Politiek

« Vorige - Volgende »

De Alphense Talkshow over Verkeer & Vervoer

2 september 2017 - 18:03  •  Kaj Elhorst  •  reacties

De Alphense Talkshow over Verkeer & Vervoer

Alphen aan den Rijn - Burgers, bestuurders en belanghebbenden kwamen hier met elkaar in gesprek. Aan tafel zitten Hans Groen in 't Woudt, voormalig wethouder verkeer, Ronald Pleij, voormalig raadslid, Alwin Hoogmoed, transportondernemer in Boskoop en Jane Meerburg, actievoerend inwoonster van Hazerswoude. Over één ding zijn de sprekers het eens, na de verkiezingen moet de coalitie aan de slag met een brede, integrale aanpak van de verkeersproblematiek in en rond de gemeente Alphen aan den Rijn.

Groen in ’t Wout stelt al vroeg in het gesprek een centraal probleem aan de orde. Hij meent dat er bij de ontwikkeling van verkeersvoorzieningen meer gelet moet worden op alle belangen: verkeer, milieu, bewoners. “Op het ogenblik let men alleen maar op deelonderwerpen”, vindt hij. “Daarbij staat steeds de economie voorop.” Pleij is het in grote lijnen met hem eens maar vindt vooral dat er meer ruimte gegeven moet worden aan de fiets. Dat laatste geldt niet alleen voor het verkeer in de stad maar ook voor het vervoer naar omliggende plaatsen. Hoogmoed zoekt vooral naar meer ruimte op de weg door een beter openbaar vervoer. “Dat is in Boskoop veel te slecht geregeld”, stelt hij. Meerburg heeft op zich niet veel bezwaren tegen de rondweg rond Alphen mits het niet zal leiden tot een grote toeloop van verkeer naar Hazerswoude. Verder is ze voorstander van een ongelijkvloerse kruising hartje Hazerswoude Dorp. Bovendien is zij voorstander van een zelfstandige verbinding vanuit Benthuizen naar het noorden en zuiden. “Nu komt al het verkeer uit die richting door Hazerswoude”, was haar betoog.

De grote rondweg rond Alphen passeerde niet zonder discussie de revue, vooral omdat een dergelijke rondweg door één van de mooiste polders van de gemeente komt te lopen. De gasten aan tafel eisen daarom net als Provincie dat de weg, als die er komt, zo dicht mogelijk langs de Heimanswetering komt te liggen. Dat zou ook passen bij de gedachte om de weg aan te laten sluiten op de Bruins Slotsingel. Deze laatste wordt dan verlengd met een brug over de Heimanswetering.

Bij herhaling concentreren de sprekers zich op alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets maar ook de bus. In de praktijk blijkt deze nogal eens grotendeels leeg te zijn. Dat leidde tot de suggestie over te stappen op elektrische busjes van kleiner formaat. Zo nodig kunnen deze frequenter rijden. Bovendien gaat de voorkeur van vrijwel alle tafelgasten uit naar vrachtvervoer over het water. Daarvan wordt veel te weinig gebruik gemaakt, maar het behoort zeker opgenomen te worden in het totaalplan voor infrastructuur en vervoer.

De volgende Alphense Talkshow  is op 7 oktober in Boskoop. Dan zal er aandacht zijn voor ruimtelijke ordening en woningen, een thema dat ook de gemeenteraad nauw raakt.

Fotograaf: Josh Walet