Politiek

« Vorige - Volgende »

Algemene Beschouwingen 2017 Alphen aan den Rijn

2 juli 2017 - 15:02  •  reacties

Algemene Beschouwingen 2017 Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn - Twee partijen (RGL en GHD) waren niet aanwezig. De andere tien fractievoorzitters keken terug én vooruit. Hieronder een samenvatting met de kern uit hun verhalen.

D66 - Inge Prins
Prins neemt iedereen mee naar de toekomst. Zij ziet in 2021 een beter armoedebeleid, een fantastisch Theater Castellum met zonnepanelen op het dak en een bibliotheek die haar ambities waarmaakt. Vooral ziet zij dat 'centraal stellen van mensen werkt'. Prins wil nu stappen zetten naar een goede toekomst voor alle inwoners.
Nieuw Elan - André de Jeu
De Jeu ziet dat 8,5 miljoen euro per jaar voor nieuw beleid beschikbaar is. Hij is blij met de succesvolle introductie van het Nieuw & Anders denken. We zijn de op een na gelukkigste gemeente van Nederland. Er gebeurt veel in de wijken en kernen en er zijn veel initiatieven van inwoners. Maar er zijn te veel regels: 'het moet gemakkelijker worden om evenementen te organiseren'.
Beter Alphen - Wil Verschuur
Verschuur vindt dat er te weinig woningbouw is, te weinig docenten en te weinig groen. Er worden openbare gebouwen goedkoop verkocht en van alles kost veel geld. Ze wil de fietsers weren uit de Julianastraat als daar de terrassen open zijn en de ondernemers in de Hooftstraat een schadevergoeding geven. En 'windturbines zijn drie keer niks'.
CDA - Marjon Verkleij
Verkleij ziet ook dat Alphen gelukkig is en de gemeente staat in de top 3 voor wat betreft veiligheid. De nieuwe woningvisie kan op steun rekenen. Gemeentelijke communicatie kan zeker beter. Het Werkbedrijf en de Participatieweg moeten zorgen dat er zo min mogelijk mensen gebruik van moeten maken. Maar: 'we laten niemand in de kou staan'’.
PvdA - Wim Roest
Roest is van mening dat een actieve overheid beter is dan een faciliterende overheid. Het gaat om bestaanszekerheid, leefbare buurten, zorg & zekerheid. Zorg is er vooral over een woningtekort in de sociale sector. Hij zag de afgelopen jaren van de gemeente een 'u vraagt, wij draaien', maar 'je moet oog hebben voor mensen die het zelf niet kunnen'.
ChristenUnie - Caroline Blom
Blom vindt achterom kijken verleidelijk, maar het helpt niet. Er moeten nu plannen worden gemaakt voor regionale samenwerking en verkeersknelpunten moeten worden opgelost. Ze denkt niet dat de gemeente overal de portemonnee voor hoeft te trekken. Nieuw & Anders werkt: 'we kunnen inwoners met een initiatief hun gang laten gaan'.
SGP - Gert-Jan Schotanus
Schotanus ziet dat er de afgelopen drie jaar veel werk is verzet, door ons allemaal. Hij heeft waardering voor de Kadernota. De afvalpas is een ongelukkige keuze. De zorg moet betaalbaar blijven. Het Doorbraakplan Duurzaamheid is een goede aanzet voor het Alphen aan den Rijn van morgen.
VVD - Robbert Prins
Prins kijkt terug op een succesvolle periode van ombuigingen. De regionale rol wil hij beter zien, ook de infrastructuur kan beter en voor citymarketing mist de visie. Tegen windturbines zegt de partij 'nee'. Maar: 'We doen het best goed met elkaar'.
GroenLinks - René Driesen
We houden van een rooskleurig beeld, maar klopt het?' Er moeten moeilijke keuzes worden gemaakt in het Sociaal Domein en de wachtlijst voor Jeugdzorg is te lang. Het is een illusie dat er geen geld bij moet. Liever minder geld naar asfalt. Niet bouwen in de Gnephoek, bouw eerst woningen op lege bedrijfsterreinen. En: 'graag investeren in cultuur!'
SP - Harre van der Nat
Van der Nat ziet de invloed van landelijke regels op de inwoners in de gemeente. Hij ziet ook een oneerlijke samenleving. Dezelfde regels, maar een heel andere startpunt. 'We verwachten geen wonderen, maar we moeten wel de beste besluiten blijven nemen en niet de ogen sluiten.'

Fotograaf: Eveline Verhoeve