. Met ons valt altijd te praten, ook wanneer we van mening verschillen. We zijn een open en toegankelijke partij, al staan we in de buitenwereld lang niet altijd zo bekend. Kom gewoon eens kennismaken, zeg ik dan. Je hoeft geen lid te worden, je hoeft niet op ons te stemmen, maar wellicht kunnen we samen iets tot stand brengen dat alleen niet was gelukt. Met die basishouding zitten we ook in de gemeenteraad. Onze moties worden vaak unaniem aangenomen. Dat komt omdat we aan de voorkant investeren in het creëren van draagvlak. Praten, luisteren, onderzoeken wat je met elkaar gemeen hebt en dát benadrukken, niet de tegenstellingen. Het klinkt misschien als een open deur, maar die verbinding is in de politiek soms ver te zoeken."    

Boodschap van hoop
"Wij brengen een boodschap van hoop", zegt Kees Demoed, bestuursvoorzitter voor de ChristenUnie in Alphen aan den Rijn en omgeving. "Wij geloven er niet in om mensen tegen elkaar op te zetten. Daardoor ontstaat een negatieve spiraal die nergens toe leidt. Wij willen politiek bedrijven in het licht van het Bijbelse geluid. En begrijp me goed: dat is voor ons geen boek dat je simpelweg openslaat voor een kant-en-klare oplossing. De christelijke uitgangspunten geven ons handvatten voor de manier waarop wij in het leven staan. Wij vinden het belangrijk om naar elkaar om te zien en om respectvol om te gaan met de wereld die wij bewonen. Hoe willen we die achterlaten voor de generaties na ons? Dat is het langetermijnperspectief achter al onze standpunten, waarbij we graag meer jonge mensen betrekken."

Met z’n allen
"Die blik op de toekomst is kenmerkend voor de ChristenUnie", vult wethouder Michel du Chatinier aan. "Het gaat niet alleen om ons en om het nu. We willen ook dat onze kinderen straks de kans krijgen om iets van het leven te maken. Die brede definitie van duurzaamheid strekt zich uit over alle beleidsterreinen. Als wethouder heb ik vier bestuursperioden meegemaakt en deelgenomen aan vrijwel alle portefeuilles. Dan heb je het niet alleen over godsdienstvrijheid of de koopzondag, maar over echte problemen van echte mensen. "Zijn jullie daar ook van?", vragen mensen nog wel eens verbaasd. Ja dus, want een leefbare samenleving betekent voor iedereen iets anders. Onze gemeente is geen eenheidsworst met hapklare brokken. Daarom trekken wij ook de acht kernen in, om daar het gesprek aan te gaan. Wat hebben mensen nodig voor een prettige leefomgeving en wat kunnen zij daar zelf aan bijdragen? Die gezamenlijkheid vind ik een mooi uitgangspunt: wat doen we er met z’n allen aan?"

Oproep
Voel jij je aangesproken door de toon en de inhoud van de ChristenUnie? Wil je daar meer over weten of iets voor betekenen? Stuur dan een mailtje naar Caroline Blom (cublom@ziggo.nl) of bezoek onze website: www.alphenaandenrijn.christenunie.nl. Wij maken graag kennis met jou en je ideeën!

Fotograaf: Josh Walet
ChristenUnie.'
ChristenUnie

Politieke partij