Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Vijf vragen aan...

10 januari 2012 - 22:43  •  Hans Dibbetz  •  reacties

Vijf vragen aan...

Alphen aan den Rijn -

 

1. Wie of wat heeft je aangezet om politiek actief te worden?

Ik ben eigenlijk mijn hele leven al en trouwe VVD aanhanger geweest. Vele jaren geleden, in een periode dat de VVD het zwaar had heb ik besloten om die partij ook financieel te steunen middels een lidmaatschap. In die hoedanigheid ben ik jarenlang slapend lid geweest. Toen ik in 2005 stopte met mijn reguliere baan en dus meer vrije tijd kreeg, heb ik me gemeld bij de lokale afdeling met de vraag of ik iets kon doen. Dat heeft geresulteerd dat ik betrokken raakte bij het opstellen van het lokale verkiezingsprogramma, later gevolgd door een bestuurslidmaatschap dat ik tot de opheffing van de VVD afdeling Rijnwoude heb bekleed. In die periode ben ik ook twee keer campagneleider geweest bij de gemeenteraadsverkiezingen.

2. Welke van de liberale beginselen is voor jou belangrijk en welke invulling geef je daar aan?

Ik ben geen theoreticus wat betreft de liberale beginselen, maar die sluiten aardig aan bij mijn eigen denkwijze dat je aan je leven zoveel mogelijk zelf invulling moet geven met de daarbij behorende verantwoordelijkheden. We hebben een overheid alleen nodig voor zaken van algemeen belang, maar daarbij moeten we de zorg voor de zwakkere uit onze samenleving zeker niet uit het oog verliezen. 

3. Wat moet voor jou de belangrijkste uitkomst van de fusie tussen Alphen, Boskoop en Rijnwoude worden?

De fusie tussen Alphen, Boskoop en Rijnwoude vormt een uitdaging. In Rijnwoude hebben we twintig jaar geleden de samenvoeging van Koudekerk, Hazerswoude Dorp/Rijndijk en Benthuizen meegemaakt. Het heeft heel wat jaren geduurd voordat de inwoners van de dorpskernen zich hierin konden herkennen en voor sommigen is dat zelfs nooit gekomen. De afstand burger-bestuur en burger-politiek werd groter en onbekend maakt nog steeds onbemind. Nu met de ABR gemeente staan we voor een vergelijkbaar proces dat zelfs nog wat gecompliceerder is. ABR bestaat uit één stadskern en zeven dorpskernen, uitgespreid over een groot gebied. Vorig jaar konden de inwoners van Benthuizen in een referendum aangeven of zij ingedeeld wilden worden bij Zoetermeer of met Rijnwoude mee naar de ABR gemeente. Ik heb toen lokaal een tijdelijke Burger Klankbordgroep opgericht om de voor en nadelen van deze keuze zo neutraal mogelijk in kaart te brengen. Dat heeft in de vergaderingen die we hierover hadden tot heftige en vaak ook emotionele discussies geleid. Ook hier kwam de afstand burger-bestuur weer om de hoek en de zorg om het behoud van de eigen identiteit. Dat de keuze uiteindelijk in grote meerderheid op de ABR gemeente is gevallen komt denk ik vooral doordat de inwoners van de dorpskern Benthuizen verwachten in de ABR gemeente het beste de eigen identiteit te kunnen behouden. En wat voor Benthuizen geldt zal ook wel sterk in de overige dorpskernen leven. Voorwaar geen gemakkelijke opgave om in de nieuwe gemeente hier naar te handelen en dat ook geloofwaardig aan de burgers over te brengen.
Binnen de nieuwe VVD afdeling moet de hele lokale cultuur op de schop. Voor Alphen geldt niet dat de overige gemeentes “erbij” komen, de overige dorpskernen zullen hard moeten werken om het “ons” gevoel samen met de overige kernen en Alphen te ontwikkelen. Ervaring leert dat dit niet eenvoudig zal zijn en veel tijd en aandacht zal kosten. Uitgangspunt moet echter zijn en blijven dat we er samen voor staan en als alle “voormalige” VVD afdelingen over hun eigen schaduw heen kunnen stappen dan moet het lukken. Ik ben daar positief over, zeker in de bestuurssamenstelling van de nieuwe afdeling zoals we die nu hebben. Met deze collega’s durf ik dit avontuur wel aan. 

4. Welke persoonlijke en politieke ambities wil je (nog) vervullen?

Mijn ambities zijn om mee te helpen de randvoorwaarden te scheppen om van de nieuwe ABR afdeling van de VVD een succesverhaal te maken. Eind 2013 moeten we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen voorde nieuwe ABR gemeente. Daar moeten we goed scoren. Het verkiezingsresultaat wordt voor boven de 90 procent bepaald door de landelijke positie van de partij ten tijde van de verkiezingen, maar met een aansprekend lokaal verkiezingsprogramma en goede kandidaten, moeten we het verschil kunnen maken. 

5. Aan welke partijgenoot zou je deze vragen ook willen stellen?

Aan Maarten Boelen, de enige gekozen burgemeester van Rijnwoude ooit en een liberaal in hart en nieren. Een man die ik zeer heb leren waarderen.

Fotograaf: Josh Walet
Hans Dibbetz.'
Hans Dibbetz

VVD.'
VVD

Politieke partij